Диети

90 Дневна Диета • Критичен анализ

empty-plate-2021-08-29-16-59-00-utc

90 Дневна Диета • Критичен анализ

Какво представлява 90-дневната диета?

Днес ще ви запознаем с 90 дневната диета, която е една от по-известните поп-диети в българския Интернет. Много хора вече са я пробвали и са дали отзиви, че са свалили голямо количество килограми с нея, но всъщност добър метод ли е?

Отговорът, до който достигнахме е категорично не. Нашият екип направи задълбочен анализ на диетата; потърсихме научни изследвания и разгледахме обосновката зад нейните принципи. Обикновено в нашите статии изследваме различните гледни точки и плюсовете и минусите на определена методика. 90 дневната диета, обаче, няма почти никакви плюсове и е един от най-вредните хранителни режими, на които сме попадали.

На практика, тя се базира на разделно хранене. Редуват се 4 дена, като във всеки ден се яде само един тип храна. Например:

  • Ден 1: Протеинови храни – месо, мляко, яйца и т.н.;
  • Ден 2: Сложни въглехидрати – нишестени храни, бобови;
  • Ден 3: Прости въглехидрати- сладки, торти и шоколади;
  • Ден 4: Витамини – плодове, ядки и зеленчуци.

Освен това има и няколко допълнителни странни правила, като например да се закусва само с плодове и да не се яде нищо един ден в месеца. За тях няма да говорим много, защото те бледнеят пред ограниченията, които налага основната част на този режим.

Авторите на 90 дневният метод са словенките Бреда Хробат и Мойца Поляншек, които нямат никакво образование в сферата на храненето и здравето. В интерес на истината Мойца е завършила педагогика, което я запознава с Бреда Хробат – друга учителка в град Птуй.

С един бърз поглед всеки спортуващ човек ще забележи, че следването на този режим не е възможно без загуба на енергия и мускулна маса.

В тази статия ще изясним конкретно защо този режим е толкова неоптимален и дори вреден.

Работи ли наистина?

Накратко казано 90 дневната диета „работи“. Много хора са отслабнали значително като я следват, но тук трябва да се разгледа контекстът, в който се случва това. С други думи дали режимът е балансиран, както и дали е подходящ да се следва за продължително време. 

За три месеца човек може да свали значително количество подкожни мазнини, но добрият режим трябва да бъде лесен за следване и за повече време. Човек трябва да може да го следва до живот, без да се натоварва излишно, защото в противен случай прогресът, който е бил постигнат по време на режима ще бъде изгубен вследствие на йо-йо ефекта.

Този метод далеч не е оптимален от здравословна гледна точка, тъй като е твърде небалансиран и не се приемат достатъчно протеини.

Човек може да отслабне, следвайки много различни методики, стига да гори повече калории отколкото приема, дори да яде само Макдоналдс. В едно изследване върху този хранителен режим е било доказано, че разделното хранене и нормалното хранене водят до еднакво отслабване при еднакъв калориен дефицит.

Идеята на здравословното хранене е да изглеждаме и да се чувстваме по-добре, както и да подобрим здравето си. Следвайки този режим човек може да отслабне, но все още ще изглежда извън форма – пухкав и отпуснат, ще загуби голямо количество мускулна маса, а може би ще усети и загуба на еластичността на кожата и загрубяване вследствие приемът на недостатъчно количество витамини и минерали.

Дългосрочните и качествени резултати се постигат само с умерено, здравословно хранене и тренировки, а не с екстремни режими.

90 дневната диета дори не е по-лесна за спазване. Най-рекламираното и твърдение е, че „няма ограничения“ и че всеки четвърти ден може да ядете колкото искате сладки, пасти, торти и шоколади.

Разбира се, дали това е така или не, зависи от предпочитанията на човека, който я спазва. Може да се предположи обаче, че за повечето хора правилото да се яде само една хранителна група на ден е много по-ограничаващо и трудно за спазване в сравнение с едно балансирано и разнообразно меню. Наличието на голямо количество протеини само в един от четирите дни непременно ще резултира в глад, загуба на мускулна маса и по-трудно възстановяване, в случай че човек тренира редовно.

