Хранене

Отслабване без Диета

Diet plan with apple and dumbbell on pink background

Отслабване без Диета

Храненето като навик

Днес ще ви покажем как човек може да се храни качествено и да отслабва, без да изчислява калории постоянно, чрез изграждането на навици. Или с други думи, как можем да живеем като нормални хора, но същевременно да постигаме целите с тялото и теглото си. 

Преди да продължим, е важно е да поясним, че ние нямаме нищо против проследяването на хранителните стойности на рецептите и продуктите, които консумираме. 

Всъщност, дори вярваме, че това е начинът да се научим да се храним правилно. Страхотно е, чудесно е и работи! Но това не означава, че други методи също не могат да работят, особено в определени ситуации.

Днес ще ви представим една малка част от новата си книга “Интуитивно Хранене: Живот БЕЗ Диета”, чиято цел е да помогне на повече хора да се хранят здравословно като променят хранителните си навици. 

Виж повече за „Интуитивно Хранене: Живот БЕЗ Диета

Подходът към храненето и отслабването, базиран на навици, е изключително подходящ за: 

  • Хората, които имат опит и знания в броенето на калории, но не искат да ги проследяват до края на живота си.
  • Хората, които не се интересуват от възможно най-бързите резултати, но искат да се съсредоточат повече върху промяната в дългосрочен план. Разбира се, проследяването на всяка калория ще бъде най-прецизното и точно решение за 99% от хората.
  • Хората, които са направо обсебени от проследяването на калории и искат да си починат психически.

Добре, а къде ще е науката зад цялото това нещо с навиците? Защо да ви вярваме, че ще сработи?

Радваме се, че попитахте. През 2012г. в Американското списание за обществено здраве имаше проучване, което разглежда начини за увеличаване на продажбите на здравословна храна и напитки.

За да опростим нещата, ще ви преразкажем с няколко думи. Изследователите се опитали да продават повече вода, отколкото безалкохолни напитки в едно кафе. 

Те направили промени в разположението на хладилниците и поставили бутилките с вода точно на нивото на очите на клиентите. Направили анализ на продажбите за предишните три месеца и решили да видят какво ще стане през следващите три месеца с новото разположение.

Резултатите били невероятни. Продажбите на газирани напитки били драстично намалени с 23.1%, а продажбите на вода се увеличили с 25.8%. 

Замислете се – нормалните посетители на кафето не са променили НИЩО в ежедневното си поведение и подсъзнателно правели по-здравословен избор.

Тези резултати демонстрират потенциалната сила на средата около нас. И също така, те показват как можем да манипулираме ежедневните си дейности, за да накараме навиците да работят в полза на нашето здраве, а не против него.

Десет начина да автоматизирате загубата на килограми

В следващите 10 точки ще ви дадем накратко едни от най-мощните оръжия, които имате в ръцете си, когато говорим за храненето като навик и отслабването, без да се налага да изчислявате калории. 

Ще бъдем по-лаконични, така че ако сте заинтересовани силно от хранителните си навици и искате да прочетете целия, подробен наръчник за здравословно хранене на Бързо. Анаболно. Вкусно., ви каним да се сдобиете с книгата  “Интуитивно Хранене: Живот БЕЗ Диета”.

Виж повече за „Интуитивно Хранене: Живот БЕЗ Диета
  1. Използвайте по-малки чинии и прибори. Когато храната обхваща повече от площта на чинията, мозъкът ни възприема наличието на “повече” храна. Когато пък използвате по-малка посуда, вие консумирате по-малко храна на хапка и се храните по-бавно. 



Кръгчетата на снимката са с еднакъв размер, но мозъкът (и стомахът) ви не ги виждат така!

  1. Поставете здравословните храни (ябълки, банани, портокали, протеинови барове и др.) на леснодостъпно и лесно забележимо място във вашата къща, офис, бюро и т.н.

    Най-добре да държим по-нездравословната храна на по-скришни,  труднодостъпни места вкъщи (още по-добре, извън къщата). Като първа стъпка, отворете хладилника си и го пренаредете – сложете нещата, които искате да изядете на нивото на очите, а останалите – разпръснете по трудно забележимите места. 
  1. Направете всяко хранене с високо съдържание на протеини, но приемайте въглехидрати и мазнини циклично. Това е прост начин да балансирате и ограничите общите си калории за всяко хранене.

