Спорт

Как да изберем баскетболна топка?

Ball for basketball on the court.

Как да изберем баскетболна топка?

Баскетболът е в топ 5 на най-популярните спортове в света. За пръв път се е играл през далечната 1891 година и до ден днешен продължава да е един от любимите и най-играни спортове. Знаят ли обаче всички как да се снабдят с най-добрата баскетболна топка, с която да играят? В тази статия ще намерите всички специфики относно избирането на перфектната за вас и защо тя е различна за всеки. Ще научите какви са материалите, от които е изградена, какво може да доведе до нарушаване на движението ѝ, какви видове има и каква всъщност е разликата между тях.

Какво представлява баскетболната топка?

Това е едно от най-основните средства в играта. Типичният за нея цвят е кафеникаво-оранжев, като има характерни линии, които я разделят на отделни сегменти. Вътрешността ѝ е направена от черен бутил каучук, който е вид гума. Той задържа въздух и допринася за голямата ѝ отскокливост. Външната обвивка е изработена от кожа, синтетичен каучук или обикновен каучук. 

Как качеството на баскетболната топка влияе върху нейното движение?

Физическите качества на баскетболната топка играят огромна роля върху нейното движение. При промяна или неточност в тях, движението ѝ става непредвидимо и непостоянно.

Висококачествените топки обикновено имат по-добър захват благодарение на текстурата на повърхността си. Тя помага на играчите да запазят контрол при изпълнението на дриблиране, подаване и стрелба. Ако има лошо сцепление, може да се изплъзне от ръцете на играча, което води до по-малко точни пасове и стрелби по време на игра.

Конструкцията на този основен за спорта елемент определя нейните характеристики на отскачане. Добре изработената топка, с подходящо налягане на въздуха, ще има постоянен и предвидим отскок, което ще позволи на играчите да предвидят точно траекторията ѝ. За разлика от нея, нискокачествената може да има неравномерен отскок, което затруднява контрола и предвиждането на нейното движение.

Теглото на баскетболната топка може да повлияе на движението ѝ, особено по време на стрелба. Нормалната обикновено тежи около 624 грама. Отклоненията от това стандартно тегло могат да повлияят на формата на стрелба и мускулната памет на играча, което да доведе до неуспешни стрелби.

Въпреки това, индивидуалните умения и техника на умелите играчи им позволяват да успяват да играят добре дори и с нискокачествено оборудване. Те могат да се адаптират към различни характеристики на топките, въпреки това при игра с по-висок клас оборудване, техния изпълнителен капацитет може да бъде напълно оползотворен.

Какви видове баскетболни топки има?

Видовете се разделят на няколко категории – размер, материал и място на използване.

Официалните размери са следните:

 • Размер 3 – С обиколка от 55.88 см (22”) и тегло от 283 гр., този размер обикновено се нарича с термина мини. Те са най-добри за деца до 4 години.
 • Размер 4 – С обиколка от 64.77 см (25,5”) и тегло от само 397 гр., този размер е идеален за деца до 6 години.
 • Размер 5 – С обиколка от 69.85 см (27,5”) и стандартно тегло от 454 гр., това е най-популярният размер за младежки лиги и е подходящ за деца до 8 години.
 • Размер 6 – С размер 72.39 см (28,5”) и стандартно тегло от 567 гр., това е официалният размер за повечето женски професионални спортни асоциации, включително WNBA (Women’s National Basketball Association). 
 • Размер 7 – С обиколка 74.93 см (29,5”) и стандартно тегло от 624 гр., размер 7 е стандартният размер за мъжки професионални спортни асоциации като NBA (National Basketball Association).

Материалите, от които могат да бъдат изработени са следните:

 • Кожа – използвани са в NBA и WNBA; най-скъпи в сравнение с останалите, заради скъпия материал; подходящи са само за игра в зала;
 • Гума – издържлив материал; осигурява добър захват дори по време на дъжд; сравнително евтини са; идеални за непринудена игра във външни условия;
 • Синтетичен – по-издържлив от кожата материал; подходящи са за използване и в зала, и навън; най-често употребяваният вид.

По място за игра се разделят на три вида:

 • за зала;
 • за навън;
 • хибридни – подходящи за игра и в зала и навън.

Как да изберем най-подходящата баскетболна топка?

При избирането на баскетболно оборудване, купувачът трябва да помисли над няколко въпроса:

 • Какъв размер търси?
 • Колко пари е готов да отдели?
 • Къде ще я използва?
 • Колко време очаква да издържи?

След като отговорите на тези въпроси, може да приложите и следните трикове:

За да проверите качеството ѝ на отскок, можете да я пуснете от 180 см над земята. Ако отскокът достигне между 120 см и 140 см, това означава, че тя е качествена, но ако отскокът достигне по-малко от 1 метър, това предразполага за ниското ѝ качество. При някои, клапанът не е добре уплътнен и това води до излизането на въздух от тях. Ако е възможно, потопете я във вода и се уверете, че от клапана не излизат въздушни балончета. Важно е купувачът да провери как е залепена. Лепилото върху нея може лесно да се отвори след дълго време на игра, но ако е нова и некачествена, недоброто залепване ще се види ще се види още преди да е използвана. Не забравяйте, че винаги може да се допитате до специалист в сферата. Такива хора са всички служители на магазините от спортните вериги. 

Каква е разликата между баскетболните топки за зала и за навън?

 Двата вида – за зала и за навън се различават по няколко основни фактора – материалът, от който са изработени, захватът, който може да се осъществи с тях, цената и издръжливостта ѝ.

Тези за зала се разпознават по това, че външната им част е изработена от кожа и контактът с ръката, който може да се направи е по-добър и силен. Кожата е най-скъпият възможен материал, но тя трудно бива съсипана тъй като настилката в залата е изключително щадяща.

Качеството на тези за навън се фокусира повече върху издръжливостта на материалите, отколкото на осигуряването на най-добрия възможен контакт с ръката. Тъй като материалите, от които са изработени са по-евтини в сравнение с тези за зала, топките за навън не е толкова скъпи.      

Заключение

За да имате възможно най-продуктивната и успешна баскетболна игра е от изключително значение да закупите най-добрата за вас топка, която да е съобразена с мястото, на което ще играете, нивото ви на игра и финансите, с които разполагате.

А сега, нека да се отправим към спортния магазин и да изберем перфектното за вас баскетболно оборудване!

Източници

How are basketballs made? 

How to Choose A Basketball: Best Guide to Basketball Buying Basketballs

How To Choose A Basketball

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0