Здраве

Защо трябва да отидем на спа  

Beautiful woman enjoying massage treatment

Защо трябва да отидем на спа  

Спа е често споменавана дума в интересни реклами по телевизията, оферти на луксозни хотели, брошури, разпръснати из града ни. Но какво друго знаем за значението на тази дума, освен че я асоциираме с чувство на релаксация? Ходенето на спа повече от почивка ли е?

Тази дума носи значението неформална форма на лечение чрез процедури, базирани на употребата на минерална вода. Ходенето на такъв комплекс включва в себе си не само мазането на лицето ни с маска и поставянето на краставици върху клепачите ни, но и процедури като:

 • Абхянга
 • Широдхара
 • Таласотерапия
 • Иглотерапия
 • Алготерапия
 • Уатсу
 • Ароматерапия
 • терапия с горещи камъни

Тези активности се побират в понятието спа терапия.

Ползите от практикуване на спа терапии

Съществуват множество видове. Те датират още от древните римляни, минават през Средновековието, XVIII, XIX, XX век и стигат до нас днес. Уникални са от традиционните лечения с лекарства, тъй като използват натуралната лечебна сила на минералната вода и други природни богатства. Това са фактите, но ето и реалните резултати:

 • освобождаване на токсини – токсин можем да наречем всеизвестния ни въглероден диоксид. Освобождаваме го чрез издишване, но друг начин на освобождение на този и други токсини са масажите. Оказва се, че тези движения задвижват кръвта и следователно транспорта на кислород става по-активен. Така се стимулира разтварянето и елиминирането на наслоени токсини в тялото;
 • подобряване на качеството на съня – няколко малки проучвания доказват, че кисненето в джакузи подобрява качеството и продължителността на съня ни. През 2012 година едно такова проучване е проведено на група жени на възрасти от 30 до 65 години, болни от фибромиалгия. От проучването е изведено заключението, че терапия е подобрила качеството на съня на болните, заедно с още други симптоми;
 • намаляване на кръвното налягане – престой в горещи среди като джакузи или сауна разширява кръвоносните съдове, което намалява кръвното налягане. Процедурата има позитивен ефект, тъй като  хората с ниско кръвно налягане имат по- малък риск от сърдечни заболявания и гърчове; 
 • подобряване на самоувереността – главните хормони на щастието са окситоцин, допамин(хормони на удоволствието), серотонин(хормон на щастието) и ендорфини(хормон на радостта и естествено болкоуспокояващо). Можете да ги отключите като отделите един ден за себе си. Научно доказано е, че действието на кортизола (хормонът на стреса) се намаля до три пъти при масаж, а ендорфинът се увеличава и ни поставя в състояние на лека еуфория след посещението на сауна. Допаминът, който при масаж се увеличава, ни помага да се концентрираме върху благополучието на тялото ни, как да го поддържаме здраво. Така се мотивираме да спортуваме повече и да се храним правилно; 
 • прекарване на време с близките ни хора – по-несрещана асоциация със спа е всъщност прекараното време със семейство и приятели. Ходенето на процедури възстановява не само духа и тялото ни, но и заздравява връзките ни с хората. Поради забързаното ни и напрегнато ежедневие нямаме време да осъзнаем реално колко малко време ни остава от деня, което да прекараме с близките си. Посещението на такъв комплекс ни предоставя възможност за забавление и сближаване.

Причини за образуване на стрии

Стриите представляват разтягания на кожата или белези. Могат да се появят поради разнообразни причини, но съществуването им не е повод за срам или страх. Те са нормално състояние на тялото, при което на кожата остава белег след като бъде прекалено разпъната. Стриите могат да се появят навсякъде, като най-често срещани са на: стомаха, гърдите, раменете, бедрата и седалището. Срещат се при 90% от населението и се получават от:

 • по време на/ след бременност;
 • резки промени в теглото;
 • бърз растеж при децата;
 • високо количество кортизон (хормон, провокиращ разтягане на кожата)

Както не е срамно да имаме стрии, не е срамно и да искаме да ги премахнем. Посещаването на спа, предлагащо лазерна терапия, може да помогне с това – тя кара тялото да се “самоизлекува”, т.е да премахне наранената тъкан и на нейното място да създаде по-гладка и свежа кожа.

