Здраве

Прополис

Pollen and propolis

Прополис

Прополисът е пчелен продукт, който хората употребяват от хилядолетия насам. Древните цивилизации са го използвали заради неговите лечебни свойства. Гърците лекували абсцеси с него. Асирийците го поставяли върху рани и тумори, за да се борят с инфекциите и да подпомагат процеса на оздравяване. Най-любопитното е, че той се използвал за балсамиране на мумии от древните египтяни. Днес се употребява при множество оплаквания и е считан за универсално лекарство.

Какво представлява прополисът?

Прополисът, още познат като клей или клеева тинктура, е изключително полезен лечебен продукт, произвеждан от пчелите. Те комбинират смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, и създават лепкаво, зеленикаво-кафяво изделие, използвано като покритие за изграждане на техните кошери.

Съставът му варира в зависимост от местоположението на пчелите и достъпа им до различни растения. Например, прополисът от Азия няма да има същия химически състав като този от Южна Америка. Това може да затрудни изследователите при достигането до общи заключения относно неговите ползи за здравето ни. 

Какво е неговото приложение?

Смята се, че прополисът има множество свойства – противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни, противогъбични, антиоксидантни. Изследванията показват, че той може да се използва при лечение на:

  • рани, изгаряния и разрези – клеят съдържа специално съединение, наречено пиноцембрин, флавоноид, което действа като противогъбично средство и е полезно при лечение на рани. Изследвания също показват, че продукта помага за стимулиране на производството на колаген в кожата, което може допълнително да улесни заздравяването на рани;
  • афти и херпес – мехлеми, които съдържат 3% клей, като Herstat или Coldsore-FX, могат да допринесат за ускорено заздравяване и намаляване на симптомите при херпес. Кремът, съдържащ продукта, не само понижава количеството на вируса на херпеса, присъстващ в тялото на човек, но и като цяло предпазва от подобни бъдещи оплаквания;
  • орални заболявания – може също да помогне за лечение на инфекции на устата и гърлото, както и зъбен кариес. Предполага се, че антибактериалните и противовъзпалителните ефекти на продукта могат потенциално да играят роля в цялостната грижа за оралното здраве;
  • хронични заболявания – изследванията показват, че някои от антиоксидантните ефекти на продукта могат да имат потенциални сърдечно-съдови, неврологични и антидиабетни ползи. Смята се, че богатите на полифеноли храни и добавки като пчелен клей могат да намалят риска от висок холестерол, сърдечни заболявания и инсулт. Проучвания отбелязват също, че прополисът може да притежава невропротективни ефекти срещу множествена склероза, болест на Паркинсон и деменция. Въпреки това са необходими повече изследвания, за се потвърдят тези резултати;
  • рак – смята се, че продуктът играе роля и при лекуването на някои видове рак като допълнителна терапия, комбинирана с друг вид лечения. Според проучване от 2021 г., той може да:

○ намали размножаването на раковите клетки

○ понижи вероятността клетките да станат ракови

○ блокира пътищата, през които раковите клетки подават сигнали една към друга

○ намали страничните ефекти на химио и лъчевата терапия;

Защо е полезен за здравето ни?

Идентифицирани са повече от 500 полезни съединения в прополиса. Повечето от тях са форми на полифеноли. Това са антиоксиданти, които се борят с болести и увреждания в тялото. По-конкретно, продуктът съдържа полифеноли, наречени флавоноиди. Те се произвеждат в растенията като форма на защита. Често се срещат в храни, известни със своите антиоксидантни свойства – плодове, зеленчуци, зелен чай,

червено вино.

Съдържа и други потенциални лечебни съединения, като аминокиселини, витамини А, С и Е, както и минерали като калий и магнезий. Други компоненти, натурално открити в прополиса, включват прашец, восък и смола. 

Кога трябва да бъде използван?

Закупува се от аптеки или магазини за здравословни храни. Локалните форми включват кремове, мехлеми и лосиони. Може да се приема и през устата, като се предлага под формата на таблетки, течен екстракт и капсули. Понастоящем няма медицинска препоръчителна доза, тъй като са необходими повече изследвания, но такава може да бъде предложена на етикета на продукта. Посъветвайте се с лекар преди да приемате подобни медикаменти или добавки.

За какви негативни странични ефекти е важно да внимаваме?

Все още няма достатъчно доказателства, за да се определи дали продуктите с прополис са безопасни или не, и дали могат да причинят странични ефекти. Ако приемате други добавки или лекарства е ключово да се консултирате с вашия лекар преди да употребите клей, понеже в някои случаи той реагира неблагоприятно с различни медикаменти.

При наличие на астма или алергии също е нужна консултация със специалист. Ако имате непоносимост към мед или пчели, вероятно ще имате реакция и към продукти, съдържащи клей. Също е важно да се спомене, че при продължително използване, прополисът може да предизвика собствена алергична реакция.

Заключение

Прополисът е подобен на смола материал, произвеждан и използван от пчелите за изграждане на кошери. Той е полезен в борбата срещу бактерии, вируси и гъбички. Има противовъзпалителни ефекти и помага за заздравяването на кожата. Рядко се предлага в чист вид и обикновено се добива от кошери. Хората употребяват прополис при лечение на диабет, херпес, подуване и рани в устата. Използва се и за изгаряния, афти, увреждания и много други състояния, но засега няма солидни научни доказателства в подкрепа на тези употреби.

Източници

Propolis – Uses, Side effects and More

The Benefits and Use of Propolis

Propolis – MedlinePlus Supplements

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0