Здраве

Всичко за диуретиците

Pills. Medicine Pills in blister pack.

Всичко за диуретиците

Диуретиците са лекарства, които помагат на бъбреците ви да се освободят от излишната вода и сол от тялото чрез урината. Тъй като в кръвоносните съдове има по-малко обща течност, подобно на градински маркуч, който не е включен докрай, налягането в тях ще бъде по-ниско. Това също така улеснява изпомпването на сърцето ви. Обикновено те са първият вид лекарство, което вашият лекар ще опита, за да контролира кръвното ви налягане.

Какво представляват диуретиците?

Тези медикаментите са по-добре познати като ,,водни хапчета’’, тъй като помагат с изхвърлянето на излишната вода от тялото. Терминът произлиза от от гръцката дума ,,διούρησις”,  която в превод означава ,,пикая”. Всеки различен вид влияе на различна част от бъбреците. Някои таблетки комбинират повече от един тип или го съчетават с друго лекарство за кръвно налягане. Кой диуретик е най-подходящ за вас, зависи от вашето здравословно състояние и заболяването, от което страдате. Задържането на течности може да бъде причинено от редица медицински състояния и някои лекарства. Затова е важно да се консултирате с вашия лекар за възможните причини, преди да опитате да се лекувате сами. Освен това някои билки и хранителни добавки могат да влошат медицинските проблеми, които имате, или да взаимодействат с лекарствата, които приемате.

Какво е въздействието им върху организма?

Често биват наричани ,,отводняващи” или ,,обезводняващи” и това съвсем не е случайно. Те карат бъбреците да произведат повече електролити, което ги принуждава да отделят вода. Това допринася за производството на по-големи количества урина. Освен това лекарствата помагат и за отделянето на натрий. Той помага за отстраняването на водата от кръвта ви, като намалява количеството течност, преминаващо през вените и артериите ви. Това намалява кръвното налягане.Съществуват три основни вида: 

 • бримкови –  обикновено се прилагат при задържане на течности (оток), особено в белите дробове. Те действат много бързо и могат да предизвикат доста голяма загуба на течности. Това предизвиква намаляване или премахване  реабсорбцията на натрий, хлорид и калий, което води до повишена загуба на тези вещества. В резултат на това в нефрона се всмуква и вода и обемът на урината се увеличава, а с нея и честите посещения до тоалетната;
 • тиазидни – действат в рамките на един до два часа след приема им, а ефектът може да продължи до 24 часа. Те се предписват предимно в ниска доза, за да помогнат при високо кръвно налягане.  Хората могат да открият, че ефектът на тиазида е по-слаб от този на бримковите  диуретици и загубата на вода не е толкова драматична;
 • калий-съхраняващи – слаб вид, който увеличава отделянето на вода, но същевременно предотвратява загубата на твърде много калий. Това помага за поддържане на баланса на солите в кръвта.

Кои храни са натурални диуретици?

Опитайте се да избягвате синтетичните лекарства под формата на таблетки, които се продават без рецепта – с тях не само е по-лесно да се злоупотреби, но и ще се лишите от другите хранителни вещества, които се съдържат в естествените видове и които помагат за поддържане на стабилни нива на течности. И обърнете внимание: хора с диабет, бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност или лица, които приемат диуретични лекарства (например за високо кръвно налягане), трябва да се посъветват с лекаря си за количеството естествени диуретици, което е безопасно да се консумира. По-долу са изброени няколко често срещани продукти , които могат да окажат благотворен ефект:

 • билки – глухарче, коприва, магданоз, джинджифил;
 • чай – зелен и черен;
 • храна – краставици, целина, диня (всички богати на вода плодове и зеленчуци).

Един от най-лесните начини да се възползвате от множеството ползи, които те предоставят ,е просто да включите няколко порции естествени диуретични плодове и зеленчуци в диетата си. Опитайте да започнете деня си с вкусно зелено смути, да задоволите желанието си за сладко с вкусна плодова салата или да замените пържените картофи с гарнитура от салата, за да си набавите нужната доза.

Могат ли да допринесат за отслабване?

Около 60% от тялото ви е съставено от вода и поддържането на здравословен баланс на течностите е от решаващо значение за оптималното здраве и нормалното функциониране. Въпреки че медикаментите водят до бърза загуба на тегло, тя се дължи на загуба на вода, а не на мазнини, и ще я възстановите веднага след като се рехидратирате. Неподходящата употреба може да доведе до дехидратация, електролитен дисбаланс, умора, мускулни крампи и дългосрочно увреждане на бъбреците. Независимо дали се надявате да намалите количеството на излишната вода като част от целта си за отслабване, или се притеснявате от задържане на вода, свързано с менструацията, вместо да приемате лекарства, съсредоточете се върху по-здравословен хранителен режим, намаляване на солта в диетата и достатъчно движение и активност.

Кои са потенциалните нежелани ефекти от прием?

По принцип те са безопасни, но страничните ефекти включват повишено уриниране и загуба на натрий и могат да повлияят и на нивата на калий в кръвта. Ако приемате тиазиден диуретик, нивото на калий може да спадне твърде ниско (хипокалиемия), което може да причини животозастрашаващи проблеми със сърдечния ритъм. Ако приемате калий-съхраняващ диуретик, може да имате твърде много калий в кръвта си. Други възможни нежелани реакции включват:

 • замайване;
 • главоболие;
 • обезводняване;
 • мускулни крампи;
 • ставни смущения (подагра);
 • импотентност.

Страничните ефекти са предимно предвидими, като въздействието им зависи както от обема на циркулиращата кръв, така и от преноса на вода и разтворени вещества в бъбречните тубули.

Заключение

Диуретиците са едни от най-предписваните медикаменти. Предназначени са за хора с високо кръвно налягане и се използват най-често за третиране на бъбречни и сърдечни проблеми. Не трябва да се подвеждате, че са напълно безопасни за употреба поради широкото им разпространение, тъй като синтетичните видове могат да имат негативни странични ефекти. Можете обаче да се възползвате от ползите, които предлагат като увеличите консумацията си на естествени диуретици. Не е препоръчително да ги приемате с цел отслабване, тъй като съществуват много по-безопасни и ефективни алтернативи. Здравословния начин на живот е от съществено значение за вас без значение дали имате нужда от диуретици или не. За това се движете повече, консумирайте разнообразни храни и се грижете за себе си.

Източници

Diuretics – Drug cabinet – Heart Matters magazine – BHF

6 Natural Diuretics: Foods and Actions to Take

The Truth About Water Pills For Weight Loss

Diuretics – Mayo Clinic

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0