Здраве

Канела: ползи и особености

Cinnamon sticks and powder on grey background, closeup

Канела: ползи и особености

Канелата е една от най-обичаните подправки. Аромата ѝ напомня на късната есен и студените зимни дни, когато всичко, от което имаш нужда, е да се сгушиш под одеялото с чаша горещ шоколад и коледни курабийки. Това, което ги прави толкова коледни всъщност е точно канелата. Характерният ѝ вкус я е превърнала в символа на по-добрите неща по време на студените месеци. Днес обаче ще разгледаме ползата ѝ върху човешкото здраве и как може да повлияе на метаболизма  или процеса на отслабване.

Какво представлява канелата?

Това е подправка, добивана от кората на дървото канела. Заедно с нея се извлича и канеленото масло, което може да се намери в парфюмерията и се използва и в ароматерапията за третирането на депресия, умора и замайване. Употребява се най-вече в кулинарията, във всякакви видове ястия, а аромата, който те придобиват при използването ѝ, е изключително разпознаваем. Среща се най-вече в две разновидности:

 • цейлонска  – още наричана ,,истинска”, тя е най-чистата форма на подправката;
 • касия – комерсиалната ѝ версия; в големи количества може да доведе до проблеми с черния дроб, белите дробове и бъбреците;

Здравословни свойства

Тази подправка е богата на антиоксиданти и се отличава с няколко основни качества:

 • помага с контрола на нивата на кръвната захар;
 • предпазва от сърдечно-съдови болести;
 • притежава антиинфламаторни ефекти;
 • спомага отделянето на инсулин, което се оказва особено полезно при случаите на затрудненото му обработване;
 • предотвратява болести като рак, алцхаймер, болест на паркинсон и гъбични инфекции;

При всички случаи приемът трябва да бъде в умерени количества и за предпочитание да се използва цейлонската, за да не се стигне до други, по-големи проблеми.

Регулация на глюкозата

Нека разгледаме по-подробно една от изброените ползи – регулацията на нивата на кръвната захар. Едно от най-забележителните свойства на подправката е подобряването на нивото на липиди и глюкоза при страдащите от диабет. Според учените, със само 6 грама на ден, могат да се намалят нивата на холестерола, триглицеридите и лошия LDL и по този начин да се намалят рисковете от влошаване на състоянието на диабетно болните. Канелата е особено полезна след хранене, защото успява директно да възпрепятства покачването на кръвната захар в резултат от приемането на някои по-мазни храни.

Подобряване на метаболизма чрез канела-лъжа или факт?

Доказано е, че приема на тази подправка наистина влияе благоприятно над метаболизма и не е поредния мит. Тя постига това, по няколко различни начина: 

 • богата е на фибри-това те кара да се чувстваш сит и наяден за по-дълго време;
 • храносмилане-на тялото му отнема повече време да я обработи спрямо други продукти, което съответно води до изразходването на повече енергия;
 • действа като инсулин-спомага за ускоряването на процеса на разграждане на захари и намалява риска от складирането им под формата на мазнини;

Благодарение на тези фактори, канелата е започнала все по-напористо да става част от диетите на много хора.

Диетични приложения

И така, става ясно, че тази подправка има своите качества при спомагането със загубата на килограми. Някои инфлуенсъри я рекламират като тайната за плоския корем, което само по себе си е вярно-при горенето на мазнини, тя таргетира тези, складирани в долната част на корема. Спомага и с намаляването на напрежението в стомаха, което ограничава подуването и съответно спада и нивото на газовете. Внимание! Яденето на курабийки с канела няма да доведе до губене на килограми и плосък корем. Може би, по-скоро обратно. Затова пък, хората са направили отделни рецепти за отслабване, като най-използваните и най-популярните са под формата на чай. Цялостните съставки могат да варират, но базата е една и съща-канела и гореща вода. Двете най-популярни вариации са следните:

 • 1 супена лъжица канела+мед+гореща вода
 • 1 супена лъжица канела+мед+1 цял лимон+гореща вода

И макар и на пръв поглед рецептите да изглеждат приятни, реално те са обективно отвратителни. Противно на масовото положително мнение що се отнася до ефективността им, всички се съгласяват, че вкуса и текстурата са абсолютно ужасни. Затова имайте едно наум преди да консумирате. Ако имате достатъчно воля, след около седмица прием би трябвало да започнете да виждате резултати. Внимание! Прекалената консумация може да доведе до стомашно-чревни разстройства, алергии, замърсяване с тежки метали, попаднали в подправката при обработката ѝ, и може да реагира негативно при сблъсък с определени лекарства. Затова за предпочитане се консултирайте с лекар, ако имате съмнения що се отнася до ефекта ѝ специфично върху вас. 

Заключение

Канелата има множество благоприятни действия върху организма. Дори и да я консумирате като част от друга храна или напитка ефектите ѝ над здравето не се неутрализират. Тя е тайната на много бодибилдъри при изчистването преди състезания, така че ефекта ѝ над физиката също е доказан и винаги може да пробвате. Препоръчително е да не прекалявате и ако можете, да си набавяте цейлонска канела вместо касия. 

Източници

10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon

Honey and Cinnamon: A Powerful Remedy or a Big Myth?

Cinnamon for Weight Loss – Expert’s Guide

BENEFITS AND USES OF CEYLON CINNAMON OIL

Natural ways to get rid of bloating

Does Cinnamon Help with Weight Loss?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0