Здраве

Окситоцин

hug-love-and-portrait-of-a-couple-on-the-beach-on-2022-12-23-00-56-59-utc

Окситоцин

Какво представлява окситоцинът и къде се произвежда?

Окситоцинът, още познат като “хормон на любовта” или “хормон на щастието”, е малък, но важен компонент за множество процеси в нашето тяло. Хормоните като цяло са химикали, които се пренасят в тялото чрез кръвта, като носят информация на органи, мускули или тъкани за това какво и как да правят. Те често контролират и нашите емоции и поведение. Каква е ролята на този специфичен хормон тогава? Окситоцинът се произвежда в частта от мозъка наречена хипоталамус, която контролира  функции като телесна температура, сърдечен ритъм и други. След като е произведен в мозъка, той се съхранява и разпространява в кръвта от хипофизната жлеза, когато съответните клетки се активират. Освен че се произвежда в тялото, той може да се произвежда и приема външно.

Има две основни роли за тялото. Първата е свързана с процеса на раждане при жените, като благодарение на този хормон, се получават контракциите, които водят до раждането. Впоследствие химикалът спомага и при кърменето, като чрез него кърмата успява да се придвижи към зърната на майката и да достигне до бебето. Чрез него се изгражда връзката между майката и бебето. Окситоцинът има значение и функции не само при жените, но и при мъжете, спомагайки за придвижването на спермата от тестисите, както и за поддържането на нивата на тестостерон в тях.

Другата важна функция на окситоцинът е свързана с емоциите, които изпитваме, откъдето получава наименованията си “хормон на любовта” и „хормон на щастието“. Окситоцинът играе ролята на невротрансмитер и така свързвайки се с мозъка може да влияе на нашето поведение при изграждането на връзки с останалите, любовта, сексуалната възбуда, изграждането на личността и други, за които ще разберем по-долу. Нивата му се покачват, когато преживяваме близост с друг човек като прегръдки, целувки и т.н. Повече за функциите му ще прочетете по-долу.

Нивата на окситоцин рядко могат да бъдат завишени или занижени, но се проучва ролята му при състояния като депресия, тревога, зависимости или дори аутизъм.

Какви са функциите на окситоцина?

Функциите на окситоцина са, както споменахме, основно обвързани с раждането и поведението на човека, но нека разгледаме по-детайлно някои от тях и ролята на окситоцина:

  • Контракции при раждане 

Когато настъпва моментът на раждане и бебето започва да се придвижва към маточната шийка, нервни импулси изпращат сигнал до хипоталамуса да стимулира хипофизната жлеза, която да освободи хормона в кръвта, който от своя страна има задачата да предизвика контракции. Обратният процес също е в действие, като получаването на контракции от своя страна предизвиква произвеждането на още окситоцин. От друга страна хормонът предизвиква по-голямото произвеждането на група липиди, които усилват контракциите допълнително, като по този начин може да се осъществи безпроблемно раждане. 

  • Кърмене

Благодарение на окситоцина, както споменахме, се извършва процеса на лактация (придвижването на кърмата) в гърдите. Това се случва, като след раждане, хормонът предизвиква контракции на миоепителните клетки в алвеоларните пътища на гърдите, като по този начин кърмата се придвижва в гръдната тъкан. Стимулацията на химикалът да извършва тези действия се предизвиква от стимулиране на зърната. Когато бебето започне да смуче от майката, целият процес се задейства. Хипофизната жлеза освобождава окситоцин в кръвта до момента, в който бебето спре да смуче. Тогава процесът е прекъснат до следващото хранене. 

  • При мъжете

Макар този химикал да изглежда да е по-важен за жените отколкото за мъжете, това не е напълно така. Ролята му за мъжете е подобна на тази на лактацията при жените. Благодарение на хормона, спермата може да се придвижва от тестисите и да се стигне до еякулация. Друга важна роля, която играе е да участва в произвеждането на тестостерон, който както знаем е важен компонент при мъжете. 

