Кардамон
септември 12, 2023 2023-09-12 19:43Кардамон

Кардамон
Завладяващият свят на подправките често бива определян като ключов за кулинарията. Една незабравима сред тях присъства от векове в него: кардамонът. Пътят му от разпространение само в индийската кухня до световните пазари продължава да се развива и днес не само заради омайния му аромат, но и безбройните полезни свойства, които се зараждат с неговата употреба. С тази статия ще разгърнем дългогодишната история на това съкровище за сетивата, ще се потопим в ползите му, под какви форми може да бъде намерен и защо трябва да го добавите към своята диета.
Какво представлява кардамонът?
Кардамонът, който има прякор на Кралицата на подправките“”, представлява зелената шушулка на растението Elettaria cardamomum от семейство Джинджифилови, което е многогодишно и височината му е в размери между 1,8 и 3,6 метра. Самата подправка произлиза от плодовете на тези дръвчета, които се обират малко преди да узреят напълно и за почва процес на сушенето им, след като бъдат почистени от обвивката си. Вкусът му се определя по-красноречиви начини, но най-често се описва като натрапчив и такъв, който се припокрива с джинджифила. Ароматът му е смесица от тези на хвойната, лимона и камфора, което придава екзотичния му характер. Поради тази причина, също така, той бива използван както в солени, така и в сладки ястия. Освен това е основна съставка на така известното индийско къри от дълъг период назад във времето, защото произлиза точно от регионите на тропическите джунгли на Индия и Шри Ланка. В момента тази подправка е третата най-скъпа в световен мащаб, след шафранът и ванилията. Обикновено тя бива продавана под формата на шушулки, тъй като сами по себе си семената бързо губят етеричните и здравословни свойства, които носят. Ако не желаете да консумирате тези шушулки, можете както се прави с дафиновия лист, да ги премахнете от гозбата, без да загубите ползите от тях.
В кои региони може да бъде открит?
Първите сведения за употреба на кардамон присъстват в останки от цивилизацията на Шумерите. След това постепенно той започва да придобива значение в световната кулинария и да бъде разпространяван из целия свят, заедно с развитието на търговията. Съществуват два типа кардамон – зелен и черен, от които първия е по-познат на обществото. Растението най-често бива отглеждано в страни с тропичен климат, където то за най-много време може да бъде отглеждано. Страните, които са емблематични с култивирането му са Индия, Гватемала, Непал, Шри Ланка, Суматра и голяма част от Централна Америка. Освен това, кардамонът често бива използва като добавка към ястия от Близкия Изток и там бива отдадена почит към него. Със своите полезни ефекти, той се оползотворява като билка в Скандинавския регион, бидейки добавян към кафе или топли напитки като чай. За водещ производител на чудодейните шушулки за тази година се счита Непал, с рекордната продукция на черен кардамон досега. В Европа той не може да вирее и затова бива единствено доставян от външни страни.
Какви са ползите за здравето?
Досега ви разказахме за културната стойност на неповторимия кардамон, но най-скъпоценните му характеристики се намират в неговите свойства. Те предразполагат редица ползи за здравето на човек, поради които неслучайно той бива използван от човечеството още от далечните антични епохи.
Ето част от тези забележителни предимства:
- антиоксидантно действие – в кардамонът се срещат флавиноиди и феноли, които подпомагат борбата със оксидацията в човешкия организъм. Те също забавят процесите на стареене и се грижат за поддръжката на имунната система;
- може да намали кръвното налягане – изследване на 400 души, които са приемали ежедневно доза от 3 гр. кардамон сочи, че нивата на кръвното им налягане се е снишили и е било поддържано в подобаващи граници. Това се предполага, че се дължи отново на силните антиоксиданти в билката и техните свойства;
- може да се бори с различни видове рак – компонентите на кардамона са доказани, че стимулират работата на ензими, борещи се с раковите клетки. Те подобряват работата и на естествени клетки, които имат същите функции и предотвратяват развитието на тумори;
- диуретични свойства – от години наред кардамонът бива използван при стомашни проблеми, дори язви. В комбинация с други лечебни билки, той успокоява дискомфорта в коремната област, предотвратява повръщане и гадене и ограничава умората, причинена от тях;
- може да предотврати лошия дъх – смята се, че кардамонът предпазва устната кухина от развитието на лоши бактерии в нея, от което следва превенция на лош дъх. Свойствата й също усъвършенстват устната хигиена и при появата на кариеси се грижат те да не се възпалят и влошат. Затова тя бива често добавена като съставка в дъвките;
- може да има антибактериално и антивъзпалително действие – поради високото съдържание на витамин С в подправката, тя бива оприличена като борец с възпалителните процеси в тялото. Изследвания на екстракти от нея и маслата й показват, че тя е отговорник за ограничението на определени видове бактерии в организма. Тя също така може да бъде ефективна при проблеми с гъбични инфекции и хранително отравяне.
За какво се използва?
Кардамонът има широк спектър от употреби както в сладката, така и в солената кухня. Преди да започнете да готвите с него, трябва да смелите семената му на прах. За целта първо запечете шушулките в тиган. Това помага за разкриване на аромата и улеснява отварянето им. След това можете да извадите семената от шушулките и да ги смелите на ръка. Не забравяйте да запазите празните обвивки на ценните семена – те могат да се използват за приготвяне на кафе или чай. След като вече сте си набавили смляния прах, можете да добавите поправката към месо и риба, особено в маринати. В индийската кухня той най-често намира място в кърито, кхеер (индийски оризов пудинг) и чай. В индийските смеси от подправки като гарам масала също се съдържа билката. На печените изделия като кексове, пайове и бисквити, кардамонът придава дълбочина на вкуса, затова можете спокойно да го използвате и при направата им.
Заключение
Кардамонът е забележителна подправка, която не само има незабравим аромат и придава запомняща се дълбочина на кулинарните гозби, но и предлага редица потенциални ползи за здравето. Богатата му история, разнообразните му приложения в готвенето и обещаващите му лечебни свойства го правят ценно допълнение както към кухнята, така и към храненето на хората. Независимо дали се използва в пикантни ястия, десерти или като успокояващ чай, подправката продължава да завладява вкусовите рецептори и да лекува човек от зловредни болести и да го предпазва от развитието на други подобни такива.