Психология и психично здраве

Биполярно разстройство: опасно ли е всъщност?

shadow-reflection-man-taking-a-drink-from-glass-2022-11-14-06-44-08-utc

Биполярно разстройство: опасно ли е всъщност?

Какво представлява наименованието биполярното афективно разстройство?

Биполярното афективно разстройство е психично заболяване, което се характеризира основно от екстремни промени в настроението. Симптомите могат да включват както епизоди на изключително повишено настроение и еуфория, наречено мания, така и епизоди на депресия и меланхолия. Биполярното разстройство е известно още с по-остарелите маниакална депресия или циклофрения.

Как да разпознаем биполярно разстройство?

Познавайки основните симптоми на психично заболяване, всеки от нас може да помогне за по-бързата и ефективна диагностика, за превенцията на влошаване на заболяването и дори спасяването на нечий живот.  Ако забележите изброените симптоми у себе си или някой близък, моля, незабавно се свържете със здравен специалист (личен лекар, психолог/психиатър) или се обадете на Единния европейски номер за спешни повиквания 112. (За повече информация и контакт за връзка със спешните центрове за психологична помощ потърсете помощ).

Съществуват три основни симптома, които могат да се проявят още в ранна възраст: мания, хипомания и депресия, като депресията продължава поне две седмици, а манията от няколко дни до няколко седмици. Често се сменят циклично, но при някои хора има и периоди на безсимптомност. Епизодите могат да се повтарят по-рядко или по-често през годината, като понякога промените са сезонни (маниакални през пролетта и лятото и депресивни през есента и зимата например). Въпреки това те варират силно между хората и могат да се ограничат и до една фаза през целия живот.

В епизод на мания често се характеризират от:

  • чувство на прекалено щастие или „възвишение“ за дълги периоди от време
  • развълнуваност
  • еуфория 
  • високи нива на енергия
  • ускорено мислене
  • бърза реч
  • висока двигателна активност
  • намалена нужда от сън
  • чувство на изключително безпокойство
  • лесно разсейване, дефицит на внимание
  • прекалено доверие в способностите си

Като заради това могат да бъдат забелязани следните промени в навиците:

  • необичайни разходи на средства, тенденции към хазарт и 
  • незащитен секс
  • употреба на наркотици

Хипоманията обикновено се свързва с биполярно разстройство от тип II. Макар и не толкова интензивна, тя е подобна на манията. За разлика от хипоманията, манията може да доведе до проблеми в работата, училището или социалните отношения. Хората с хипомания обаче също усещат промяна в настроението.

По време на епизод човек с това заболяване изпитва:

  • чувство на тъга или безнадеждност за дълги периоди от време
  • отдръпване от приятели и семейство
  • значителна промяна в апетита
  • чувство на силна умора или липса на енергия
  • проблеми с паметта, концентрацията и вземането на решения
  • меланхолия, отчаяние, потиснатост
  • безнадеждност
  • загуба на енергия
  • липса на интерес към дейности, които някога са му доставяли удоволствие
  • периоди на твърде малко или твърде много сън
  • самоубийствени мисли или повече мисли за смъртта
Papercut head, adult bipolar disorder concept. Mental health problems, psychology, mental illness

Симптомите могат да варират според пола. Жените обикновено са диагностицирани по-късно (на 20-30 години); те имат по-леки епизоди на мания; преживяват повече депресивни епизоди, отколкото маниакални; имат четири или повече епизода на мания и депресия за една година, което се нарича бърза цикличност; страдат  и от други състояния, включително заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, тревожни разстройства и мигрена. Жените с това заболяване също се повтаря по-често. Смята се, че това е причинено от хормонални промени, свързани с менструация, бременност или менопауза.

Мъжете от друга страна може да изпитват симптомите по-различен начин; да бъдат диагностицирани по-рано;  да изпитват по-тежки епизоди, особено маниакални;  да имат проблеми със злоупотребата с психотропни вещества; да проявяват рисково поведение по време на маниакални епизоди. Статистически те са по-малко склонни да потърсят медицинска помощ сами и е по-вероятно да починат вследствие на самоубийство.