  • Разпознаване и социална памет

Преминавайки в социално-поведенческата част от функциите на окситоцина, важно е да споменем, че помним лица и разпознаваме познати сред тълпа от хора благодарение на този хормон. Съществуването на човек в социалния свят би било невъзможно без способността да помним и разпознаваме лица, което прави тази функция от голямо значение.

  • Сплотяване и изграждане на връзката родител-дете

Много проучвания доказват, че химикалът играе роля дори в изграждането на връзки между хората и особено на тези между родител и дете. Според някои експерименти, родителите, в чието тяло има по-високи нива на окситоцин от други, проявяват повече ангажираност и грижа в живота на детето си и успват да изградят по-силна връзка с него. Тази му функция се активира след раждането. Благодарение на това бебето се привързва веднага към майката, както и майката към бебето. Окситоцинът е и онова, което изгражда връзката между човека и най-добрия му приятел – кучето, както и всички останали домашни любимци. 

  • Аутизъм 

Някои учени твърдят, че отклоненията от нормалните нива на окситоцин може да са свързани с аутизма. Един от нуклеотидите в структурата на хормона действително е свързан със заболяването, което кара учените още повече да се замислят над теорията си. Трудността от създаването на социални връзки и като цяло липсата на социално поведение у хората с аутизъм може да се третира с окситоцинови терапии, които помагат до някаква степен за облекчаване на симптомите, но това все още е в процес на проучвания. 

  • Благосъстояне

Окситоцинът спомага за цялостното благосъстояние на тялото. Благодарение на него се чувстваме по-спокойни, по-обичани, по-щастливи. Нивата на стрес и безпокойство са занижени, а паметта и социалното благосъстояние се поддържат, макар че последни проучвания показват, че хормонът се влияе от средата и предизвиква съответните емоции, които понякога могат да бъдат негативни, но той в същността си е свърза с положителни емоции. Приемът на този хормон може да действа и като антидепресант. Освен изброените функции до момента, благодарение на него изпитваме множество емоции, които ще разгледаме, както и, забележително, но факт, храненето, усещането на болка и други, също са водени до някаква степен от този хормон. Заради това, неговата роля за благосъстоянието на човека е толкова важна.

Какви емоции предизвиква този хормон?

При подходящите условия, окситоцинът може да влияе на социалното поведение и емоциите на човека. Чувството за щастие, доверие, социална принадлежност и др. са в резултат на действието на хормона. В колкото повече “щастливи” ситуации се намираме, толкова повече окситоцин е освободен в тялото ни. Последни проучвания доказват двойствения характер на хормона, а именно и връзката му с негативните емоции, но нека разгледаме емоциите, които предизвиква по отделно.

  • Любов

Този хормон, както вече споменахме, е известен и като “хормон на любовта”. Хипофизната жлеза отделя окситоцин в кръвта при действия, които свързваме с любовта, а именно прегръщане, целуване, секс, социално обвързване. Той ни кара да изграждаме връзки с околните и да усещаме чувство на топлина и обич. 

  • Щастие

Химикалът е част от триото хормони, наречени “хормони на щастието”, а именно серотонин, допамин и окситоцин. Когато работят заедно, което се случва в конкретни ситуации, когато изпитваме силно вълнение и щастие, при определени обстоятелства, триото предизвиква силни положителни емоции и чувството за пеперуди в стомаха. Когато сме покрай някого, от когото сме привлечени или за когото ни е грижа, нивата на допамин се повишават, заедно с него започва действието на серотонина, което от своя страна води до секретиране на окситоцин в кръвта и така триото води до приповдигнато на нашето настроение. 

