Спорт

Спортни рекорди: Еволюцията на човешките възможности

Victory medal for the winner of a championship

Спортни рекорди: Еволюцията на човешките възможности

Рекордите в спорта – история или просто временна величина?

За един атлет, постигането на спортен рекорд в определена дисциплина почти винаги означава и златен медал – на Oлимпиада, на световно първенство или друг голям форум. Дори и да не получи отличие за успеха си, съответният атлет може да си гарантира по-добри позиции в йерархията на определен спорт, което също е от огромно значение. Но какъв смисъл имат върховните постижения, щом постоянно биват подобрявани? Защо атлетите не спират да чупят спортни рекорди в днешно време, пренаписвайки дефиницията на понятието ,,човешки възможности”?

Има ли крайна граница на способностите на хората, която няма да ни позволи да продължим?

По време на Летните олимпийски игри в Лондон 2012г. бяха счупени над 30 световни спортни рекорда! Въпросните рекорди бяха постигнати в дисциплините:

  • Плуване
  • Колоездене
  • Лека атлетика
  • Вдигане на тежести и др. 
Male Athlete Swimmer

Но как спортистите продължават да покоряват нови върхове и да поставят нови рекорди – да скачат по-дълго, да бягат или да плуват по-бързо? Въпреки че учените казват, че високото ниво професионалисти са достигнали своите физически граници, спортните рекорди продължават да падат. В почти всеки спорт се наблюдава огромно развитие в кратки периоди от време. Това се получава благодарение на няколко причини.

Една от тях е, че все повече хора от всякога имат възможността да практикуват спорт. Те започват в по-ранна възраст и могат да се състезават по-дълго в своята дисциплина. При детските възрастови групи се наблюдава наличието на все повече уникални таланти, най-вече в футбола и баскетбола. Популярността на спортовете е достигнала нива, невиждани досега, което води до огромен интерес към практикуването им.

Предимствата на днешните професионални спортисти, спомагащи за постигане на спортни рекорди.

Особено е важно да отбележим, че атлетите могат да тренират по-усилено и като професионалисти да се концентрират изцяло върху своите тренировки и режим, вместо да балансират между спорт и  друга професия. Преди 40-50 години приходите на спортистите са били недостатъчни, за да покриват нуждите им. Често се е случвало те да работят нещо допълнително, чрез което да се издържат. Това неминуемо е оказвало негативно влияние, защото фокусът на вниманието им се измества. Трудно е да си представим, че един атлет ще работи 8 часа и след това ще е на оптимално ниво по време на тренировка или състезание.

С подобряването на медицината спортистите могат да се състезават за по-дълго време и да преодолеят травмите по-бързо. Много от най-добрите атлети постигат оптималните си резултати на по-късен етап от кариерата си – ярък пример за това е Златан Ибрахимович, който на 39 години все още играе футбол на най-високо ниво. Технологиите също спомагат за подобряване на резултатите. Чрез видео анализ, треньорите могат да се концентрират върху техниката и тактиката на спортиста, които са важен фактор за надделяване над опонента.

Green field with blue-yellow stands against the blue sky with clouds. Photo from drone

Психиката – бариера или трамплин при постигането на спортен рекорд?

Една причина се откроява от всички останали – човешката психика и начин на мислене. Волята за преминаването отвъд нашите възможности има потенциала да ни накара да надскочим себе си и да достигнем величини, които изглеждат физически невъзможни.

И така, къде са границите? Нека да перифразираме въпроса спрямо бягането –  колко бързо може да тича човек? Преди няколко десетилетия е било смятано за невъзможно да се постигне резултат под 10 секунди в бягането на 100 метра. Въпреки това, на Олимпиадата в Мексико именно това се случва. В момента постижението на Юсейн Болт – 100 метра  за 9,58 секунди, го прави най-бързия човек на Земята. В спортно-научните среди съществуват мнения, че 9.48 секунди може да е абсолютната граница за бягане на такова разстояние. Тук изниква въпросът –  ще се появи ли следващият Юсейн Болт, който да прескочи тази граница?