Освен това, на кой човек би му харесало да яде цял ден само пасти, шоколади и захар? Може да звучи добре на теория, но на практика ще ни стане лошо, ще ни писне и няма да можем да се насладим на тях напълно. По-вкусно и по-лесно се отслабва ако човек просто яде един десерт след всяка вечеря например. Трябва да се спомене и нестабилните нива на енергия, причинени от наличието на твърде много захари и като цяло прости въглехидрати.

Накратко казано – да, човек ще отслабне следвайки 90 дневната диета, но няма да постигне желаният от него краен резултат и, най-вероятно, няма да отслабне дългосрочно.

Плюсове и минуси

Реално диетата има само един плюс. Това е името ѝ.

Деветдесет дни е оптимално количество за период на сериозно изчистване на мазнини. Това важи особено в сферата на фитнеса и бодибилдинга. Вероятно сте забелязали, че повечето хранителни режими, които се предлагат в Интернет са точно с тази продължитленост.

Много хора качват и чистят еднакво количество време и в края на годината изглеждат точно както в самото и начало. 90 дни са достатъчно дълго време, за да се стопят значително количество мазнини, но не прекалено много, така че да се стигне до загуба на мускулна маса. 

Разбира се, това правило важи само ако самият режим е адекватен и се приема достатъчно количество протеин всеки ден, което не важи за 90 дневната диета.

Минуси

Твърде малко протеини

Това е най-големият минус на 90 дневната методика. Само в един на 4 дена се приема достатъчно количество протеин – в деня за ядене на месо. Това е крайно недостатъчно и всъщност е много по-сериозен проблем отколкото изглежда на пръв поглед.

Дори да можехме да консумираме достатъчно протеин за 4 дена в рамките на 24 часа, то ние нямаше да можем да усвоим цялото количество.

Не само спортуващите и активни хора ще пострадат от този факт. Загубата на мускулна маса е само част от картинката. Всеки човек износва и заменя клетките в тялото си всеки ден, независимо от това дали тренира сериозно или не.

Белтъчините се използват като тухли, с които тялото се ремонтира. Освен това, в месото и яйцата има ключови витамини и минерали. Когато се приемат твърде малко от тях, човек ще се чувства слаб, отпаднал и болнав. Това може да има и много по-сериозни последици.

Твърде малко мазнини

Същото важи и за мазнините. Въпреки че „мазнини“ е лоша дума в някои отношения, мазнините в храната са изключително важни за здравето на организма и за “ремонтирането” на тялото ни.

Освен това, мазнините играят ключова роля в ендокринната система и се използват за създаването и балансирането на хормоните в тялото ни – твърде малко мазнини водят до нисък тестостерон и други типове хормонална недостатъчност.

В 90 дневният режим, единственият ден от четирите, в който се приемат достатъчно протеини и мазнини е първият. Това е твърде малко.

Твърде много сладки

Фактът, че при 90 дневната диета се отслабва е леко залъгващ и кара хората да си мислят, че са намалили вредните храни. Истината е, че те са намалили най-вече полезните храни. Реално, прекарването на всеки четвърти ден в ядене на сладки предпоставя хората да прекаляват с тях.

Истинската вреда от сладките изделия не е това, че са калорични, а това че прекаляването с тях предпоставя хората към болести като диабет и рак. Повечето сладки изделия днес съдържат трансмазнини, които са канцерогенни и вредят на нивата на тестостерон, както и на други важни хормони.

Както казахме вече, ако не можете без сладкото, по-добре е да ядете десерт един път на ден, отколкото да се тъпчете с тях един път на 4 дена. Също така, вие можете да заместите типичните сладки изделия с различни видове плодове и да ги консумирайте всеки ден. Това ще засити глада ви за сладко и ще предостави на тялото ви важни витамини и минерали.

