Психология и психично здраве

Трябва ли ви психотерапия и какви са ползите от нея?

Young woman talks with female psychologist at home

Трябва ли ви психотерапия и какви са ползите от нея?

Кога е последният път, в който сте се замисляли, че имате нужда от психотерапевт? Може би тази мисъл никога не ви е хрумвала, но също така е възможно и често да се питате дали имате нужда от професионална помощ. От състояние на постоянен стрес и невъзможност за работа до периодите в живота, в които намираме смисъл само чрез работата си, психотерапията ни показва, че много от нашите действия са израз на неразрешени проблеми, които сме скрили в подсъзнанието си.

Въпреки че в днешни дни е популярно да се твърди, че всеки може сам да преодолява трудностите в живота си, трябва да признаем, че не всички психически неразположения могат да се оправят със спорт и медитация. В тази статия ще ви помогнем да започнете да разпознавате някои от признаците, че човек има нужда от психотерапия, както и какви са ползите от нея.

Първият знак, че имате нужда да посетите психотерапевт, е постоянната тревога.

Всъщност е напълно нормално да изпитваме стрес. Стресът всъщност е еволюционно предимство, което ни е помогнало да предвиждаме опасности и да ни държи нащрек. Проблемът се появява обаче, когато изпитваме тревога прекалено често и продължително. Експертите твърдят, че ако прекарвате повече от един час на ден, опитвайки да се успокоите, или сте в състояние, в което и най-малките неща ви носят безпокойство, това е категоричен признак, че имате нужда от професионална помощ. Трябва да знаете обаче, че не е задължително да има конкретна причина, за да сте стресирани. Ако усетите, че доминантното през деня ви ментално състояние е стрес независимо дали нещо стресиращо ви се случва, то задължително трябва да посетите психотерапевт.

Вторият признак, че се нуждаете от помощ, е, ако психичното ви състояние ви пречи да живеете пълноценно.

Ако сте толкова стресирани, че не можете да учите, да работите или дори да говорите с останалите, без да чувствате тревога, то тогава ние ви препоръчваме да потърсите психолог. На всеки се случва да потъне в мислите си и да се притесни от това, което си представя. Ако това обаче ви се случва често и ви пречи на всекидневието, е важно да потърсите помощ, за да разрешите вътрешните си конфликти.

Young man with clipboard at psychotherapy in office

Третият знак, че имате нужда от психотерапевт, е, ако залитате в крайности.

Експертите твърдят, че ако например работите постоянно и имате нужда да се докажате пред света, без да полагате особени усилия в други сфери на живота си, то най-вероятно вие компенсирате за нещо, което в някакъв момент от живота ви, най-често в детството, ви е липсвало. Психолозите казват, че повечето от известните успешни личности попадат в тази категория, защото се изисква определен набор от работни умения и определена липса в емоционалните способности на един човек, за да натрупа богатство или слава. Ето защо нашето общество е издигнало в култ изпадането в крайности – силното увличане по спорт и диети, постоянното учене и работа, стретегическото преследване на любовен интерес и други. 

Трябва да знаете обаче, че често тези действия са признак не само на силно вдъхновение и ентусиазъм, но и на психологически неразположения. Ако полагате усилия почти само в една сфера, независимо дали тя ви носи радост, или не, експертите биха ви препоръчали да потърсите психотерапевт, с когото да изследвате какви са психологическите травми от миналото, които са ви накарали да съсредоточите целия си фокус върху едно конкретно нещо и да забравите, че животът е палитра от преживявания.

Пример за това би било, ако откривате смисъл само в работата си и сте забравили да завързвате нови контакти или да обръщате внимание на хората, които вече са в живота ви. Според експертите за много от нас е трудно да осъзнаем, че това би било проблем, защото сме постоянно бомбардирани от информация за успелите, които работят по над шестнадесет часа на ден и които са натрупали богатство. Терапевтите обаче биха ни накарали да се запитаме дали тези хора са истински щастливи и да проучим как се отразяват техните действия на онези около тях. 

Psychotherapy

Четвъртият признак, че имате нужда от психотерапевт, е, че не изпитвате емоции в ключови моменти.

