Ягоди: Какво трябва да знаем
септември 28, 2023 2024-09-14 14:33Ягоди: Какво трябва да знаем
Ягоди: Какво трябва да знаем
Ягодите са едни от най-обичаните сезонни плодове. Здравословните им качества, приятният им вкус и чистата свежест, която притежават ги правят предпочитан избор в кулинарията или за директна консумация. Нека разгледаме всичко най-важно от характеристиките на този продукт.
Какво представляват ягодите?
Този плод се появява за първи път в Европа през 18. век. Той е отличен източник на витамин C, манган (богат на ензими, отговаря за обработването на въглехидрати, белтъци и холестерол), фолат (витамин B9) и калий. Също така е богат на антиоксиданти и растителни съединения, които са от полза за сърцето и кръвната захар.
В кои региони се отглеждат?
Диви ягоди могат да се срещнат навсякъде по горите, включително и в България. За масова консумация и експортиране, плодовете се отглеждат в Америка (най-вече Калифорния), като страната е най-големия производител в света. Други региони включват Турция, Испания, Египет, Мексико и Русия. В Източна Азия, водещи на пазара са Япония и Южна Корея. В Европа тази позиция е отредена на Германия и Полша. За отглеждането им са необходими големи количества слънчева светлина. Имат нужда от плодородна почва, която трябва да бъде проверена и подготвена преди насаждането им. Като повечето растения, те се нуждаят от вода, но е важно отцеждането, което прави засаждането под формата на редици или правоъгълници най-добрия избор при разпределянето на семената.
Каква е тяхната хранителна стойност?
Както вече отбелязахме, ягодите имат изключително полезни хранителни свойства. Те са ниски на калории, една ягода се равнява на около 32 kcal. Ниски са обаче и на белтъци, като фибрите се равняват на около 26% от общата им стойност. Съдържанието на захари е ниско и се базира на прости такива като фруктозата, глюкозата и захарозата, което ги прави подходящи за хора страдащи от диабет. Що се отнася до витамини и минерали, в най-голямо изобилие са:
- витамин C – антиоксидант, необходим за здравето на имунната система и на кожата;
- манган – намиран в най-големи количества в пълнозърнестите храни, бобовите растения, плодовете и зеленчуците, той е важен елемент за много процеси в тялото;
- фолат (витамин B9) – важен за изграждането и развитието на тъкани и функцията на клетките, което го прави особено важен за бременните жени и възрастните хора;
- калий – част от множество важни процеси за тялото, включително и регулацията на кръвната захар;
Освен това, те са богати на растителни съединения, антоцианини, елагитанин и елагова киселина.
Какви са ползите от техния прием?
Тези плодове са асоциирани с намаляването на множество сериозни болести и поддържането на доброто състояние на важни органи като сърцето. Проблемите, свързани със сърцето са най-големите причинители на смърт на световно ниво. Проучвания показват, че консумацията на горски плодове намалява шансовете от подобни състояния. Освен това те могат да:
- подобрят антиоксидантния статус на кръвта;
- намалят оксидативния стрес;
- намалят възпаленията;
- подобрят съдовата фунцкия;
- подобрят нивата и състоянието на липидите в кръвта;
- намалят злокачествената оксидация на лошия холестерол в кръвта;
Вече споменахме, че ягодите са подходящи за диабетно-болни, което се дължи на съдържанието на прости захари. Освен това, те забавят разграждането на глюкоза и намаляват резките покачвания на нивата ѝ, както и на тези на инсулина след консумация на високо-въглехидратно ястие. Друго полезно свойство, открито в резултат на проучвания, е потенциалното намаляване на риска от образуването на рак. Това засега, обаче още не е напълно потвърдено и се нуждае от допълнителни изследвания.
Съществува ли риск от нежелани странични ефекти при прекаляване?
Като всяко нещо, ягодите също трябва да бъдат консумирани в умерени количества. Макар и да не може да се стигне до много крайни състояния или проблеми, прекаленият прием на плода може да доведе до неприятни ефекти като:
- разстроен стомах;
- стомашни киселини;
- рефлукс;
- подуване;
- алергии;
Това се дължи най-вече на потенциални остатъчни количества пестициди, които могат да бъдат намерени в плода. Консумация не се препоръчва на хора, които вече страдат от някое от гореизброените състояния, както и тези с проблеми с храносмилането, диабетиците (макар и да не е проблем в малки количества, в големи може да доведе до вредни последици) и хора с бъбречна недостатъчност.
Интересни факти за ягодите
След като вече разгледахме всичко най-важно за плода, нека видим други интересни и полезни факти свързани с него:
- това са единствените плодове, чиито семена се намират на външната част на плода;
- те са част от биологичното семейство на розата;
- ягодата е многогодишно растение – това означава, че веднъж посадена, тя ще продължава да расте година след година;
- в Европа се консумират около 1.2 тона годишно;
- в Белгия има музей на ягодата;
- коренното население на Америка са консумирали плода много преди той да стигне до Европа;
- римляните смятали, че плодът имат лечебни свойства;
- във Франция се смятат за афродизиак и се сервират под формата на супа на младоженците ;
- ягодите, покрити с шоколад, са доказан афродизиак – шоколада и плода по отделно притежават това свойство, затова комбинацията от двете е една от най-популярните;
Заключение
Ягодите са не само обичани, но и изключително полезни. Те са подходящ източник на захар за хора, които са на диета, заради ниската им калорична стойност, както и за диабетиците, поради наличието на прости захари, в малки количества. Плодът има богати здравословни свойства, но може да повлияе негативно на стомашно-чревната система в големи количества. Могат да бъдат консумирани по различни начини – като сладко, в десерти, с шоколад или дори под формата на супа. Отглеждат се на много места по света, а дивата ягода се намира и в българските планини и гори. Дори вие самите може да си отгледате сами вкъщи.
Източници
How Many Strawberries Should You Eat a Day?