Здраве

 Коприва: Какво трябва да знаем  

Stinging nettle leaves as background. Green texture of nettle. Top view

 Коприва: Какво трябва да знаем  

Urtica dioica, често наричана обикновена коприва, коприва за изгаряне или коприва за убождане (въпреки че не всички растения от този вид убождат) е многогодишно тревисто цъфтящо растение от семейство Urticaceae. Растението има дълга история на използване като източник на традиционна медицина, храна, чай и текстилна суровина в древните (като саксонското) и съвременните общества. Научното ѝ наименование Urtica dioica всъщност идва от латинската дума uro, която означава „изгарям“, тъй като листата ѝ могат да предизвикат временно усещане за парене при контакт. След като бъде преработена обаче като изсушена, замразена или сготвена, може да се консумира безопасно и редица изследвания и приписват разнообразни ползи за здравето.

В кои региони се среща?

Растението е за радост непретенциозно, като разпространението му е изключително широко. Намира се в Европа, Азия, Африка, Австралия както и в Америка. Влияят й добре влажни райони и вирее на почви богати на азот и фосфати. Интересното е, че човешките и животинските отпадъци създават перфектни условия за образуването на растението и точно по тази причина замърсени зони около водни басейни са често идеална среда за разпространението му. 

То е също така чудесно за дивите животни: гъсениците на малките пеперуди костенурка и паун я използват като хранително растение; птичките се хранят с приютилите се сред нея акари.

Каква е нейната хранителна стойност?

Растението е богато на аминокиселини, фибри, белтъчини и протеини, като някои от тях спомагат за изграждането на костите, като желязо, калций, магнезий, калий и цинк. Съдържа витамини и минерали, които могат да ви помогнат да ги поддържате силни. Копривата е също един от най-големите източници на витамин К. По-конкретно листата и корените осигуряват голямо разнообразие от хранителни вещества, включително :

 • витамини – витамини А, С и К, както и няколко витамина от група В;
 • минерали – магнезий, фосфор, желязо, натрий;
 • мазнини – линолова, палмитинова, стеаринова и олеинова киселина

Повечето от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в тялото ви, като това са молекули, които помагат на клетките ви да се защитят от увреждане от свободните радикали. Уврежданията, причинени от свободните радикали, са свързани със стареенето, както и с рака и други вредни заболявания. Въпреки че растението има свойството да повишава антиоксидантите в кръвта, е малко вероятно количеството коприва в билковите добавки например да осигури значителни количества от повечето от тези съединения.

Какви са ползите от нейния прием?

Ползите са изключително много, тъй като от растението се използват както стъблата, така и листата и корените за лечебни цели. Повечето от известните приложения на Urtica dioica в подобряването на здравето ни и в помощ на лечението на различни заболявания включват :

 • понижава кръвното налягане – коприватa стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор. Именно те имат свойството да отпускат мускулите на кръвоносните съдове, помагайки им да се разширят;
 • притежава свойството да повишава нивото на антиоксиданти в организма – Urtica dioica разполага с разнообразие от витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини, полифеноли и пигменти, които действат и като антиоксиданти в тялото;
 • намалява възпаленията – често за съжаление хроничните възпаления могат да нанесат значителни вреди на здравето ни и е добре да им противодействаме.  Приемът на екстракт от коприва като добавка, значително намалява болката при артрит например;
 • намаляване на обилно кървене – трябва да отбележим, че лекарствата, съдържащи екстракт от растението имат свойството да намаляват прекомерното кървене, особено след оперативните състояния.

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

Консумацията на изсушена или сготвена коприва като цяло е безопасна. Страничните ефекти са малко, но въпреки това, бъдете внимателни, когато боравите с пресни листа, тъй като косъмчетата им могат да наранят кожата ви. Бодлите могат да впръскват редица химикали, като например :

 • Ацетилхолин
 • Хистамин
 • Серотонин
 • Левкотриени
 • Мравчена киселина

Тези съединения могат да причинят обриви, подутини, копривна треска и сърбеж. В особено редки случаи хората могат да получат тежка алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща.Важно е да се отбележи, че тези химикали обаче намаляват при обработката на листата, което означава, че не би трябвало да изпитвате дразнене на устата или стомаха, когато ядете сушена или варена коприва. Бременните жени трябва да избягват консумацията на растението, тъй като тя може да предизвика маточни контракции, което може да повиши риска от спонтанен аборт.

Препоръчваме ви да говорете с лекар преди да консумирате коприва, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като тя може да взаимодейства с тях:

 • Разредители на кръвта
 • Лекарства за кръвно налягане
 • Диуретици (хапчета за вода)
 • Лекарства за диабет
 • Литий

Как може да използваме растението за косата си?

Urtica dioica се слави, че успокоява възпалението на скалпа, укрепва косата и даже може да помогне за стимулиране на растежа на косата, като има антимикробни свойства.

 • кой да я използва – ако имате проблеми с раздразнението на скалпа или страдате от косопад или изтъняване на косата, то Urtica dioica може да бъде перфектното решение;
 • колко често можете да я използвате – копривата може да се използва за локално третиране на скалпа и косата веднъж седмично;
 • действа добре с – овлажняващи съставки/лекарства за възстановяване на загубената хидратация при употребата й;
 • да не се използва с – копривата съдържа високи нива на витамин К и може да взаимодейства с някои лекарства. Също така е задължително да не се използва в комбинация с диуретици или лекарства за диабет.

Заключение

Копривата е хранително растение, изключително популярно в билковата медицина. Проучванията показват, че то може да намали възпалението, симптомите на сенна хрема, кръвното налягане и нивата на кръвната захар – наред с други ползи. Ако сте любопитни, опитайте да добавите това зелено растение към диетата си още днес.

Източници:

plant/leek

herb/stinging-nettle

/nutrition/stinging-nettle

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0