Здраве Тренировки

Естрогенът: как да си набавим естроген?

Conceptual design about fertility and femininity

Естрогенът: как да си набавим естроген?

От малки сме слушали легенди за извора на младостта и сме бленували някой ден да го открием. Тайната на вечната младост е захласвала умовете дори на нашите предци, които толкова упорито се опитвали да я разгадаят. Отговорът на мистерията „Как да останем вечно млади и въобще възможно ли е?“ всъщност е много по-логичен и далеч не толкова тайнствен, колкото си въобразяваме.

Beautiful woman doing exercise with kettlebell

Той е закодиран именно в нашето тяло. Естрогенът, наричан още хормон на младостта, играе ключова роля за външния вид на жената. Понижените му нива могат да имат неблагоприятен ефект върху външността, влошавайки състоянието на кожата, ноктите и косата. Чрез подходяща диета, бихте могли да запазите красотата си за години напред, дори и след като сте преминали прага на средната възраст.

В днешната статия ще обясним какво точно представлява този полов хормон, какви функции изпълнява в нашето тяло и как да си го набавим при нужда.

Приятно четене!

Какво представлява естрогенът?

Естрогенът е един от главните полови хормони при жените, който оказва влияние върху растежа, диференциацията (разграничаване на организмите от двата пола на база вътрешни и външни белези) и функциите на женската репродуктивна система. Неговият метаболизъм е важен и за ред други процеси в женското тяло като:

  • Сексуалната функция
  • Коагулацията
  • Метаболизма на мазнините
  • Функцията на храносмилателната и кръвоносната система
  • Здравината на костите
  • Психичното здраве и др.

В женския организъм, той се синтезира в яйчниците. Този хормон присъства и в мъжкото тяло, макар че е в значително по-малки количества. Органите, които отговарят за естрогенния синтез и неговата обмяна при мъжете са надбъбречните жлези и семенниците. Съществуват три вида естроген:

Естрон – образува се благодарение на яйчниците и мастната тъкан. Отговаря за сексуалното развитие и функциониране на женския организъм. Синтезира се в по-големи количества след менопаузата. Неговото влияние е най-слабо.

Happy woman enjoying in the nature

Естрадиол – той има най-важна роля, тъй като осигурява развитието и поддържа здравословния баланс на женската репродуктивна система. Синтезът му се извършва в яйчниците и нивата му се понижават с възрастта, като най-ниски са по време на менопаузата. Присъствието му в твърде големи количества може да доведе до акне, загуба на либидо и депресия при жените.

Естриол – главната му функция е да подпомага растежа на матката и да подготви организма за раждането на плода. Бива произведен от плацентата по време на бременността, когато се наблюдава и най-голямо повишение на нивата му в женското тяло.

Всички те действат върху ядрото на клетките, регулирайки синтезът на протеини. По време на менопауза, в следствие на прекъснатото възпроизводство на естрогени, настъпват известни промени що се касае вътрешните и външни женски полови органи. Близо 45% от жените споделят, че често изпитват симптоми на вагинални и свързани с уриналния тракт инфекции.

Доказано е, че по-високите нива на този хормон при жените влияят не само върху външния вид, но и върху честата смяна на настроенията у нежния пол. Това се дължи на факта, че именно този хормон отговаря за стреса и тревожността. При мъжете той се синтезира значително по-малко (за сметка на тестостерона), което води до по-стабилно психично здраве, емоционална уравновесеност и дори по-добра координация.

Pregnant woman

Каква е разликата между естроген и прогестерон?

Прогестеронът, също както естрогенът, е стероиден хормон, който бива синтезиран в яйчниците по време на лутеалната фаза от менструалния цикъл (момента, в който се образува жълто тяло и яйцеклетката се отдели в маточната тръба) или бременността. Основната функция на този полов хормон е да подготви тялото на жената за предстояща бременност, като удебелява лигавицата на матката.

Докато трае самата бременност, а и по време на менструацията, той има за цел да ограничи контракциите на матката, поради възможността им да нарушат развитието на ембриона. Тази функция на хормона е причината за коремните крампи, които изпитват голяма част от жените при месечното си неразположение.

Естрогенът от своя страна, освен да подпомага развитието на женската полова система по време на пубертета, има функцията да поддържа нивата на холестерол, осигурява здравето на костната система и разпределянето на подкожните мазнини в долната част на тялото и гърдите.  

Главната разлика между двата хормона, освен функциите които изпълняват, е периодът на настъпване. Докато естрогенният синтез започва още в първата фаза на цикъла, този на прогестерон настъпва едва по време на овулацията. Прогестеронът също забавя растежа на женските гърди с възрастта, за да осигури достатъчно време на клетките да узреят.

В комбинация, двата хормона се използват за редица методи, целящи контролиране на бременността.

Прогестеронът също бива използван за лечение симптомите на менопаузата.

Woman having painful stomach ache during working from home

Какви са симптомите при липса на естроген?

Сред основните причинители на естрогенен дефицит е менопаузата. В този период от развитието на жената , както и непосредствено преди навлизането в пубертета, е напълно естествено нивата на хормона да са по-ниски.

Други причинители могат да бъдат нарушена функция на хипофизната и щитовидната жлеза, хранителни разстройства, прекомерна физическа активност, някои видове специални лечения (химиотерапия).