По всичко изглежда, че отговорът на този въпрос ще бъде ,,да” . Неизбежно е. Дори само един фактор е достатъчен – продължаващото увеличаване на населението на планетата. То води до по-засилена конкуренция, при която бъдещите спортисти тренират от най-ранна детска възраст и достигат върховно техническо и физическо равнище. В различни региони от света съществуват традиции в определени спортове, които се продължават от всяко следващо поколение талантливи атлети. Конкуренцията на много места често е въпрос на оцеляване и измъкване от бедността ( това важи най-вече за континентите Южна Америка и Африка). Пример за подобна ситуация са бразилските фавели (гета), където постоянно  се раждат нови футболни таланти, които се борят да излязат от мизерните условия, в които живеят. 

Beach football at the beach Copacabana in Rio de Janeiro.

Илюзия ли е физическото подобрение на атлетите?

Подобряват ли се наистина спортистите? Помогнала ли е технологията на спортистите да преодолеят ограниченията на мозъка си, премахвайки физическите им граници? Светът на спортовете на професионално и олимпийско ниво създаде спортисти, които изглежда са по-големи, по-силни и по-бързи от тези отпреди 100 години. Твърди се обаче, че телата на спортистите не са се променили много през този период и подобрените показатели са предимно резултат от технологичния напредък. Основната причина за уникалните спортни рекорди е възможността на атлетите да имат еволюцията на спортната наука зад гърба си, недостъпна за спортистите от 20-ти век.

В днешно време, настилката на един футболен стадион е на няколко пъти по-високо ниво от тази, на която се е играло първото Световно първенство по футбол преди около 80 години. Качеството на лекоатлетическата писта няма нищо общо с тази, на която е тичал Джеси Оуенс на Олимпийските игри в Берлин през 1938, когато постига дузина спортни рекорди в леката атлетика. Съществуват още стотици примери за това как днешните спортисти се състезават при много по-добри условия. Това неминуемо води до по-високи резултати, което е възможно да е и основната причина за постоянното подобряване на постижения във всички спортни дисциплини.

Athlete running on the racing track

Друг фактор, който трябва да вземем под внимание , е храненето на спортистите.  В днешно време е почти невъзможно да си високо ниво атлет, без да съблюдаваш хранителния си режим. Приемането на добавки също има значение за физическото развитие на състезателите. Те помагат на организма да се фокусира върху изграждането на мускулна маса и му доставят необходимите вещества за тялото на един професионален спортист. Това неминуемо има своя ефект върху историята на спортните рекорди и постоянното им подобряване в днешно време. 

Сборът от всички изброени фактори безспорно има огромно влияние върху постиженията на атлетите. Но наистина ли хората изобщо не се развиват физически и спортните рекорди се дължат единствено на по-добрите условия?

Възможно ли е днешните хора да са по-малко атлетични дори от първите представители на нашия вид?

Вярно ли е, че предците ни са били много по-атлетични от нас?

Едва ли ще сте доволни от това, което ще разберете сега. Съществува реална вероятност дори най-мързеливите ни предшественици да са много по-развити от днешен, средностатистически, спортуващ човек.

Налични са множество доказателства, които показват, че с развитието на цивилизацията хората започват да губят от първоначалния си атлетизъм. Това нараства най-много след началото на Индустриалната революция в края на 18-ти век и продължава до днес. Нека да направим съпоставка между средната скорост, която  е развил Юсейн Болт, най-бързият човек, постигайки спортният рекорд на 100 метра. Тя се равнява на малко под 45 километра в час. За сравнение, предполагаемата скорост, която би могъл да развие един средностатистически представител на Хомо Сапиенс от преди 20 000 години, e около 39 километра в час. Причината за това е проста – адаптация. Боси, тичайки през калта, те са били принудени да изминават големи дневни разстояния с бягане, за да се снабдят с храна. Тяхната естествена издръжливост и развита физика са атрибути, които съвременният човек едва ли някога ще си възвърне.

Caveman, Manly Boy With Primitive Weapon Hunting Outdoors

Антропологът Питър Макалистър смята, че набор от запазени отпечатъци от аборигени в Австралия доказва, че някои ранни заселници на този континент биха могли да са конкурентни на Юсейн Болт, ако трябва да пробягат 100 метра. Анализът на Макалистър показва, че тази група хора са били способни да тичат боси върху калта със скорост до 40 километра в час, преследвайки плячка.

