Здраве

Тамаринд

Tamarind isolated on the white background

Тамаринд

Тамариндът е растение, което се среща в тропическа Африка и Южна Азия. Плодовете му се използват широко в азиатската култура. Те съдържат съставки, които се борят срещу определени гъбички и бактерии. Продукта се използва в кърита, пад тай и различни сосове, но може би сте го виждали само в менюто на някой индийски ресторант. Ето какво трябва да знаете за този подценяван плод.

Какво представлява тамариндът?

Тропическият плод има тръпчив, сладко-кисел вкус. Обикновено се обработва и се използва за подобряване на вкуса както на сладки, така и на солени ястия. По-голямата част от тамаринда, който можете да закупите от магазина, е под формата на паста, но ако искате да си направите домашна такава, пресният плод обикновено се предлага в три различни форми:

  • сурови шушулки – те са необработени, като плодовете все още са в черупката. Това е най-пресният наличен тамаринд;
  • пресован – тук плодът е отстранен от черупката и кондензиран в едно блокче. Ако не можете да намерите сурови шушулки, това е следващото най-добро нещо;
  • варен – той е сготвен, с цел удължаване на срока на годност, поради което може да съдържа консерванти. Не е толкова свеж, колкото другите два варианта, но се запазва за по-дълго. Преди да закупите този тип, проверете етикета и странете от продукти с твърде много добавки;

В кои региони се среща?

Местен е за Африка, но отдавна се свързва с индийската кулинария, като името му произлиза от арабското tamar Hindi, което означава „индийска фурма“. Популярен е и в кухнята на Близкия изток. Плодът е въведен в Мексико и Централна Америка от испански и португалски колонисти през 16 век, където също се превръща в основен кулинарен продукт.

Въпреки че растението произхожда от Мадагаскар, в днешни дни се отглежда широко в Индия (като тя е най-големият му производител), Мианмар, Бангладеш, Малайзия, Шри Ланка, Тайланд, няколко страни от Африка, Централна и Южна Америка. Дървото е член на семейството на граховите зърна и отглежда големи, неравни шушулки, съдържащи семена, заедно с лепкав, мек плод, който използваме при готвене.

Какви са ползите от консумацията му?

Тамариндът е богат на антиоксиданти. Тези съединения ни предпазват от преждевременно стареене и различни хронични заболявания, така че е важно да включваме много от тях в диетата си. Плодът е добър източник на аминокиселини, включително всички „задължителни“ такива (с изключение на една), които тялото ви не може да произведе само.

Има известна загриженост, че аминокиселините, открити в тамаринда, може да са трудни за усвояване от тялото, така че е важно да включите и други храни, богати на тези съединения, във вашата диета. В плода има няколко витамина от група B, които играят важна роля за мозъчната функция и нервната система. Той също така осигурява добър източник на магнезий и калций, като и двата изброени помагат за поддържането на здрави кости и предпазват от фрактури и остеопороза. 

Плодовете на тамаринда могат да бъдат употребявани като слабително средство. Съдържанието им може да причини мускулна релаксация, поради което да бъде полезно при диария. Употребата им намалява наличието на газове в корема. Някои хора ги използват с цел отслабване, понеже имат естествени потискащи апетита свойства.

При какви условия може да се отглежда?

Тамариндовите дървета са чудесно допълнение към всяка градина, но преди да ги купите, уверете се, че знаете с какво се захващате. Те непрекъснато се променят и адаптират, за да оцелеят. Тези растения могат да достигнат до 25 метра височина и да живеят до 200 години, но те също се нуждаят от много пространство. Те се развиват най-добре в тропически климат с температури между 20-30 градуса по Целзий. Изискват редовно поливане, но не толкова, че почвата да подгизне.

Дърветата се нуждаят от поне 6 часа слънчева светлина на ден, за да растат добре, но това не е задължително ако температурата е достатъчно висока за продължителен период от време. Поливането се извършва дълбоко, така че корените да бъдат правилно напоени и почвата да не изсъхне твърде бързо. Изискват се дренажни отвори на контейнерите, където се съхранява растението, защото излишната вода ще го повреди, ако бъде оставена.

За какво трябва да внимаваме?

Тамариндът е чудесен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, но като много храни, може да има и потенциални странични ефекти. Той е особено кисел и при прекомерна употреба може да причини киселинен рефлукс, да има слабителен ефект или да разруши зъбния емайл, така че избягвайте да го ядете в твърде големи количества и не забравяйте да почиствате зъбите си добре след приемането на плода.

Подобно на много храни с високо съдържание на въглехидрати, тамариндът може да доведе до проблеми при хора, страдащи от диабет, и е известно, че води до хипогликемия. Възможно е също така да взаимодейства отрицателно с определени видове лекарства, така че винаги се консултирайте с вашия лекар, при употреба на ново такова. Избягвайте тамаринда, ако приемате медикаменти с потенциал за предизвикане на кървене, такива, предназначени за свиване на кръвоносните съдове, както и някои офталмологични антибиотици.

Заключение

Тамариндът е популярен сладко-кисел плод, използван по целия свят. Два от най-добрите начини да се насладите на този продукт са да го ядете суров или да го използвате като съставка в солени ястия. Освен широко използван в кулинарията, той притежава и изключително много полезни лечебни свойства, но, както при много храни, прекомерната му употреба може да доведе до странични ефекти. Консултирайте се с лекаря си преди да добавите този тропически плод към вашата диета.

Източници

Tamarind

Tamarind – Spices Board

Discovering the Tamarind

Tamarind: Benefits, Taste and How to Eat it

A Comprehensive Guide To the Tamarind Tree and its Uses

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0