Спорт

Кратка история на баскетбола

Basketball Player in Sunlight

Кратка история на баскетбола

Баскетболът е игра на стратегия, бързина и ловкост, разгръщаща се под светлините на прожекторите, виковете на тълпите и гръмкия удар на милиони сърца, биещи в едно, с всеки сблъсък на топката и земята. Спорт, усъвършенстван до изкуство, чиято нестихваща мощ за кратък период от време успя да докосне всяко кътче на земното кълбо.   

Възникване и разпространение

Ако се потопим вч историята на баскетбола, то тя ще ни отведе в 19 век, когато един необикновен учител по физическо е изправен пред нелека дилема. Годината е 1891, навън вилнеят страшни виелици, а няколко студенти стоят във физкултурният салон на университета Спрингфийлд колидж, щата Масачузетс. Футболният сезон е завършил, а зимата в Нова Англия едва започва. Джеймс Нейсмит, преподавател по физическо и заклет любител на спорта, е решен да създаде нещо приложимо, практично и високо компонентно – дейност, която да поддържа отбора във форма, без значение от температурните условия. Той търси спорт, уповаващ се на бързината и уменията, независещ от пространството и предпазващ участниците от наранявания. Воден от амбицията и спортният си хъс, Нейсмит решил да съчетае вече съществуващи спортове и да сътвори играта, без която светът ни нямаше да е същият. На 21 декември 1891 г. баскетболът осъществява своето първо проникване в живота ни под формата на господин Нейсмит, носещ две кошници за праскови и една футболна топка. Първообразите на днешните кошове биват закачени към долния парапет на балкона на гимнастическия салон. Височината на кошовете е 10 фута, разположението – по един във всеки край. След първият си опит да пусне момчетата в игра, Джеймс веднага осъзнава, че трябва да създаде правила за изобретението си. Той сътворява 13-те оригинални правила, описващи метода за движение на топката и дефиницията за фал. Назначен е рефер, играта е разделена на на две 15-минутни половини с по пет минути почивка между тях. Участниците са разделени в отбори. Всеки е заел позиция, а Нейсмит застава по средата с двама централни играча, хвърля топката във въздуха и поставя началото на баскетбола.

Кои са първите организирани баскетболни мачове и турнири?

Първият публичен мач в историята на баскетбола се е състоял в присъствието на над 200 зрители през март 1892 г. Два отбора, разделени на учители и ученици са готови да се впуснат в ожесточена игра за победата. След дълго разиграваве триумфът отива при обучаващите си, които водят с четири точки повече при резултат 5:1.

Първият междуучилищен баскетболен турнир е проведен на 9 февруари 1895 г. в Сейнт Пол, Минесота, се провежда първият междуучилищен. Университета Хамлайн е изправен срещу отбора на Държавното училище по земеделие в Минесота. Играта е оспорвана, но Минесота успяват да изкарат повече кошове и печелят с 9:3.

Не закъснява дълго и появата на първият женски баскетболен отбор, като през 1892г. той вече е факт. А първият женски мач е проведен през 1896 г. между Станфордския университет и Калифорнийския университет в Бъркли. 

Турнирите се разрастват, отборите се множат, а феновете растат с невиждани темпове. Експанзията на баскетбола е толкова могъща, че през 1905 г. вече е официално признат за постоянен зимен спорт. А през 1936 г. дебютира като олимпийско събитие на игрите в Берлин. Оттогава насам този спорт не е преставал да се развива, чупейки рекорди и превръщайки се в един от най – доходоносните и обичани спортове.

Как баскетболът се е променил от създаването си до днес?

През године баскетболът се е развивал и модифицирал непрекъснато,а ето и едни от най – ярките примери за този факт:  

  • в оригиналната игра липсва дрибъл, а на играчите им е забранено да тичат с топката по игрището, като подаването й се осъществява от мястото, където е била уловена.
  • всеки кош преди е означавал една точка, дакото днес кошовете са разделени на различни групи и различна стойност. 
  • три последователни фала на един отбор, през 1891 г. би означавало точка за противниковия отбор. Днес правилото е коренно изменено, като при извършване на пет нарушения за една четвърт, отборът нарушител е длъжен да предостави възможност за наказателен удар.
  • колкото и странно да изглежда днес, намесата на треньори по време на игра или таймаут не е била разрешена на нито един мач преди 1949 г.

Кои са основните ползи от тренировките по баскетбол?

Баскетболът се отплаща щедро на всеки, решил да подходи с постоянство и респект към играта. Физическото натоварване развива мускулите, заздравява костната система и изправя тялото. Интензивното темпо и висока комплексност на играта носят редица преимущества, като усъвършенстват бързото мислене и ти ефективно вземане на решения. Само за да уцелиш кош, по време на мач, се изискват немалко умения, които те учат на концентрация и способност да се абстрахираш от обстановка. Факт е, че натоварените тренировки са незаменими помощници в борбата със стреса и развиват продуктивността, създавайки един неизчерпаем източник на енергия. Отличителна черта на хората, занимаващи се активно с баскетбол е, че те излъчват самочувствие и увереност, докато притежават и самодисциплината да следват целите си. Да не забравяме, че баскетболът преди всичко е отборна игра, която развива социалните умения и работата в екип.

Баскетболът в България – история и постижения

Спортът достига до пределите на България през 1916, като става изключително влиятелен сред студентите. През 1919 г. столицата ни вече разполага и с построени обществени игрища. Интересен факт е, че в началото жените са проявявали по – голям интерес към новодошлия спорт, но това бързо се променя и той добива популярност и сред мъжката аудитория. През 1924 г. е организиран първият турнир, проведен в София, участващите са 11 женски и 10 мъжки отбора. Десет години по-късно вече имаме съставен национален отбор и сме свидетели на първият международен мач в българския баскетбол – през май 1934 г. Атлетик – Слава 23 побеждава Студентски Спортен Клуб Букурещ с 22:16. Първото участие на български мъжки отбор по баскетбол на Олимпийски игри е през 1952-а в Хелзинки, където се класираме на седмо място. През 1956 г. на олимпиадата в Мелбърн, баскетболистите ни вземат пето място, което е най – доброто постижение на олимпиада до момента при мъжете. Женският ни баскетболен отбор участва три пъти в Олимпийски игри, като запомнящи са постиженията ни в “Монреал 1976” с бронзовите медали и “Москва 1980” – сребърни медали. 

Източници

Where Basketball was Invented: The History of Basketball

Basketball Basics – The Evolution of the Game

Here’s the history of basketball

Вижте близо вековната история на баскетбола в България

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0