Спорт Тренировки

Топ 6 ползи от плуването

Woman training in swimming pool

Топ 6 ползи от плуването

Плуването е един от най-популярните олимпийски спортове в световен мащаб. Практикува се не само от професионалисти, но и от любители по цял свят. Спортът представлява координирано движение на тялото във водата, като спрямо различните разновидности се извършват различни движения. За разлика от бягането, футболът и други спортове, които не изискват наличието на специални условия за практикуване, плуването се извършва най-често в басейн и в много редки случаи – в открити води.

Въпреки своята функционалност и предимства, спортът не попада сред най-популярните за практикуване от средностатистическия човек, тъй като изисква задълбочени технически умения и опит, неща, които повечето хора нямат желание тепърва да придобиват. Това води и до пренебрегване на потенциалните ползи от практикуването му. В днешната статия ще ви представим основните предимства на плуването и защо практикуването му носи положителни ефекти за тялото и неговото здраве.

Активира всички мускулни групи и работи върху цялото тяло

Едно от най-големите предимства на плуването е, че то наистина натоварва цялото тяло, от главата до петите. Движенията включват координацията на цялото тяло. То има няколко основни ползи за нашата физика:

  • увеличава сърдечната честота, без да натоварва мускулатурата излишно
  • тонизира мускулите
  • изгражда високи нива на сила
  • изгражда издръжливост благодарение на съпротивителната сила на водата

Има различни дисциплини, които можете да практикунате, за да добавите разнообразие към тренировката си по плуване, като основните биват:

  • бруст
  • гръб
  • пеперуда
  • свободен стил

Всяка една се фокусира върху различни мускулни групи. Без значение кое движение изпълнявате, вие използвате почти цялата мускулатура, за да придвижите тялото, и не пренебрегвате никоя част от тялото.

Fit swimmer training in the swimming pool

Влияе позитивно на вътрешните органи

Докато мускулите ви се развиват благодарение на добрата тренировка, сърдечно-съдовата ви система също го прави. Плуването укрепва сърцето и белите дробове. То е толкова полезно за вас, че изследователите споделят, че дори може да намали риска от смърт. В сравнение с неактивните хора, рискът от преждевременна смърт при плувците е двойно по-малък. Някои други проучвания показват, че то може да помогне за понижаване на кръвното налягане и контролиране на кръвната захар.

Подходящо е за хора с хронични проблеми, артрит и други заболявания

Спортът може да бъде безопасна опция за хора с:

  • артрит
  • контузии
  • други проблеми, които затрудняват практикуването на различни видове упражнения

Практикуването му може дори да помогне за намаляване на болката ви или да подобри възстановяването ви от нараняване. Едно проучване показа, че хората с остеоартрит съобщават за значително намаляване на болката и сковаността на ставите и изпитват по-малко физическо ограничение след участие в тренировка по плуване.

Още по-интересно е, че има малка или никаква разлика в ползите спрямо другите видове спортове като бягане или колоездене, така че плуването има много от същите предимства като повечето рехабилитационни упражнения или спортове на сушата. Ако искате да се насочите към други упражнения във водата, то едва ли ще намерите такива, които да са по-пълноценни и същевременно щадящи. 

Professional swimmer in training, indoor swimming pool

Гори калории

Водният спорт е ефективен начин за изгаряне на калории. Човек с тегло 72 килограма изгаря приблизително 423 калории на час, докато се движи във водата с ниско или умерено темпо. Същият човек може да изгори до 715 калории на час, плувайки с по-интензивно темпо. Човек с тегло от 110 килограма може да изгори между 632 и 1068 калории за един час, в зависимост от нивото на интензитет.

За да сравним тези числа с други популярни физически активности, същият човек с тегло от 72 килограма би изгорил само около 314 калории, ходейки с 6 километра в час за 60 минути. 

underwater picture of male swimmer swimming i swimming pool

Подобрява съня ви

Този спорт може да ви помогне да спите по-добре през нощта. В проучване, извършено върху възрастни хора, които страдат от безсъние, участниците съобщават както за подобряване на качеството на живот, така и за увеличаване на пълноценността  на съня, след като са започнали да практикуват плуване. Близо 50 процента от възрастните хора изпитват известна степен на безсъние, така че този тип воден спорт може да се окаже идеалното решение за тях.

Portrait of a young girl sleeping on a pillow

Помага за справяне със стреса

Многобройни проучвания за настроението на хората преди и след плуване затвърждават идеята, че този спорт има сериозно въздействие против стреса. Въпреки че трябва да се направят повече изследвания в тази област, специалистите заключават, че този спорт е потенциално мощен начин за бързо облекчаване на стреса, като основната причина за това е комбинацията от интензитет и съпротивителното действие на водата, както и щадящият ефект върху ставите и други части на тялото, които са податливи на контузии.

Workplace stress management. Calm Caucasian man meditating with closed eyes in front of laptop pc at

Заключение

Плуването е превъзходен начин да поддържате физическата си кондиция на високо ниво и да превъзмогнете определени заболявания и контузии, които пречат на практикуването на други физически активности. Тренирането на този спорт има широк набор от позитиви, свързани не само с пълноценното изграждане на мускулатура и горенето на калории, но и с намаляването на стреса и проблемите с контузии. Въпреки това, ключът за пълноценното и приятно преживяване е свързан с усвояването на техническите особености на спорта, както и с редовното му практикуване по мелодичен начин.

Източници

12 Benefits of Swimming: Weight Loss, Health, and More

0