Здраве

5 съвета за геймърите

African american player young man holding gaming joystick playing online videogames

5 съвета за геймърите

Играенето на видео игри има позитивни ефекти, но често те не са толкова споменавани, тъй като недостатъците ги превъзхождат значително. Времето, прекарано пред екранното устройство по време на игрална сесия минава неусетно и може да се превърне в дълъг период на заседяване, което има  особено влияние върху здравето и доброто физическо състояние на дадения човек. За да бъдете отговорни геймъри, трябва да намерите баланс между чудното преживяване, което намирате пред компютъра, но и да не пренебрегвате движението и поддържането на здравословен начин на живот.  

Очна сухота и нейното влияние върху геймърите

Въпреки че за момента очната сухота не е считана за болест, тя определено причинява дискомфорт на хората, които напрягат постоянно очите си, както правят геймърите. Ново име на това състояние навлиза в употреба – дигитална очна сухота. Списание PeerJ прави научно изследване относно мигането на хората, които играят видео игри константно и е доказано, че при тях тази дейност се случва с 66% по-рядко. Това изсушава роговицата, което от своя страна е неприятно преживяване  за всеки. Причините за очната сухота са разнообразни, но тези, които имат най-осезаемо влияние върху геймърите са взирането твърде дълго време в екрана и близко разстояние до него, продължителното фокусиране на зрението в много малко пространство и липсата на светлина в стаята.

Симптомите на този проблем варират, но тези, които най-често биват изпитвани са следните: 

 • замъглено виждане;
 • парещо усещане в очите;
 • сухота на очите;
 • умора и дискомфорт в зрителните органи;
 • потрепване на очите;
 • кривогледство;
 • светлинна чувствителност;
 • влошена концентрация.

Всичко описано досега е изключително некомфортно, но за съжаление се среща все по-често при любителите на видео игри. Ако сте такъв и не обръщате достатъчно внимание на здравето на своите очи, ще настъпи момент, в който зрението ви може бъде погубено. Затова ви препоръчваме да спазвате прости, но ефикасни методи за предотвратяване на последващи беди. Примери за това са правилото на всеки двайсет минути игра, да премествате фокусната си точка в различен обект за поне 20 секунди, по-сериозна хидратация и употребата на изкуствени сълзи.

Специални начини за разтягане и поддържане на гъвкавост при геймъри

За един геймър е съществено да поддържа своето тяло гъвкаво и да се разтяга регулярно, поради причината, че дългите сесии на игра го обездвижват. Когато той изпълнява упражнения за мобилност, намалява възможността за контузии и напрежение в мускулите. 

Следващите стъпки ще ви предложат няколко иновативни начина за разтягане, ако сте геймър:

 • Рутинни паузи и време за упражнения за гъвкавост – По време на тези почивки трябва да се изправите от стола, да се разходите малко из пространството, в което играете. Най-значителното, което може да вършите по време на тях е да изпълнявате упражнения насочени към ключовите мускулни групи – врата, раменете, китките, гърба и кръста, краката и ходилата. Стремете се това да се случва по 5-10 минути на всеки час игра;
 • Упражнения, насочени към най-уязвимите зони от тялото на играча този тип активности се препоръчва да бъдат изпълнявани ежедневно, не само докато имате време за отдих. Те са насочени специфично към пръстите на ръцете, китките, лактите и връзките в ръцете, защото това са местата, където е най-възможно да се развият болести поради прекомерното геймърство;
 • Масажи – масажни ролери и дунапренени ролки са вещи, в чиято инвестиция би било хубаво да инвестирате, тъй като те успокояват мускулите и ги освобождават от напрежение;
 • Поддържане на правилна позиция по време на играене – за да може да предотвратите ограничение в гъвкавостта си, трябва да следите за подобаваща стойка докато седите. Освен това, трябва да помислите за своята конфигурация за игра, за да може тя да осигурява допустимо разстояние от очите до устройствата, опора на ръцете и стабилност за краката. 

