Здраве

Свойствата на астаксантина

Medical pills and capsules. Brown medication on blue background. Pharmacy, healthcare, health insurance, medicine concept.

Свойствата на астаксантина

Всички разпознаваме така познатия червеникав цвят в морските дарове – сьомга, скариди, омари, както и във фламингото. На какво обаче се дължи този отличаващ се цвят? Отговорът е кратък и точен – на астаксантина. В тази статия ще разберете всичко за него, от ползите му, до дозировката и как да го приемаме. Приятно четене!

Какво е астаксантин?

Телата ни разполагат с вградена система за защита – антиоксиданти. Ние произвеждаме някои от тези съединения самостоятелно, но въпреки това, се нуждаем от приема на хранителни вещества и добавки, за да си набавим много други. 

Антиоксидантите се групират в „семейства“ в зависимост от техните характерни свойства. Някои от тях са каротеноиди, флавоноиди и полифеноли. Каротеноидите са тези, които придават ярки цветове на червеникавите и оранжеви храни. Но по-важно е, че те са свързани със здравето на сърцето и зрението, и вървят ръка за ръка с още много ползи.

Въпреки че витамин А и бета-каротин са два от най-известните каротеноиди, морският антиоксидант – астаксантин, е обявен за „Краля на каротеноидите“, тъй като той е 5 пъти по-мощен от бета-каротина и 6000 пъти по-мощен от витамин C.

Ползи от прием на астаксантин

Като каротеноид, астаксантинът е мастноразтворим пигмент с мощни антиоксидантни свойства, които играят роля в защитата на клетките от свободните радикали и оксидативния стрес. Каротеноидите са известни със своята способност да неутрализират реактивния кислород както във вътрешните, така и във външните слоеве на клетъчните мембрани.

Ползите от приема са следните:

1. Подобряване на имунната система

Каротеноидът може да повлияе на имунната система, като подпомага активирането на белите кръвни клетки (Т-клетки) и така наречените – “естествени убийци” (НК клетки). Т-клетките атакуват чужди клетки на базата на антигенни фактори, докато НК клетките не изискват активиране и действат по-бързо, за да спрат инфекции, които могат да допринесат за отслабването на човешкото здраве.

2. Намаляване на риска от възпаления 

Освен да подобри имунната система, може и да намали риска от възпаления. Този пигмент действа върху реактивните оксидативни видове, за да намали протеините, които могат да предизвикат възпалителни заболявания като целиакия, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания и диабет.

3. Защита на кожата от UV лъчи 

Приемът на добавки и консумирането на храна с високо съдържание на пигмента подпомага защитата от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Антиоксиданта се натрупва в епидермиса и дермата на кожата, като по този начин подпомага да се блокира проникването на UV лъчи и да намали вече съществуващите увреждания.

4. Подкрепа на когнитивното здраве

Каротеноидите имат положителен ефект върху мозъка, като намаляват рисковете от невродегенеративни заболявания. Тъй като е сравнително малка молекула, астаксантинът може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да предоставя защита както на мозъка, така и на органите на тялото.

Този каротеноид също така може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други когнитивни разстройства и/или да забави тяхната скорост на настъпване.

5. Здрава сърдечна функция

Ако се опитвате да подобрите здравето на сърцето си, морският антиоксидант може да доведе до добри резултати. Този каротеноид може да помогне за намаляване на LDL или „лошия“ холестерол, повишаване на HDL – „добрия“ холестерол, и намаляване на високото кръвно налягане.

6. Помощ при умора на очите

В детството си най-вероятно сте чували родителите ви да ви казват да ядете моркови, за да виждате по-добре. Ами, оказва се че са били прави! Каротеноидите и по-точно астаксантина са познати с ползите си за зрението. Добавката може да помогне на очите да се възстановят след продължително гледане на екран и да поддържат здравословната им функция.