Случва ли ви се често да се усещате в състояние на неемоционалност, която обаче не ви носи спокойствие? Според психолозите вие несъзнателно потискате чувствата си заради нещо травмиращо, което ви се е случило в миналото. Ако например не изпитвате нищо, когато някой напусне живота ви или когато някой ви каже, че вашите действия му влияят негативно, е време да потърсите професионална помощ, за да разберете каква е причината да потиснете емоциите си, преди те изненадващо да излязат на повърхността и да ви принудят да потърсите помощ.

Това бяха четири от основните показатели, че трябва да посетите психотерапевт. Време е да обсъдим и какви са ползите от психотерапията.

Ползи от личен психотерапевт

Първият плюс на работата с психолог е, че ще опознаете себе си. Много хора твърдят, че се познават добре и са наясно как работи психиката им. Други пък никога не са се замисляли над въпроса. Важно е да разберете обаче, че каквото и разбиране да имате над себе си, то е просто субективно мнение. Терапевтите са професионалисти с години образование и практика, които само с няколко, а понякога дори с един разговор могат да ви разкрият повече за личността ви и как се е формирала, отколкото вие бихте могли сами за целия си живот. Опознавайки себе си, ще успеете да постигнете по-голямо разбиране и приемане на себе си и ще имате повече яснота какво трябва да подобрите.

Втората полза от психотерапията е, че ще развиете умения за справяне със стреса, които можете да ползвате цял живот. Въпреки че причината да отидете на терапевт може да е конкретна, психологът ще ви помогне да развиете здравословни механизми за справяне с негативните си емоционални състояния, които ще можете да използвате до края на живота си.

Psychologist talking with patient on therapy session.

Третата полза от посещаването на психотерапевт е, че можете да подобрите и физическото, не само психическото си здраве. Често менталните неразположения са съпроводени с физически проблеми като високо кръвно налягане, проблеми с чревната система, умора, а ако стресът продължи, може да доведе и до развитието на сериозни болести и потискане на имунната система. Ето защо справянето с тревогата навреме е от първостепенно значение.

Четвъртият плюс от психотерапията е, че тя ще ви помогне да водите по-пълноценен живот. Експертите са на мнение, че ако твърдите, че можете да живеете със стреса, че ви е добре да изпадате в крайности или че не се нуждаете от емоции, то се самозалъгвате.

Често, когато имаме психологически проблем, който не можем да обясним или за който не си даваме сметка, че съществува, а само изпитваме ефектите от него, си казваме, че нямаме нужда от психотерапевт. Истината обаче е, че психотерапията ни помага да приемем, че имаме проблем, ако вече не сме го осъзнали, и ни дава средствата, с които да го решим. Резултатите от това няма как да бъдат негативни и биха ни донесли само позитиви.

Заключение

Това са ефектите от психотерапията и признаците, че имате нужда от нея. Нека повторим всичко накратко.

Трябва да посетите психотерапевт, ако усещате непрестанен стрес и когато този стрес или някакво друго психологическо състояние ви пречат да водите пълноценен живот. Хубаво е да потърсите професионална помощ и ако живеете в крайности и не изпитвате емоции в ключови моменти.

Ако решите да започнете да ходите редовно на психолог, можете да очаквате да опознаете себе си на едно по-дълбоко ниво, да се научите да се справяте със стреса, да подобрите физическото си здраве и да можете да водите по-пълноценен живот. Важно е, преди да отидете на психотерапевт да направите собствено проучване върху бранша на психологията и върху симптомите, които изпитвате, за да сте по-информирани в работата си със специалиста.

Запомнете обаче, че не бива да се самодиагностицирате и ако ви поставят някаква диагноза, е хубаво да потърсите второ непредубедено мнение. Ако търсите начин да подобрите психическото си състояние, ние ви препоръчваме да вземете предвид информацията в тази статия и да обмислите посещение при психотерапевт.

Източници

Why Should I Go to Therapy? 8 Signs It’s Time to See a Therapist

Benefits of Therapy You Probably Didn’t Know About

11 Intriguing Reasons To Give Talk Therapy A Try

0