Правилна ергономия за геймърите

Не е тайна за нито един геймър, че ергономията е пряко свързана с трите пласта на движение – стойка, позиция и локация. Когато движенията, свързани с тях, се изпълняват както трябва, се предотвратяват заболявания на мускулно-скелетната система. Правилната ергономия не включва единствено инструментите и предмети, които играчът използва, а и знанията как да ситуира частите на тялото си подобаващо. 

Най-важният уред за един геймър е неговият стол. На него той прекарва голяма част от своето време. Затова минимума, който може да направи, за да подсигури удобството си, е да подбере такова място за седене, което има регулируема височина, дълбочина на седалката и подлакътници със съобразен ръст. От значение е способността краката безпроблемно да могат да се опират на пода и да не висят във въздуха. 

Относно мониторите, които се използват от играча, техният горен край не трябва да превишава нивото на очите. Също така трябва да предоставят възможността да бъдат регулирани спрямо ъгъла, от който геймъра гледа и да има достатъчно разстояние от лицето му до тях. Тяхната ширина трябва да е съобразена, така че играещият без проблем да може да вижда целия целия екран с изправена глава и поглед надолу към него. 

Останалите елементи от конфигурацията, които трябва да подберете отговорно, са мишката и клавиатурата. Те трябва да бъдат лесни за употреба, но същевременно да не изморяват ръцете, затова обърнете повишено внимание на клавишите на клавиатурата и двата бутона на мишката. 

Прием на вода при геймъри

Хидратацията е от жизнено значение за всеки човешки организъм, тъй като голяма част от него е изградена точно от вода. За геймърите е важно да приемат течности, тъй като дори 5% спад в нивата им на хидратация води до сериозна умора и усещане на липса на енергия. Ако играете видео игри, трябва да бъдете наясно, че не е толкова здравословно да пиете енергийни напитки или такива, които са пълни със захари. Въпреки че те ви доставят нужната енергия за кратко време, по-късно, след като ефектът им отшуми, бихте се чувствали много по-изморени и в лошо настроение. Чистата вода е доказано  най-полезната течност, защото тя регулира температурата на тялото и естествено стимулира мисловната дейност. Съветваме ви да не я поемате рядко, в големи количества, а по-скоро преди, по време и след игрални сесии, с премерени глътки. За да се борите успешно с дехидратацията, може да си купите бутилка за многократна употреба, с която по-лесно ще достигате заветните 2 литра вода, които трябва да приемаме всеки ден. С нейна помощ по-сполучливо ще си напомняте за използването ѝ, вместо да трябва постоянно да доливате чаша. 

Примерни тренировки за здрава мускулно-костна система за геймърите 

За един геймър е важно да има здрава мускулно-костна система поради факта, че той е предразположен да се застоява на едно място. Той трябва да се грижи за своето физическо здраве, за да предотврати болки в скелета и травми, които да се задълбочат с времето.

Тренировката, която действа най-благоприятно за хората, които извършват дългосрочни игрални сесии са така наречените Високо Интензивни Интервални Тренировки (ВИИТ). Този вид физическа натовареност съдържа упражнения, които човек за кратък период трябва да изпълни. Тя се редува с почивки и може да се извършва в няколко серии, в зависимост колко повторения сте избрали за всяко движение. Ключът при нея е наистина да има висока интензивност, за да може да бъде ефективна. 

Следващите примерни упражнения биха донесли на един геймър максимални ползи. Те не изискват специална подготовка или оборудване:

 1. Бягане на място с вдигнати колене (20 секунди);
 2. Планк с потупване по рамото (20 секунди);
 3. Разтваряне на краката и ръцете, докато подскачате (20 секунди);
 4. Планински катерач (20 секунди);
 5. Повторете горните движения още два пъти. 

Тренировката трае едва 3 минути, но геймърът може да я преповтори колкото пъти желае, в зависимост колко време е отделил далеч от екрана на компютъра си. Просто не трябва да се забравя почивката от няколко минути между сериите, а когато те се изпълняват, да бъде с максимална интензивност.

Източници 

Computer vision syndrome

Health effects of gaming 

Eye strain in gamers  

Guide for maintaining health in gamers 

Proper ergonomics for gamers

HIIT training for gamers 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0