Въпреки ползите от приема му, “краля на каротеноидите” крие и някои рискове за човешкото здраве. Не приемайте добавката при:

  • прием на лекарства за кръвно налягане – тъй като намалява кръвното налягане, не трябва да го консумирате, ако приемате медикаменти за кръвно налягане.
  • бременност или кърмене – не е ясно дали има странични ефекти върху бременни и кърмачки, но за да се предотвратят потенциални рискове, не се препоръчва приема на добавки или високи на астаксантин храни докато се носи или кърми дете. 
  • алергични реакции – при алергична реакция към морски дарове, е хубаво да се избягват такъв тип храни. Тъй като те са един от основните източници на този антиоксидант, консултирайте се с лекар, за да ви насочи към по-добър за вас източник за набавянето му.

Как астаксантинът подобрява физическата активност?

В последните години, “краля на каротеноидите” започва да добива голямо внимание в сферата на спорта. 

Той помага на спортистите да подобрят липидния си метаболизъм. По време на упражненията, тялото разполага с два основни източника на гориво: въглехидрати и мазнини. Когато продължителността на упражнението надвишава 45-60 минути и изисква повече издръжливост, честа причина за умора и изтощение е изчерпването на гликогенните запаси от въглехидрати в тялото. Затова, щом морския антиоксидант помага за подобряване на липидния метаболизъм по време на упражнения, се предполага, че допринася и за подобряване на издръжливостта, като помага за запазването на запасите от въглехидрати чрез използване на мазнини като алтернативен източник на гориво. 

Накратко, астаксантинът увеличава използването на мазнини като източник на енергия по време на тренировка, което допринася за по-голямата издръжливост, движение и намаляване на мазнините в тялото.

Положителни ефекти върху кожата от астаксантин

Ако целта ви чрез приема му е да подпомогнете здравословния вид на вашата кожа, най-ефективният прием би бил чрез нанасянето на масла, лосиони или други подобни върху кожата. Този вълшебен антиоксидант крие следните ползи:

  • Защитава кожата от UV лъчи – както вече по-горе беше споменато, каротеноидът е природно предназначен да защитава кожата ни от UV лъчи. Това важи при всички форми на прием.
  • Неутрализира бръчки – пигментирания антиоксидант успокоява възпалението на кожата при екзема и подобрява външния вид на фините линии и бръчки при старееща кожа.
  • Защита срещу хиперпигментация – отново свързано с антиоксидантните свойства на астаксантина, борейки се срещу свободните радикали, той намалява видимостта на всички несъвършенства по кожата, включително и хиперпигментацията.
  • Хидратира – някои изследвания подчертават, че комбинирането на вътрешна и външна дозировка подпомага за опазването на младежката кожа в дългосрочен план като допринася за хидратацията и блясъка по кожата.
  • Идеален за всички с чувствителна кожа – изследван е за своите противовъзпалителни свойства, които помагат при зачервяване на кожата, чувствителност и възпаления.

Приемаме ли достатъчно астаксантин?

Приемът на астаксантин варира от човек до човек. Някои хора го приемат чрез честата консумация на храни богати на него, като скариди или сьомга. Въпреки това, количеството в тези храни е сравнително ниско и затова човек трудно би се снабдил с всички вълшебни свойства ако не го приема под формата на хранителна добавка.

Дозировка и начини на прием на астаксантин

Все още не е установена идеалната дозировка за приема, тъй като някои проучвания показват 4 милиграма на ден за перфектното доза, а други, като FDA доказват, че дози до 12 милиграма на ден също са здравословни. Важно е да избирате продукти от естествен произход, като тези, получени от Haematococcus pluvialis, за максимална ефективност. Препоръчително е да се консултирате със специалист преди приема на добавката и внимателно да прочетете указанията на опаковката на определения продукт. 

Каротеноидът може да бъде приеман и вътрешно и външно. Често е предлаган като хранителна добавка под формата на капсули или под формата на прах. Външно може да бъде приеман чрез масла или кремове и лосиони, които се нанасят по кожата.

Разбира се, може да се снабдите с астаксантин и от храната, която консумирате – скариди, сьомга, рак или пъстърва, но количеството, което ще приемете по този начин въобще няма да е достатъчно за да се възползвате от всичките му ползи.

Източници

Health Benefits Of Astaxanthin

Meet Astaxanthin: The Secret Antioxidant Your Skincare Routine Needs

ASTAXANTHIN: THE SECRET OF ATHLETES TO BOOST PERFORMANCES

Astaxanthin: 4 Health Benefits Of This Healthy Aging Antioxidant

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0