Здраве

Свинско месо: Какво трябва да знаем

Pork meat with herbs and spices

Свинско месо: Какво трябва да знаем

Свинското месо е един от най-разпространените видове месни продукти, заради често по-изгодната му цена. То се добива от прасето, което го прави традиционна част от Коледната трапеза. В тази статия ще разгледаме ползите от консумацията и какво го отличава спрямо другите.

Какво представлява?

Свинското се добива от домашното прасе и е най-разпространения вид червено месо на световно ниво. Богато е на белтъци, витамини и минерали и може да бъде консумирано по множество начини. Приемът му е особено висок на места като Източна Азия, но е абсолютно забранено в религии като Исляма и Юдаизма, което го прави нелегално в страните, където това е основната изповядвана вяра. 

Каква е разликата с другите видове месо?

Макар и най-разпространено, свинското далеч не е единственото подложено на масова консумация. Друг вид, също особено популярно, е телешкото. Често, дори е по-предпочитано, въпреки че е по-мазно, повишава нивата на холестерол и е по-скъпо. Но може да бъде отличен източник на нутриенти и напълно подходящо за някой, който има нуждата да консумира голям брой калории на ден. За обратния ефект обаче се обръщаме към пилешкото. За разлика от това от прасето, то се води бяло, но е също толкова разпространено. Пилешкото е по-чисто и се равнява на по-малък брой калории, което го прави толкова по-предпочитано от атлетите и бодибилдърите, когато се готвят за състезание. Още един вид червено месо е агнешкото, което по традиция се консумира от българите по време на великденските празници. Всички червени меса трябва да бъдат консумирани с мярка, заради характерният висок холестерол и рисковете от причиняване на сърдечни заболявания. Това съответно се отнася и за агнешкото, като в сравнение със свинското, то е по-мазно и с по-висока калорийна стойност. 

Какви са ползите от консумацията?

Този деликатес е богат на минерали и витамини, които са необходими за добрата функция на тялото (примери са желязото и цинка), както и на белтъци. Изследвания показват следните ползи от приема на свинско:

  • поддържане на мускула – белтъците, които се съдържат са перфектни са поддържането и изграждането му;
  • по-добра работа на мускулатурата – в този вид червено месо се съдържа и бета-аланин, който е необходим за мускулната функционалност;

Този продукт е от изключителна полза за всички спортуващи, заради наличието на множество, спомагащи на мускула, нутриенти. Свинското е особено богато на тях и може да бъде отличен избор за разнообразна и пълноценна диета.

Каква е препоръчителната доза за консумация на ден?

В групата на червените, към която спада, редом с ползите вървят и доза потенциални проблеми. Когато консумирано в умерени количества обаче вероятността такива проблеми да настъпят е далеч по-малка. Този вид месни продукти трябва да бъдат консумирани не повече от три пъти в седмицата, като всяка порция трябва да бъде между 350-500 гр. в сготвено състояние. По-честата консумация може да не бъде проблемна само, ако се намали грамажа – вместо 350-500, около 70. Така макар и да е по-често, количеството все пак ще бъде съобразено и няма да бъде голям рисков фактор за здравето.

Каква е неговата хранителна стойност?

100 грама сготвено свинско съдържа около 300 калории, от които 25,7 са белтъци, с нулево ниво на въглехидрати, захари и фибри, но по-голямо наличие на мазнини – 20,8 гр. Също е богато наличието на тиамин, селен, цинк, витамини В6 и В12, ниацин, желязо и фосфор. Като всички меса, в него също се намират различни биоактивни вещества като креатин, таурин, глутатион и холестерол. Освен месната част на прасето, може да се консумират и костите. Супата от свински кости е изключително популярна и датира от около преди 2500 години. Това ястие, само по себе си, може да ви набави ниацин, тиамин, селен, цинк, както и витамини B6 и В12. 

Рискове от приема

Заради високия процент на мазнини и холестерол, консумацията на свинско идва с определени рискове:

  • високи нива на натрий и наситени мазнини – изключително  неподходящо за хора, чиито диети трябва да бъдат съобразени с определени сърдечни проблеми;
  • може да съдържа паразити;
  • проблеми за сърцето – макар все още да няма сто процентово доказателство, че червеното месо е директен причинител на сърдечно-съдови болести, е по-добре да се съобразяваме с това колко консумираме;

Заключение

Свинското е най-разпространения вид червено месо, макар и често да бива определяно като бяло. То е високо на протеини и минерали, което го прави изключително подходящо при изграждането на мускулна маса. Измежду другите обичани видове, то е най-добрият избор заедно с пилешкото, което се радва на същата популярност, но поради други причини. Рисковете при консумация са малко, но въпреки това трябва да се внимава. С всичко се доказва, че има добра причина това месо да е толкова предпочитано.

Източници

Pork 101: Nutrition Facts and Health Effects

Pork: Is It Good for You?

Difference Between Pork and Beef

Pork vs Chicken (6 Key Differences to Look Out For)

Lamb Vs Pork: Their Characteristics and Nutritional Value

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0