Диети

Средиземноморска диета

Mediterranean diet concept, flat lay

Средиземноморска диета

Какво представлява?

Средиземноморската диета се основава на традициите в храненето, които хората имали в Италия и Гърция през 60те години на XX век.

Интересът към нея започва с наблюдението, че коронарната болест на сърцето причинява много по-малко смъртни случаи в средиземноморските страни отколкото в САЩ и Северна Европа. Последващи проучвания установяват, че тя е свързана с намалени рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки че няма единно определение на средиземноморската диета, тя обикновено е с високо съдържание на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, ядки и семена и зехтин.

За кого е подходяща?

Подходяща е за всеки, който се опитва да разнообрази и да се храни по-здравословно.

Тя ще допадне много на хората, които не обичат да консумират много месо, а харесват вкуса на рибата, морските

деликатеси и растителните храни. Ако любимите ви храни са пълнозърнести, харесвате пастата и салатите, то тя ще ви допадне. Средиземноморската диета ще зарадва и феновете на виното, защото червеното вино се консумира редовно, но в умерени количества, разбира се.

За кого НЕ е подходяща?

Тя не се препоръчва за хора, които страдат от затлъстяване, защото включва консумация на много въглехидрати, идващи от пълнозърнести изделия (като паста), както и консумация на растителни масла (зехтин). С тях лесно може да се прекали.

Ако такива хора решат да спазват Средиземноморската диета, то те задължително трябва да изчисляват калориите си.

Какво включва?

Ето храните, които са силно застъпени в Средиземноморската диета:

  • Зеленчуци: домати, спанак, броколи, къдраво зеле, лук, карфиол, моркови, домати, краставици и др.
  • Плодове: банани, ябълки, портокали, круши, праскови, ягоди, грозде, смокини, фурми, пъпеши, и др.
  • Здравословни мазнини: Екстра върджин зехтин, маслини, авокадо
  • Ядки и семена: бадеми, орехи, лешници, кашу, слънчогледови семки, тиквени семки и др.
  • Бобови и грудкови – боб, грах, леща, нахут, картофи, сладки картофи, ряпа, и др.
  • Пълнозърнести храни: пълнозърнеста пшеница, пълнозърнест овес, кафяв ориз, царевица, ръж, ечемик, пълнозърнест хляб и макаронени изделия.
  • Риба и морски дарове: сьомга, сардини, пъстърва, бяла риба, хек, риба тон, скумрия, скариди, стриди, миди, раци, мида Сен Жак и др.
  • Яйца и птиче месо – пиле, патица, пуйка, кокоши, пъдпъдъчи и патешки яйца.
  • Млечни: сирене, кисело мляко, прясно мляко и др.
  • Подправки: Босилек, мента, розмарин, чесън, градински чай, канела, черен пипер и др.

Какви са ползите за здравето?

Средиземноморският е един от хранителните планове, препоръчани от Американските здравни власти за насърчаване на доброто здраве и предотвратяване на хронични заболявания.

С.Д. е призната и от Световната Здравна Организация като здравословен и устойчив начин на хранене.

Проучванията показват, че хората, които се придържат към нея дългосрочно са с по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания и инсулт, намален риск от болестите Алцхаймер и Паркинсон. 

Има доказателства, че тя намалява риска от развитие на Диабет тип 2 и увеличава дълголетието.

Какви са минусите?

Поради консумацията на големи количества въглехидрати, идващи от пълнозърнести изделия (като паста), както и консумация на растителни масла (зехтин), може много лесно да се прекали с калориите и това да доведе до покачване на телесно тегло. Този

минус на диетата лесно може да бъде предотвратен ако старателно изчислявате калориите си, поне докато свикнете да го правите интуитивно.

Друг минус, който Средиземноморската диета крие е, че много лесно може да не си добавите достатъчно протеин за деня, особено ако не ядете риба, млечни продукти и бобови растения ежедневно.

Ако не сте сигурни дали тази диета е за вас, консултирайте се с медицинско лице.

0