Възрастта също играе съществена роля при симптомите на биполярното афективно разстройство. Диагностицирането на състоянието при деца е противоречиво. Това до голяма степен се дължи на факта, че децата не винаги проявяват същите симптоми на това заболяване като възрастните. Настроенията и поведението им също може да не следват стандартите, които лекарите използват за диагностициране на състоянието при възрастни.

Много симптоми на биполярно разстройство, които се появяват при деца, също се припокриват със симптоми от редица други заболявания, които могат да възникнат при деца, като синдром на хиперактивност и дефицит на внимание (ADHD).

Въпреки това през последните няколко десетилетия лекарите и специалистите по психично здраве започнаха да разпознават състоянието при децата. Диагнозата може да помогне на децата да получат лечение, но достигането на диагноза може да отнеме много седмици или месеци. Може да се наложи вашето дете да потърси специални грижи от специалист, обучен да лекува деца с психични проблеми.

Подобно на възрастните, децата с биполярно разстройство изпитват епизоди на повишено настроение. Те могат да изглеждат много щастливи и да показват признаци на превъзбуденост. След тези периоди последва депресия. Докато всички деца изпитват промени в настроението, промените, причинени от това състояние, са ясно и силно изразени.

Сред симптомите на мания са глуповато или необичайно щастливо държание; бързо говорене и бързо променящи се теми; проблеми с фокусирането или концентрацият; експериментиране с рисково поведение; много избухлив характер, който бързо води до изблици на гняв; проблеми със съня и липса на умора след загуба на сън.

Сред депресивните симптоми откриваме обикаляне наоколо; твърде много или твърде малко сън; малко енергия за нормални дейности или липса на интерес към каквото и да било; оплаквания от неразположение, включително чести главоболия или стомашни болки; на чувство за безполезност или вина; твърде малко или твърде много хранене; мислене за смърт и евентуално самоубийство.

При тийнейджърите не рядко забелязваме промени в настроението, изблици на радост и сълзи и макар по-често безобидни, когато са по-интензивни или чести, те могат да бъдат знак за по-сериозна изначална причина например биполярно афективно разстройство. Ранната диагностика е ключова при лечението му, тъй като то е изключително индивидуално за всеки човек, живеещ с това състояние и отнема значителен период от време в рамките от няколко месеца до няколко години на работа със специалисти. Колкото по-рано бъде намерено правилното лечение, толкова по-дълъг и пълноценен живот би живял човекът.

Papercut head, adult depression concept. Mental health problems, psychology, mental illness

Кои са възможните причини за биполярно разстройство?

Все още няма консенсус относно причините за поява на това психично заболяване. Открити са някои рискови фактори, които трябва да бъдат взети предвид.

  • Генетика: Фамилната история на биполярно разстройство е вероятно един от основните рискови фактори. Ако някой член на семейството има това заболяване, човек е по-вероятно да развие това заболяване. Възрастни, които имат роднини със състоянието, имат средно десетократно увеличен риск да го развият, според преглед от 2009 г. Рискът допълнително се увеличава, ако болният е близък роднина. Това означава, че ако родител има това психично състояние, човек има по-голям шанс да го разви, отколкото друг, чиято пра-леля има същото. Генетичните фактори представляват около 60 до 80 процента от причините за заболяването.
  • Неврологични фактори: Особености в мозъчните структури или функции могат да изложат човек на риск от развитие на биполярно разстройст. Така сътресения и травматични наранявания на главата също могат да увеличат риска от неговото развитие.
  • Външни фактори:  Ако човек вече е предразположен към заболяването повишено количество стрес или различни физически заболявания могат да увеличи риска. Стресови събития често предизвикват появата или отключването му. Такива събития са събития, свързани с висок стрес с работата или личния живот, внезапна, голяма промяна в живота, като смърт на любим човек или физическо нараняване.
  • Сезонните фактори могат да предизвикат появата на епизоди на това състояние. Промяната от зимата към пролетта, по-специално, играе голяма роля във фазите на заболяването. Това е така, защото бързото увеличаване на броя на часовете ярко слънце през деня засяга силно мозъка. Това от своя страна може да повлияе на развитието на депресия и мания.
  • Травма от детството: Наличието на множество травмиращи събития в детството могат да допринесат към развиването на биполярно разстройство. Те включват неща като разделяне на семейството, малтретиране или лишаване от свобода на някой от родителите.
  • Други причини могат да включват употребата на тежки наркотици или алкохол и липсата на сън. А в някои случаи биполярното разстройство при жените може да се задейства през периода след раждането. Това обикновено се случва при жени, които са биологично склонни да го развият на първо място. Самата бременност обаче обикновено не е основната причина за неговото проявление.
Pantomime with different facial masks