  • Негативни емоции

Макар да предизвика пеперуди в стомаха и да ни прави щастливи, окситоцинът доказано има и тъмна страна. Под влиянието на положителни срещи и среди, хормонът ни кара да се чувстваме добре, но ако се запитаме какво ще стане, ако попаднем в негативна среда, като например група от хора, от която не сме част или негативна мисъл, дали хормонът ще ни накара да се почувстваме по-добре или точно обратното? Отговорът на въпроса е, че влиянието на окситоцина зависи от социалната ни среда. Благодарение на него развиваме чувство за принадлежност, но ако се сблъскаме с човек, който не принадлежи към нашето обкръжение, мозъкът ни започва да предизвиква негативни емоции. Същото е при обратната ситуация. Ако не се чувстваме на мястото си, започваме да изпитваме страх, притеснение, смут. Високите нива на тревожност и дори депресия могат да се обвържат с хормона. Доказано е, че окситоцинът влияе на настроението на жени, които са преживели негативни емоции с партньора си. Липсата на социален контакт играе важна роля в това отношение. Ревността, завистта и други подобни негативни емоции също имат връзка с нашия хормон. Няколко нови изследвания показват, че окситоцинът е отговорен за паметта, но не само за позитивните спомени, но и за негативните, като по този начин може да се чувстваме зле часове след като се е случило нещо негативно. Друг експеримент показва, че хормонът всъщност засилва стреса и тревожността, когато човек ги изпита. По този начин, химикалът показва двойствената си същност, като влиянието му се определя от средата, в която сме. Важно е да опитваме да се обграждаме с хора, които ни правят щастливи, за да изпитаме позитивната страна на хормона.

Защо хората го приемат външно?

Окситоцинът може да се приема и външно под формата най-често на ампули или таблетки. Хормонът може да се набавя и чрез някои храни, основно онези, които съдържат витамин С и D, както и храните богати на магнезий.

Двете синтетични форми на окситоцин са питоцин и синтоцинон. Те се използват, за да помогнат при раждане като засилят контракциите и предизвикат раждането при майки с проблемно раждане, които не могат сами да родят детето си. Това става като хормонът се инжектира в кръвта на майката. Дозировката е различна при всеки пациент. Важен момент при приема на хормона е, че не бива да бъде инжектиран, ако все още е рано бебето да се роди, защото може да се получи отрицателен ефект.

Основните плюсове от приема на питоцин или синтоцинон са: избягването на цезарово сечение (проучванията показват, че то води до по-бавно възстановяване и други проблеми), предотвратяване на усложнения при раждане, предотвратяване на т.нар. “изтичане на водите”, ако раждането не е започнало.

Минусите включват риск от усложнения, намаляване на сърдечния ритъм на бебето и дори загуба на бебето. Рискът от инфекции също е фактор, за това е важна консултацията с лекар и е препоръчително да се избягва приема на питоцин или синтоцинон, ако раждането може да се извърши естествено.

Синтетичната форма на хормона може да се използва и за животни, отново като помощно средство при раждане. Както вече споменахме по-горе, проучва се връзката между химикала и аутизма и третирането му с окситоцинови терапии.

В страни като САЩ, той се прилага рутинно при раждане със секцио, с цел да се намали общата загуба на кръв, действайки като утеротоник.

Заключение 

Окситоцинът е важен компонент в нашето тяло и е добре да знаем неговите функции и влиянието му върху нашето тяло и психичното ни здраве. Макар да е „хормон на любовта и щастието“, както разбрахме, от нас и от нашата среда зависи дали благодарение на него ще изпитваме положителни емоции или точно обратното. Синтетичният окситоцин трябва да бъде приеман само при лекарско предписание. 

Източници

Oxytocin: What It Is, Function & Effects

Oxytocin | You and Your Hormones from the Society for Endocrinology

Oxytocin: What It Is, How It Makes You Feel & Why It Matters

Oxytocin-functions: an overview – MedCrave online

Love Hormone: What Is Oxytocin and What Are Its Effects?

Pitocin Induction: What Are the Risks and Benefits?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0