Най-честите симптоми при дефицит са:

  • Повяхване на кожата
  • Засилване на мъжките черти (поради повишен процент тестостерон в тялото)
  • Емоционална нестабилност и депресия
  • Напълняване
  • Нередовна менструация
  • Вагинална сухота
  • Топли вълни
  • Уринарни инфекции
  • Намаляване здравината на костите
  • Ниско либидо

В режим на стрес на работното място или в ежедневието, както и при физическо натоварване, тялото се нуждае от по-големи количества естроген. Ниските му нива могат да предизвикат нарушения в съня, усещане на постоянен дискомфорт и намалена концентрация. При мъжете може да се отрази в натрупване на подкожни мазнини в областта на корема.

Набавянето на хормона не е никак трудно, тъй като повечето от храните, които консумираме го съдържат в големи количества. Поради тази причина, процентното му съдържание в тялото ни лесно може да надвиши допустимите стойности. Прекалено високият процент естроген в организма е също толкова опасен колкото и твърде ниският.

Incontinence problem,Hands young woman holding her crotch,Female need to pee

Как да си го набавим и кои храни са богати на естроген?

Съществуват два метода за набавяне на естроген:

·       Естествен – чрез прием на храни богати на този хормон.

·       Изкуствен – чрез предписани лекарства по назначено лечение.

Ленените семена са един от основните природни източници на естроген, чието действие също помага и за пречистване на организма. С тях обаче не бива да се прекалява. Максималният дневен прием не бива да надвишава 2 супени лъжици. Бобовите растения, сред които грах, нахут, боб, соя и/или леща, са също изключително богати на фитоестрогени.

От плодовете, най-питателни в това отношение са кайсиите. Не на последно място се нарежда продукт, чиито полезни свойства често биват пренебрегвани, дори напълно отричани. А именно-кафето. За да се извлече максимална полза от него в случая, то трябва да се приема само в чиста форма или с малко канела (дневната доза да не надхвърля 300 мл.).

Други храни, чрез които може да си го набавите са тиквените и слънчогледови семки, картофи, домати, сливи, нар, папая, череши, цвекло, моркови, както и множество подправки и билки (джинджифил, риган, мащерка, куркума, магданоз). Приемът на ядки също е ефективен начин за набавяне и стабилизиране нивата на този полов хормон.

Естрогенната или естроген заместителната терапия, е хормонална терапия, при която се предписва медикаментозно лечение от специалист само при значителен дефицит на хормона в организма и наличие на физиологични симптоми, свързани с това. При този вид лечение се прилагат медикаменти, съдържащи само и единствено естроген. Хормоналната терапия може да бъде и комбинирана – съдържаща различни по вид женски хормони (напр. естрон и естрадиол).

Малко известен факт е, че хранителните и фитнес добавки също могат да повишат естрогенните нива в тялото. Типичен пример е растителният протеин от соя. Тъй като той се изолира от соеви зърна (а както вече споменахме соята е сред храните съдържащи фитоестрогени), освен за изграждане на мускулна маса, соевият протеин бива смятан и за оптимален източник на този жизненоважен полов хормон.

Estrogen-Rich Foods, Menopause Diet.

Как да си набавим естроген при менопауза?

Основният и най-препоръчван метод за набавяне на естроген е чрез остановяването на полезни хранителни навици. Храните, които изброихме, са сред доказано най-ефикасните снабдители на хормона и задължително трябва да присъстват в диетата ви!

От друга страна, ако проблемът е по-задълбочен и естрогенният дефицит оказва сериозно влияние върху организма и неговото нормално функциониране, то само подобряването на диетата няма да има особен ефект. Трябва да се потърси и помощта на специалист.

Вече споменахме, че един от методите за набавяне на този хормон е хормоналната терапия. Тя обаче не е особено препоръчителна и е уместно да се прибягва до нея само в извънредни случаи, тъй като изкуствените хормони действат в пъти по-силно от фитоестрогените (растителните хормони).

Ако нуждата от нея е неизбежна, в зависимост от оплакванията на конкретната пациентка (горещи вълни, вагинална сухота, обилно изпотяване и др.) лекарят специалист определя под каква форма ще бъдат лекарствата и колко често ще бъдат приемани те. Предписването на точната лекарствена форма за индивидуалните нужди на лекуващия се може да предотварти възникването на опасни странични ефекти и здравословни проблеми при лечението. Съществуват следните варианти на медикаментозно лечение:

  • Таблетки
  • Пластири
  • Крем/гел или спрей
  • Вагинални таблетки/капсули; супозитории
  • Инжекционно приложение

Соевите изофлавони са фитоестрогени, които биха могли да помогнат на жени с хормонален дисбаланс или в менопауза. Физическата активност също играе особено важна роля. Спортът е един от най-добрите начини за поддържане постоянни нива на този хормон в организма. С възрастта става все по-трудно да се практикуват много от спортовете, но съществуват алтернативи дори за хората над шейсет като: йога, гимнастика, колоездене, плуване, тенис на маса и чести разходки сред природата.

Caucasian female model holds pill and glass of water in her hands closeup

Заключение

Естрогенът, като един от най-важните хормони, трябва да бъде взиман под строго внимание с напредване на възрастта, тъй като неговият дефицит би довел до редица неблагоприятни резултати върху външния вид, физическото и психическо здраве на жената.

Редовните консултации с лекар са силно препоръчителни, както и честото изследване нивата на хормона (между 3-5 ден от менструалния цикъл). За справяне с проблема са нужни единствено съставяне на добра рутина и постоянство.

Помнете, малките стъпки водят до големи промени!

Източници

Hormone Health Network: Hormone.org

Verywell Health – Know More. Feel Better.

Welcome to Macarthur Medical Center OBGYN in Irving Texas – MacArthur Medical Center

0