Как да се държим с болен от биполярно разстройство?

Непостоянното поведение и екстремните промени в настроението могат да бъдат трудни както за човек със заболяването, така и за хората в живота им. Това психично заболяване създава множество предизвикателства. Психотични симптоми, като халюцинации или заблуди, могат да се появят по време на тежки епизоди. Те могат да бъдат плашещи както за лицето с биполярно разстройство, така и за хората около тях. Безсимптомните периоди също са изпълнени с притеснение и несигурност, тъй като няма начин да се определи кога ще настъпи следващият епизод. Заболяването е една сериозна тежест, поставена върху страдащите. Тъй като е толкова всеобхватно и влияе на всеки аспект от ежедневието от спането и храненето да училище, работа и личностни взаимоотношения е изключително важно да могат да разчитат на подкрепата на близки и приятели. 

Едно от ключовите неща като близки на човек с това психично заболяване е да бъдем образовани. Отличаването на симптомите на различните епизоди може да ви помогне да реагирате адекватно по време на тежки промени в настроението. Важно е да изслушвате другия, да знаете кога помощта ви е нужна и желана и кога да оставите на човека пространство сам. Питайте и се интересувайте. Бъдете активен слушател и не се смущавайте от темите табу. Хората страдащи от него понякога може да се почувстват, сякаш целият свят е против тях. Уверяването на човека, че сте на тяхна страна, може да му помогне да се чувства по-стабилен и сигурен, че някой му пази гърба.

Утвърждавайте позитивните качества и прогреса им и бъдете активна част както в живота, така и в лечението им. Придружаването им в срещата с терапевт например би била една голяма крачка напред и значително би намалила стреса и страха от непознатото, което ги очаква там. Биполярното разстройство може да бъде непредсказуемо, затова е важно да имате план за спешни случаи, който да използвате по време на тежки епизоди. Този план трябва да включва какво да правите, ако човек се чувства самоубийствен по време на депресивен епизод, или ако той излезе извън контрол по време на маниакален епизод.

Трябва също така да имате ежедневни планове, които могат да помогнат на човека да премине през времето между екстремни епизоди. Тези планове могат да включват механизми за справяне, като например какво може да направи човек, когато почувства, че идва настроение, или как да завърши домакинска работа или други ежедневни дейности, когато има ниски нива на енергия. Правете тези планове, когато човекът е в спокойно и стабилно състояние на ума. Най-добре е да ги запишете, за да можете и двамата лесно да се върнете към тях. Понякога хората с биполярно разстройство могат да станат доста импулсивни, когато са в маниакална фаза на заболяването си. Когато вашият любим човек е добре, той може да поиска да държите пари или кредитни карти за тях, което ще сведе до минимум потенциалните финансови щети, които могат да нанесат на себе си, докато са в маниакална фаза. Не се натрапвайте и познавайте границите, в които трябва да се намеси специалист. Имайте добро познаване на хората и местата, които биха осигурили незабавна помощ в подобни ситуации. 

Опасни ли са хората с биполярно разстройство?