Крие ли опасност честото ходене на спа?

Препоръчително е всеки да отделя ден за себе си поне два пъти на месец. Много хора намират за удобно да го посещават всяка седмица. Някои имат нужда просто от почивка, но други ходят по-често по здравословни причини. Независимо от причината, няма правило, което определя колко често може и не може да се посещават такива процедури. 

Колко често е препоръчително да се ходи на спа?

Според различните си нужди, хората посещават различни процедури. Тези, които просто искат да се поглезят могат да го направят два до три пъти в месеца за: масаж на цялото тяло, масаж с вулканични камъни, шоколадова терапия, парна баня. По-често спа се посещава, когато се използват медицински терапии. Те съчетават лечебни методи, които биха се предложили в козметично студио, заедно с удоволствието на една спа почивка. Такива са: 

 • процедури, поправящи бръчки, стрии, белези;
 •  лазерна терапия; 
 • медицинска грижа за лицето; 
 • иглотерапия и още много други. 

Помагат ли спа терапиите за възстановяване?

Терапиите, свързани с използването на вода (напр. джакузи, минерален басейн, солен басейн) са най-често срещани. Те помагат при възстановяването на изморени мускули, детокс, натурално ексфолиране на кожата чрез солена вода, ускорение на метаболизма. Други познати терапии са солна стая и сауна. Солната стая е добър лечител на респираторни заболявания, тъй като частиците сол попадат в тялото ни и редуцират възпаление в дихателната система, изчистват дихателните пътища. Прекарвайки време в солна стая, човек може да намали, дори да премахне, симптоми и като цяло да подобри функцията на белите си дробове. Стоенето в сауна помага на хора, възстановяващи се от сърдечни заболявания, защото намалява кръвното им налягане и и подобрява потока на кръв и кислород. Други ефекти на този вид терапия са изчистване на кожата, намаляване на стреса и цялостно пречистване.

Примерна спа терапия

Спа терапиите варират по света. Някои се концентрират върху части от тялото, други върху цялото тяло. Пример за интересна такава е иглотерапията. Тази практика произлиза от китайската култура, бивайки използвана още в древността. Самото ѝ наименование произлиза от думата игла, защото по време на тази терапия се забождат множество малки иглички в специфични области на тялото. Това леко пробождане стимулира тялото и нервния му отговор, като нервните връзки “се събуждат”. По този начин се имунната система започва да работи на по-високи обороти, забързва се потокът на кръвта, заздравяването на рани и се постига контрол над болката. Твърди се, че иглотерапията може да излекува, както ментални заболявания като депресия и притеснение, така и алергии, мигрена, хронични болки и инсомния.

Източници

7 reasons to get away to a Spa

13 Impressive Spa Benefits: Why You Should Book a Spa Day

How a Day at the Spa Can Benefit Your Mental Health

Can Massage Reduce the Appearance of Stretch Marks

How often should I go to a spa?

What does a Spa Therapist do?

Какво е СПА и какви са ползите от предлаганите процедури?

How Does Massage Work?

Фибромиалгия: симптоми, диагностика, лечение

7 Benefits of Soaking in a Hot Tub

Increased Endorphines, Serotonin, Dopamine

How Can a Spa Day Significantly Improve Your Health

Boost, Unleash and Enjoy your Happy Hormones with a Visit to a Spa

Make Spa Time Your Family Time

Do Stretch Marks Go Away?

Лазерно премахване на стрии

How Often Should You Visit the Day Spa?

Всичко, което трябва да знаем за спа терапиите

Top 10 Complimentary Spa Therapies

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0