Здраве

Дафинов лист: Какво трябва да знаем

Fresh bay leaves in wooden bowl on dark background

Дафинов лист: Какво трябва да знаем

Незаменимите подправки в кулинарията се характеризират с особен вкус, който придават на ястията. Дафиновият лист може да се впише към тях. Още от времето на Древна Гърция лаврови дръвчета са били засаждани около храмовете на бог Аполон – покровител на медицината и редица други науки. Той не случайно е носил прозвището “Дафиний”, произлизащо от листата на тези растения, тъй като те имат безброй ползотворни свойства. С тази статия ще разберете всичко нужно за този кондимент и приема му. 

Какво представлява дафиновия лист?

Повечето хора познават дафиновия лист, също популярен като лавър,  като добавка към гозби, които съдържат дивеч, риба, пуешко, говеждо, свинско месо, всички бобови продукти и супи. Произходът му е от лавровите дървета, които се отглеждат в различни части на земното кълбо. Вкусът на тази билка се определя като фин, билковиден, с леки нотки на горчивина. Разлика в него може да има в зависимост от състоянието на листата – пресни или сушени. Пресните притежават повече цитрусово усещане, докато сушените са леко горчиви и напомнят на балсам, но и са по-употребявани. Вкусът на лавъра, заедно с особен аромат, се разгръщат най-добре в течности, затова се срещат често напитки, в които са варени листата на лавровите дървета. Обаче, не се предполага те да бъдат директно приемани от човек, затова се премахват преди консумация на ястия и чайове, които са били приготвени с тях. Това е така, защото подправката е трудна за дъвчене и храносмилане поради невъзможността тя да бъде начупена в своя сух вид. 

Видове дафинов лист

Историята на лавъра води своето начало още от Античността с всеизвестните лаврови венци, давани на победителите в Олимпийските игри. Затова Средиземноморието се счита за родно място на лечебната подправка. 

Различните дървета имат различни листа, които определят разнообразните  видове на билката:

  • средиземноморски – средиземноморските дафинови листа са с най-голям дял в световното производство. Те се използват в кулинарията, медицината и имат употреба дори в хигиената. Разпространени са в Средиземноморския регион, поради тази причина подправката присъства в гръцката, турската и италианската кухня;
  • калифорнийски – калифорнийските лавъри са подобни на тези от Средиземноморския регион, но листата им съдържат токсин, който може да доведе до метхемоглобинемия. Отглеждат се в части от Западното крайбрежие, простиращи се до Орегон ;
  • индийски – лавъра на индийските лаврови дървета, известен още като малабатрум, се различава от останалите със своята увеличена ширина и присъствието на три, а не на една жилка по средата му. Вкусът му е по-сладникав, напомнящ на канела, и влиза в употреба главно за чайове;
  • индонезийски – този вид билка не се среща извън Индонезия, подобен е на останалите;
  • западноиндийски – лавъра от Западноиндийския регион се използва заради своите ароматни качества в одеколони, наречени дафинов ром, но има особено присъствие в Карибската кухня. 

Какви са неговите хранителни свойства?

Макростойностите на дафиновия лист са пренебрежителни, след като се слагат едва няколко листа на 4-5 порции от едно ястие или се премахват изобщо преди хранене. Освен това, дори да се консумира, това не се случва в порции по 100 грама и повече, за които вече може да се отчетат калории, тъй като е труден за сдъвкване и преглъщане. 

Важни са останалите вещества, които лавъра съдържа, защото те са ключа за неговите чудотворни ефекти върху човешкия организъм. Желязото е основен минерал, жизненоважен за хората. В дафиновия лист се среща под формата на нехемово такова, което е типично за растенията. Значимата роля на желязото в синтеза на хемоглобина и доставянето на хранителни вещества за клетките не се губи от премахването на билката от ястието или водата, където е била добавена. Също така, магнезият е с високо съдържание в подправката. Той участва усилено в мускулните съкращения и процесите, свързани с ензимите, както и балансира състоянието на нервната система. Други минерали, на които лавъра е богат, са калция и медта. Те допринасят за устойчивостта на костите, поддръжката им, както и тази на хрущялите, транспортиране на желязо до клетките и още многобройни полезни функции. В минимални количества, следните витамини също са наяве при билката – Витамин А, Витамин С, Витамин В2 и Витамин В6. Цинк също се намира в тях, но най-осезаемо положителните белези от него (регенерация на клетките и синтез на белтъци и въглехидрати в тялото) могат да се усвоят, ако се приема под формата на чай. 

