Витамини и Минерали

Витамин Е

Foods containing vitamin E

Витамин Е

Какво представлява? 

Продължаваме поредицата ни насочена към витамините и минералите с витамин Е. Той е още един от ключовите микронутриенти, които поддържат имунната ни система работеща на пълни обороти.

Този микронутриент се намира в природата под 8 различни форми, като само една от тях е активна при хората. Той има свойството да се разтваря във мазнини и заради това тялото може да го съхранява и запази до момента, в който се нуждае от него.

Той има отличителни антиоксидантни свойства и това е може би най-важната му функция в човешкия организъм.

За какво помага?

Като силен антиоксидант, витамин Е помага за предотвратяването на процес известен като оксидация. Този процес, подобно на ръждясването при колелата, вреди на здравите клетки в тялото и ускорява стареенето. 

Антиоксидантите са свързани с намален риск от голям брой болести, и според световните здравни институции, те забавят процеса на стареене при хората.

Освен това, той може да намали рисковете за здравето, предизвикани от вредни частици. Това означава, че той помага на организма със защитата срещу неща като цигарен дим, замърсен въздух и ултравиолетови лъчи от слънцето.

Някои изследвания показват, че приемането на достатъчно от него, може да намали значително шанса от сърдечни болести, очни неизправности и деменция. Като антиоксидант, той също така намалява риска от развиване на рак.

Присъствието на този микронутриент е свързано с пълноценното действие на имунната система.

Този микронутриент има и други две интересни ползи. Той може да помогне заличаването на белезите, тъй като ускорява заздравяването на увредената кожа. 

Освен това, той предпазва косата от изсушаване, като съхранява еластичността и лъскавината на косъма. Антиоксидантна защита може да предпази корените на косата, с което да се ограничи косопада.

Откъде можем да си го набавим?

Витамин Е се среща изобилно в качествените растителни мазнини, ядките и семената. Също така може да се намери в някои плодове и зеленчуци.

Някои от най-популярните и богати на витамин Е храни са следните:

  • Слънчогледово олио и семки
  • Шафраново олио
  • Зехтин и маслини
  • Кокосово масло
  • Пшенично олио и пшеничен зародиш
  • Авокадо
  • Бадеми, лешници и фъстъци
  • Спанак
  • Червени камби
  • Тиква
  • Манго
  • Киви
  • Дива сьомга
  • Охлюви 

От колко се нуждаем дневно?

Множество изследвания са открили, че повечето хора приемат адекватно количество от този микронутриент чрез храненето си. Това важи особено за хора с хранителни режими богати на мазнини. 

Въпреки това, при някои хора се препоръчва да консумират повече от храните, изброени в предната точка от тази статия. Това важи специално за хората, които избягват яденето на мазнини и хората следващи диети, които изключват мазнините напълно.

Препоръчителната дневна доза е 15мг. за възрастни.

Заради свойството му да се запазва в тялото, не е нужно да се консумира всеки ден.

Прекаляването с него не е възможно само чрез хранене. 

Прекаляването с хранителни добавки пък не води до доказани или сериозни странични ефекти, но някои изследвания показват, че дългосрочното взимане на дози над безопасните препоръчани граници, може да доведе до вътрешно кървене. 

Причината е, че във високи дози, витамин Е, инхибира действието на витамин К, който отговаря за способността на кръвта да се съсирва.

Каква е разликата в приема между възрастните и децата?

За деца до 13 годишна възраст препоръчителната доза е между 4-10мг. на ден, в зависимост от възрастта и размера им.

При възрастните, както споменахме, количеството е 15мг. на ден.

Поради факта, че повечето хора си набавят достатъчно от него чрез здравословно хранене, взимането на добавка не е нужно, освен ако не е препоръчано от лекар.

В случай, че страдате от някакво заболяване, направете консултация с вашия лекар относно дозата и продължителността на приема.

Какви проблеми могат да възникнат при дефицит?

Прекален дефицит, породен от лоши хранителни навици, е рядко срещан. По-често се среща при случаи, в които е причинен от някаква друга болест или медицинско състояние.

Дефицитът рядко води до лесно забележими и резки симптоми при здравите хора. Прекомерната му липса може да доведе до симптоми като намалено действие на имунната и нервната система, слаби мускули и зрение, както и до умора.

Въпреки че недостига му не е голяма и често срещана заплаха, неговите полезни свойства са твърде много, за да не му обръщаме внимание. 

Действието му като антиоксидант е важно за намаляване на риска от рак и други тежки болести, както и за общото ни здраве и благосъстояние.

Заключение

Витамин Е е сред най-недооценените микронутриенти. Замислете се – всички чуваме за витамин C, витамин D и витамин А, но колко често чуваме нещо за героя на тази статия?

Недостига му е рядко забелязван и ползите му не са очевидни веднага, но в дългосрочен план, той е ключов за нашето здраве, красота и дълголетие. 

С правилно хранене може да се чувствате млади, енергични и недосегаеми, дори в късните си години. Живейте и се чувствайте добре!

Източници:

Vitamin E: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning

Vitamins and minerals – Vitamin E

Vitamin E – Health Professional Fact Sheet

0