    Пример:

    Първо Хранене:  протеин + по-високо съдържание на въглехидрати + по-ниско съдържание на мазнини
    Второ Хранене: протеин  + по-високо съдържание на мазнини + по-ниско съдържание на въглехидрати
    Трето Хранене: протеин + по-високо съдържание на въглехидрати + по-ниско съдържание на мазнини
    Четвърто Хранене:  протеин  + по-високо съдържание на мазнини + по-ниско съдържание на въглехидрати
  2. Обвивайте здравословната храна в прозрачна опаковка/фолио. И обратното – използвайте алуминиево фолио, за да увиете нездравословните храни и/или ги съхранявайте в непрозрачни контейнери.
  3. Винаги купувайте единични порции от т.н. “junk food” – нездравословната храна. Помислете за пуканките, чипса, ядките, бисквитките и т.н. Знаем, че не сме единствените, които са изяждали цял пакет с чипс, без дори да се замислим и за секунда!

    Или купете единични пакети, или вземете шепа и ги сложете в чиния (купа). Повечето хора имат нужда от предварително определена крайна точка. В противен случай, те могат да ядат неконтролируемо.
  4. Носете бутилка с вода със себе си по всяко време, ако целта ви е да пиете повече вода. Ако не обичате вода, добавете и вкус като изстискате лимон в нея. Освен това, можете да си сложите аларма на всеки час, за да ви подсеща да пиете. 
  1. Яжте по-здравословните храни в чинията си ПЪРВО (например, протеините + зеленчуците, а след това и по-калоричните храни). Ако се борите да консумирате достатъчно протеини всеки ден, започнете храненето си с месото, за да сте сигурни, че ще го довършите. Което ни напомня, че не сте длъжни да довършите цялата храна в чинията си, въпреки това, което баба ви съветва.
  2. Гответе по-често сами, тъй като това ще ви спести много калории и пари. Когато правите това, вие знаете точно какво слагате в рецептите и намалявате разходите си до пет пъти за едно хранене.
  3. Оставете приборите си на масата между хапките или докоснете три пъти всяка хапка храна, преди да я поставите в устата си, за да забавите храненето си. Предполагаме сте чували за “осъзнатото хранене”. Не бързайте докато ядете и се насладете на храната. Това ще осигури достатъчно време на мозъкa ви да получи чувство за ситост.
  4. Намалете хранителния си прозорец и / или времето между храненията. Можете да се храните с модела на хранене – фастинг (периодично гладуване), при който вие ядете само по време на 8 часов прозорец всеки ден. Колкото по-малък е прозореца за захранване на организма, толкова по-малко храна е вероятно да приемете.

    КАК ДА ПРАВЯ ПЕРИОДИЧНО ГЛАДУВАНЕ И КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ?

Честито, вече ги имате – 10 неща, които можете да започнете да прилагате още днес, за да отслабнете, без да изчислявате калориите си.

Съветваме ви, разбира се, да започнете като изчислявате калориите си няколко седмици, за да видите дали това, което си мислите, че консумирате е адекватното количество храна, необходимо, за да губите телесни мазнини.

Ако мислите, че ще имате нужда от малко помощ, но все пак не искате да се доверите на специалист, ви препоръчваме книгата на BAV.BG “Интуитивно Хранене: Живот БЕЗ Диети“.

Тя представлява пълен наръчник за изграждането на здравословни навици. Освен това, наръчникът се фокусира и върху това как да се отървете от тези навици, които ви вредят. 

Ако сте от хората, които обичат всичко на едно място, това е инструментът, който има потенциала да тласне живота ви в една по-здравословна и пълноценна посока.

Ако ни следите от поне няколко седмици, вероятно сте забелязали, че ние имаме дълбоко разбиране за човешката психология. Това е така, защото голяма част от екипа е завършил или се занимава активно с психология. 

Ние познаваме функционирането на човешкия мозък на микрониво, а този наръчник комбинира всичко, което трябва да знаете, за да изглеждате и да се чувствате добре в само 120 страници! 