Изсушаване на дафинов лист у дома 

Дафиновият лист обикновено се закупува от магазините в пакети, но вие можете също в домашни условия да го изсушите.

Следните четири метода ще ви покажат как да го направите:

  1. естествено изсушаване 

Разпределете равномерно дафиновите листа върху тава, покрита с хартия за печене. Поставете я на тъмно и сухо място и я покрийте с кърпа, която все пак да осигурява проветрение на билката. След четиринадесет дни ще имате готов изсушен лавър;

  1. изсушаване в дехидрататор 

Отново подредете лавъра в тава, на чието дъно има хартия за печене. Поставете съда в уреда и го извадете след между един и четири часа. Ще разберете, че листата са дехидратирани, когато са кафяви и твърди и по тях няма зеленикави петна;

  1. изсушаване на фурна

Билките се нуждаят от ниска температура и циркулация на въздуха, за да се изсушат правилно. Предварително настройте фурната си на най-ниската температура и наредете дафиновите листа в тава, отново покрита с хартия за печене. Обръщайте ги на всеки двадесет минути, за да бъдат равномерно сухи. За един или два часа, те ще бъдат готови;

  1. изсушаване в микровълнова фурна

Поставете билката на един слой върху чиния и включете микровълновата фурна на висока степен за тридесет секунди. Обърнете ги, след което ги сложете в микровълновата фурна за още тридесет секунди. Повторете тази процедура още няколко пъти, докато не се уверите, че подправката е достатъчно изсъхнала. 

Какви са ползите от приема?

Ползотворните ефекти от консумацията на продукти с дафинов лист са невероятни. Той не само подобрява тонуса на тялото и се бори с болести, които вече са на лице, а може да спомогне с превенцията на ужасяващи заболявания. 

Ето и част от тези необикновени ползи:

  • може да помогне при инфекция на синусите и мигрена – Съществуват доказателства, че чаят от дафинов лист може да помогне за лечението на инфекции на синусите. Съединението евгенол, което се намира в него, успешно намалява възпалението в областта и повлиява благоприятно при наличие на мигрена, като съкращава тежестта й;
  • може да помогне при безсъние – чаят от билката се използва като лек при безсъние и по-мъчителната му форма – инсомния. Съединението линалоол в него увеличава времето, в което човек спи, а естествените масла в него успокояват мозъка и организма, за да може той да се отпусне по-лесно. Това вещество също оказва помощ при симптоми на артрит и възпаление на кожата;
  • може да подобри показателите на хора, страдащи от диабетвещества в подправката регулират стойностите на глюкоза в кръвта и подобряват инсулиновите функции. Също така, хипогликемичния й ефект намаляват високите нива на холестерол при пациенти, което води положителни резултати при хора с наднормено тегло;
  • осигуряване на антиоксиданти –  изследвания сочат, че дафиновия лист осигурява антиоксидантно действие на организма, т.е. подобрява физиологията му и се бори с нездравословните свободни окислителни радикали. Това се дължи на флавоноиди и проантоцианидини фитохимикали в лавъра;
  • може да осигури антибактериална и антимикробна защита – редица хранителни заболявания могат да бъдат избегнати след прием на чай от билката, тъй като многото минерали и витамини в нея се борят с тях;
  • може да предпази от ракови заболявания – предварителни изследвания показват, че екстракт от дафинов лист предотвратяват развитието на ранните прояви на колоректален рак. Той може да потисне растежа на раковите клетки и те изобщо да се не проявят у човек. 

Заключение

Дафиновите листа, често използвани единствено като овкусител в кухнята, се разкриват като истинско кулинарно бижу с богата история, която продължава и днес. Те както добавят аромат и вкус на всяко ястие, към което са прибавени, но също така притежават редица ползи за здравето – антибактериални и противовъзпалителни ефекти, подпомагане на храносмилането и превенция и борба с множество болести. Помислете за мястото на тази билка във вашите хранения и дали не трябва тя да бъде централен герой в тях, след като има доказани приноси за благоденствието на тялото, заедно с необикновения й вкус.

Източници

Bay leaves health benefits

What do bay leaves do? 

The benefits of bay leaf  

Bay leaves tea benefits  

How to dry bay leaves 

1 Comment

  1. Весела Янева
    септември 2, 2023 at 10:57 pm

    Благодаря за информацията. Имам в двора и ще започна да го ползвам редовно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0