 Липса на енергия

Този хранителен режим е изключително небалансиран и при всеки един ден липсват ключови хранителни вещества. Това намалява нивата на енергия и производителност при всеки един човек, особено при спортуващите.

Вредна ли е 90 дневната диета за здравето?

Краткият отговор е да. Дългият отговор също е да, но нека обясним.

Има много други по-здравословни и по-лесни диети, с които човек може да отслабне. 90 дневната диета води до краен недостиг на протеини и мазнини, както и до прекаляване със сладкото.

Както обяснихме по-горе, това може да доведе до отпадналост, загуба на мускулна маса, недостиг на ключови микро и макронутриенти, и даже до повишен риск от някои хронични болести.

Нездравословното хранене води до намаляване на общото здраве. Това води до понижено качество на живот във всеки един аспект.

Освен това, тези ефекти могат да доведат до по-слаба и отпаднала имунна система и по-лесно разболяване. Особено по време на грип и други вируси, имунната система е много важна и трябва да се грижим за това тя да е силна, за да се чувстваме добре.

Не препоръчваме на никой да следва този метод в дългосрочен план, дори на хората с наднормено тегло. За тях е по-добре да следват друг вид режим, а ако чувстват, че не могат да се справят сами да потърсят помощ от фитнес консултант или ако страдат от хронични заболявания – от лекар.

Защо се получава така омразният “йо-йо ефект”?

Така нареченият „йо-йо ефект” описва нетрайността на резултатите постигнати чрез всички набиращи популярност за режими, които всъщност не носят истинска стойност. 90 дневната методика не е изключение.

При голям процент от хората, стопените килограми се връщат както при йо-йо, недълго след като приключи следването на режима. В някои случаи, хората не само възвръщат изгубените килограми, а дори и качват допълнителни.

Това се дължи на няколко неща. Първо, единственият начин човек да отслабне дългосрочно е като подобри хранителните си навици в дългосрочен план. Колкото и бързо да работи даден режим, когато човек спре да го следва и почне пак да се храни неправилно той ще се върне на същото тегло, на което е бил преди.

90 дневната диета, и други подобни модерни режими, не учат хората на полезни хранителни навици, които е редно да вкарат в ежедневието си. Те също така не могат да се следват завинаги, поради ред причини които вече изброихме.

Често тези диети топят мазнините бързо с някакъв „магически“ и екстремен трик, който нейните последователи не разбират напълно, а след края на режима те са точно там където са започнали.

90 дневната диета е особено добър пример за това, защото не учи хората на баланс и здравословно хранене, а на биполярни периоди на лишение последвани от вманиачено прекаляване със сладко.

Също така, отслабването без тренировки и без ядене на протеини води до екстремна загуба на мускулна маса, което вследствие намалява количеството калории, които горим всеки ден. Това го прави много по-лесно за човек да напълнее наново, освен ако не се храни изключително чисто.

Когато човек успее да намали мазнините и да увеличи мускулната си маса чрез тренировки, горенето на калории става много по-лесно и съответно поддържането на добра форма в бъдеще. Също така мускулната маса се губи по-трудно и остава по-дълго от мазнините.

Тези хора, които са успели да отслабнат дългосрочно с подобни методи са хората, които след края на следването им са започнали да се хранят по-здравословно, или са продължили да тренират редовно. Затова тези видове режими са само краткосрочно решение. Здравословното хранене и тренировките са дългосрочното решение.

Заключение

Ако тази статия ви е била интересна и искате да научите повече за тази диета, можете да посетите официалният сайт на диетата – https://90daydiet.org/bg/.

Съветваме всеки да се консултира с лекар преди да я пробва, или да си избере друга диета за краткосрочно отслабване.

Не забравяйте, че най-важното нещо е да изглеждаме и да се чувстваме добре!

Източници

Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets

Similar weight loss with low- or high-carbohydrate diets

[Harmful effects of sugar consumption on health]

0