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

.

Защо малките действия, водят до големи промени?


След като слънцето залезе всеки ден, много от нас разсъждават за това какво се е случило през последните дни, седмици и месеци и колко много неща са се променил. Но замисляме ли се колко сме се променили ние самите?

Разбира се, това, че не е нищо ново. Всички се променяме. Независимо дали решим да вземем юздите или не, животът се случва. 

Едва години по-късно, когато спираме да си поемем дъх и погледнем назад, осъзнаваме колко много промени са настъпили с нас.

Важно да споменем това, защото много от хората, с които работим, виждат „промяната“ като едно голямо събитие, което просто се случва. Събуждаме се един ден, поглеждаме се в огледалото и виждаме този нов човек, който се взира в нас, живеейки този нов живот, толкова различен от този, с който бяхме свикнали. 

Този човек вече има плочки, не е ял чипс от 30 години и е на върха на силите си.

Но това не е така. Промяната е този болезнено бавен процес на малки действия и избори, повтарящи се всеки ден, в продължение на месеци и години, които бавно ни оформят и оформят. 

Толкова е бавно, че всъщност ние дори не осъзнаваме, че се случва.

В нашата култура за мигновено удовлетворение, това е причината толкова много хора да се отказват от целите си.

“Казваш ми, че мога да получа доставката си на вибриращ колан за отслабване на същия ден, но трябва да чакам месеци, за да сваля 5 килограма? Майната му! Какъв е телефона да поръчам колана?”

Но помнете: всичко, което си заслужава, отнема време.

Хората, които постигат най-голям напредък, са хората, които могат да преминат онзи период от време, в който правите всичко правилно, но привидно напредък не се постига. Това са онези първи седмици от свалянето на килограми, в които вие се лишавате, а стрелката на кантара едва помръдва. 

И сега искаме да си зададете следния въпрос:

„Къде бих могъл да бъда година отсега, ако реша да се ангажирам с процеса и да правя нещо всеки ден за здравословното си състояние, без значение колко малко е то?“

Съветваме ви да започнете да мислите в месеци и години, а не в дни и седмици.

Ако играете дългата игра, докато всички останали играят тази на мигновеното удовлетворение, то вие ще спечелите в дългосрочен план и ще надминете 99% от хората около вас. 

Промяната на тялото не е спринт, а маратон. 

Ако искате да започнете с преднина, възползвайте се от 12-седмичния хранителен режим на BAV.BG. Повече тук.

Екипът ни не изготвя диети! Ние помагаме на нашите клиенти да постигнат целите свързани с телесното им тегло, като същевременно се фокусираме над изграждането на дългосрочни хранителни навици.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕДИН ДОБЪР ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ?

Заключение

Много малко са хората, които не се занимават професионално с нещо в сферата на спорта и същевременно постигат съвършенство в хранителните си навици. 

Идеята не е да гоним „перфектното“, а по-скоро да се опитаме да направим живота си една идея по-добър. 

Най-важното нещо за вашия успех, що се отнася до приема на храна, е да бъдете постоянни и да не се съдите, когато сгрешите.

Хубавото нещо на 21 век е, че ние все повече и повече разбираме как работи мозъкът, как се формират навиците и как можем да заблудим мозъка си, за да постигнем успех. Днешната статия е пример за това. 

Единственият начин да направим трайна промяна в нашия живот е като я превърнем в навик. Навиците са малките решения и действия, които правим всеки ден, но водят до големи промени и резултати.

Това, колко здрави са зъбите ни зависи изцяло от навика да ги мием по-често. Това, колко е подредено вкъщи също зависи от навик.

Начина, по който се храним не прави изключение. Когато се научим как работят нашите навици и усвоим изкуството да ги контролираме, ние можем да вземем живота си в свои ръце. Изграждането на нови навици не е нужно да бъде сложно.

Надяваме се тази статия да е била добра отправна точка за много от вас.

А ако искате да се задълбочите в темата с навиците, вземете нашата лесна система, с която още днес можете да започнете създаването на нови навици, като същевременно изкорените лошите такива! 

0