Не, страдащите от биполярно афективно разстройство не са по-опасни от който и да било непознат на улицата. Ще се учудите колко много хора всъщност живеят с това заболяване без дори да подозирате. Ако трябва да говорим в числа, открито е че около 2,8% от хората по света имат биполярно разстройство, тоест в случай че имате 500 познати поне 14 от тях живеят със заболяването. Катрин Зита Джоунс, Деми Ловато, Кърт Кобейн, Мерилин Монро, Кери Фишър, Марая Кери, Холзи, Кание Уест и Селена Гомез са само малко от известните личности с биполярно разстройство. Те споделят част от личните си преживявания с болестта както в интервюта, така и чрез творчеството си и помагат да преборим стигмата около това състояние и нормализират говоренето за психично здраве.

Но на първо място просто бъдете човечни. Бъдете приятели, без значение от биполярното разстройство и не забравяйте, че срещу вас седи просто един човек с мечти, надежди и страхове – точно като Вас самите.

Можем ли да си направим тест за биполярно разстройство?

В мрежата има достъпни редица тестове за биполярно разстройство. Не забравя.яйте обаче, че те рядко са направени от достоверни източници и при наличие на симптоми на това състояние и съмнение, че Вие или Ваши познати може да страдат от него незабавно се свържете със специалист. Процесът на диагностика е сложен и силно индивидуализиран, затова трябва да бъде оставен в ръцете на специалисти.

Най-полезното нещо, което можете да направите преди срещата си с психиатър е да изградите дневник, в който подробно описвате настроенията и емоциите си през дните, записвате потенциалните симптоми и знаци на болестта и на първо място останете спокойни. Макар и доживотно биполярното разстройство не е смъртна присъда и хората с него могат да живеят един съвършено пълноценен живот.

Female using laptop with her head in her hands trying to cope with anxiety, worry stress Psychology

Начини за справяне с биполярно разстройство

Биполярното афективно разстройство е неизлечимо, но съществуват лечения, които помагат с управляването на симптомите му и спомагат воденето на нормален и пълноценен живот на живеещите със заболяването.

Първата стъпка от лечението, разбира се, е точното диагностициране. Преглед на медицинската история и симптомите, изграждането на цялостна оценка на психичното здраве, включваща въпросник или профил на настроенията, консултиране с близки хора, които познават характера и навиците Ви, физически преглед, за да бъдат изключени други причини за симптомите, като хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза са само от малкото действия, които трябва да предприемем по пътя към лечението. Задължителна е консултацията със специалист, който може, благодарение на експертното си мнение, да даде индивидуални насоки и инструкции. Така с негова помощ може да се определи и пътят на лечение. Ето някои от достъпните опции:

  • Лекарства – някои лекарства ефективно лекуват това заболяване. Един от най-доказаните и използваните е лития. Той е особено ефективен при предотвратяване на рецидиви и лечение на биполярна депресия и манийни епизоди. Литият също е свързан с намаляване на самоубийствата. В някои случаи лекарите могат да предпишат и антиконвулсанти.
  • Терапия – Ефективните форми на консултиране включват психотерапия, когнитивно-поведенческа терапия и подкрепа от връстници. 
  • Други потенциални лечения включват електроконвулсивна терапия, добавки омега-3 мастни киселини, медитация и други.

Лечение може да бъде назначено само от експерт по психиатрия, задълбочено запознат с конкретният случай. Често най-ефективното лечение е комбинация между няколко метода, било то лекарства и терапия или някои алтернативни методи. Важно е да се отбележи, че намирането на правилното лечение, лекарство и път към управляване на симптомите по най-добрия възможен начин отнема време. Рядко първият опит ще бъде оптималният, затова всяко лечение трябва да получи шанс да подобри живота на живеещия с биполярно афективно разстройство.

Източници

What’s Bipolar Disorder? How Do I Know If I Have It? 

Bipolar Disorder in Children: Symptoms, Outlook, and More

Bipolar Disorder in Women: What Are the Symptoms?

Bipolar Disorder: 14 Signs to Look For   

14 Famous People With Bipolar Disorder – Bipolar Celebrities | Health.com 

How to Help Someone with Bipolar Disorder 

Потърсете помощ 

0