Напълно е възможно и самите те да са били преследвани от някои от по-едрите хищници от тази епоха. Отпечатъците на шестима мъже, преследващи животно, и анализът, който е направил, карат Питър Макалистър  да вярва, че ако тези мъже бъдат обучени и снабдени с модерни обувки за бягане и лекоатлетическа писта, могат да победят Юсейн Болт в състезание. Антропологът твърди, че тези наши предци  биха могли да достигнат скорост от 45 километра в час. Не е известно колко бързи биха били днешните спринтьори от най-високо ниво, ако от това зависи оцеляването им.

Важно е да отбележим, че средностатистическият човек от 21-ви век дори не се доближава до тези данни, което е доказателство за превъзходството на предците ни във физическо отношение.

За днешният човек е почти немислимо някога да се завърне към първоначалните си физически данни. Една немалка част от населението страда от затлъстяване или липса на каквато и да е физическа активност. Това важи особено за населението на Северна Америка, Европа и части от Азия.

В страните от Третия свят хората все още често разчитат на физически труд, за да си осигуряват прехраната, което им помага да водят живот, донякъде сходен с този на предците ни. Освен това,  началото на процеса на загубата на тези физически качества датира от първите данни за уседнал начин на живот. Това означава, че е минало твърде много време, в което хората са се отдалечили от първоначалните си физически данни.

Young Arab businessman having acute back pain, massaging aching muscles, sitting at desk in modern

Спортни рекорди, които едва ли някога ще бъдат подобрени

Почти невъзможно е някой да направи точна прогноза кои спортни рекорди никога няма да бъдат подобрени. Подобен опит за поглед в бъдещето рядко би имал успех. И все пак, съществуват някои постижения, които са толкова добри, че едва ли някога ще паднат. Ето някои от тях:

Най-бързият ММА нокаут – 2 секунди. 

Две секунди е текущият рекорд за най-бърз нокаут в историята на ММА. Това звучи почти невъзможно, тъй като до момента, в които бойците се срещнат в центъра на клетката, обикновено минават поне 2 секунди. Поставен е от Риохей Масуда през 2008-ма година. Тук голяма заслуга има противникът му, който след сигнала за началото на двубоя спринтира срещу опонента си със свален гард, заради което е нокаутиран във втората секунда. Трудно е да си представим, че някой ще успее да подобри това постижение, просто защото то зависи и от непредпазливостта на съперника.

  1. Бостън Селтикс – осем поредни титли в NBA

Твърде много отбори  в съвременния баскетбол са на изключително високо ниво, за да бъде постигнат отново този спортен рекорд. „Бостън Селтикс“ от 1959-1966 г. успяват да задържат почти същите играчи в списъка си за тези осем години, което може да се каже, че е почти невъзможно в днешния баскетбол. Тяхната доминация просто няма как да бъде повторена, защото класата в NBA се вдига постоянно.

  1. Реал Мадрид – пет поредни титли от Шампионска лига

Случаят е аналогичен с този на баскетболния Бостън Селтикс. В първите  години след формирането на най-популярния клубен футболен турнир в света, Реал Мадрид успява да го спечели пет пъти подред. В днешно време най-близко до подобряването на този спортен рекорд отново беше испанският отбор, който записа три поредни отличия в периода 2016-2018. Въпреки това, при уникалната конкуренция и качество на отборите във футбола, това постижение едва ли някога ще падне.

  1. Ланс Армстронг – седем последователни спечелвания на тур дьо Франс

Велосипедистът спечели рекордните седем поредни (1999-2005) състезания от Тур дьо Франс, след като дори преживя раково заболяване. Ланс Армстронг е смятан за един от най-великите колоездачи някога именно заради уникалното си постижение. Отново, конкуренцията в днешно време едва ли би позволила на някого да постигне подобно постижение.

Gold champion or winners medallion on a ribbon

Заключение 

Професионалните атлети ще продължат да чупят спортни рекорди и поне частично да показват на какво са били способни предците ни. Спортните рекорди ще бъдат подобрявани много по-често от преди. Увеличаването на населението на планетата ще има огромна заслуга за това, тъй като конкуренцията ще се повиши до невиждани нива. За обикновения зрител остава възможността да се наслади на по-високото качество на спортните събития, причинено от непрестанния възход на професионалните спортисти.

Източници

The Atlantic – When Modern Men Throw Ancient Weapons

Bleacherreport

Discover Magazine

Our world in data

0