Калории

Кардамон

Closeup proto of glass jar full of green cardamom pods on brown plate

Кардамон

Завладяващият свят на подправките често бива определян като ключов за кулинарията. Една незабравима сред тях присъства от векове в него: кардамонът. Пътят му от разпространение само в индийската кухня до световните пазари продължава да се развива и днес не само заради омайния му аромат, но и безбройните полезни свойства, които се зараждат с неговата употреба.  С тази статия ще разгърнем дългогодишната история на това съкровище за сетивата, ще се потопим в ползите му, под какви форми може да бъде намерен и защо трябва да го добавите към своята диета. 

Какво представлява кардамонът?

Кардамонът, който има прякор на Кралицата на подправките“”, представлява зелената шушулка на растението Elettaria cardamomum от семейство Джинджифилови, което е многогодишно и височината му е в размери между 1,8 и 3,6 метра. Самата подправка произлиза от плодовете на тези дръвчета, които се обират малко преди да узреят напълно и за почва процес на сушенето им, след като бъдат почистени от обвивката си. Вкусът му се определя по-красноречиви начини, но най-често се описва като натрапчив и такъв, който се припокрива с джинджифила. Ароматът му е смесица от тези на хвойната, лимона и камфора, което придава екзотичния му характер. Поради тази причина, също така, той бива използван както в солени, така и в сладки ястия. Освен това е основна съставка на така известното индийско къри от дълъг период назад във времето, защото произлиза точно от регионите на тропическите джунгли на Индия и Шри Ланка. В момента тази подправка е третата най-скъпа в световен мащаб, след шафранът и ванилията. Обикновено тя бива продавана под формата на шушулки, тъй като сами по себе си семената бързо губят етеричните и здравословни свойства, които носят. Ако не желаете да консумирате тези шушулки, можете както се прави с дафиновия лист, да ги премахнете от гозбата, без да загубите ползите от тях. 

В кои региони може да бъде открит? 

Първите сведения за употреба на кардамон присъстват в останки от цивилизацията на Шумерите. След това постепенно той започва да придобива значение в световната кулинария и да бъде разпространяван из целия свят, заедно с развитието на търговията. Съществуват два типа кардамон – зелен и черен, от които първия е по-познат на обществото. Растението най-често бива отглеждано в страни с тропичен климат, където то за най-много време може да бъде отглеждано. Страните, които са емблематични с култивирането му са Индия, Гватемала, Непал, Шри Ланка, Суматра и голяма част от Централна Америка. Освен това, кардамонът често бива използва като добавка към ястия от Близкия Изток и там бива отдадена почит към него. Със своите полезни ефекти, той се оползотворява като билка в Скандинавския регион, бидейки добавян към кафе или топли напитки като чай. За водещ производител на чудодейните шушулки за тази година се счита Непал, с рекордната продукция на черен кардамон досега. В Европа той не може да вирее и затова бива единствено доставян от външни страни. 

Какви са ползите за здравето?

Досега ви разказахме за културната стойност на неповторимия кардамон, но най-скъпоценните му характеристики се намират в неговите свойства. Те предразполагат редица ползи за здравето на човек, поради които неслучайно той бива използван от човечеството още от далечните антични епохи. 

Ето част от тези забележителни предимства:

  • антиоксидантно действие – в кардамонът се срещат флавиноиди и феноли, които подпомагат борбата със оксидацията в човешкия организъм. Те също забавят процесите на стареене и се грижат за поддръжката на имунната система;
  • може да намали кръвното налягане – изследване на 400 души, които са приемали ежедневно доза от 3 гр. кардамон сочи, че нивата на кръвното им налягане се е снишили и е било поддържано в подобаващи граници. Това се предполага, че се дължи отново на силните антиоксиданти в билката и техните свойства;
  • може да се бори с различни видове рак – компонентите на кардамона са доказани, че стимулират работата на ензими, борещи се с раковите клетки. Те подобряват работата и на естествени клетки, които имат същите функции и предотвратяват развитието на тумори;
  • диуретични свойства – от години наред кардамонът бива използван при стомашни проблеми, дори язви. В комбинация с други лечебни билки, той успокоява дискомфорта в коремната област, предотвратява повръщане и гадене и ограничава умората, причинена от тях;
  • може да предотврати лошия дъх – смята се, че кардамонът предпазва устната кухина от развитието на лоши бактерии в нея, от което следва превенция на лош дъх. Свойствата й също усъвършенстват устната хигиена и при появата на кариеси се грижат те да не се възпалят и влошат. Затова тя бива често  добавена като съставка в дъвките;
  • може да има антибактериално и антивъзпалително действие – поради високото съдържание на витамин С в подправката, тя бива оприличена като борец с възпалителните процеси в тялото. Изследвания на екстракти от нея и маслата й показват, че тя е отговорник за ограничението на определени видове бактерии в организма. Тя също така може да бъде ефективна при проблеми с гъбични инфекции и хранително отравяне.

За какво се използва?

Кардамонът има широк спектър от употреби както в сладката, така и в солената кухня. Преди да започнете да готвите с него, трябва да смелите семената му на прах. За целта първо запечете шушулките в тиган. Това помага за разкриване на аромата и улеснява отварянето им. След това можете да извадите семената от шушулките и да ги смелите на ръка. Не забравяйте да запазите празните обвивки на ценните семена – те могат да се използват за приготвяне на кафе или чай. След като вече сте си набавили смляния прах, можете да добавите поправката към месо и риба, особено в маринати. В индийската кухня той най-често намира място в кърито, кхеер (индийски оризов пудинг) и чай. В индийските смеси от подправки като гарам масала също се съдържа билката. На печените изделия като кексове, пайове и бисквити, кардамонът придава дълбочина на вкуса, затова можете спокойно да го използвате и при направата им. 

Заключение

Кардамонът е забележителна подправка, която не само има незабравим аромат и придава запомняща се дълбочина на кулинарните гозби, но и предлага редица потенциални ползи за здравето. Богатата му история, разнообразните му приложения в готвенето  и обещаващите му лечебни свойства го правят ценно допълнение както към кухнята, така и към храненето на хората. Независимо дали се използва в пикантни ястия, десерти или като успокояващ чай, подправката продължава да завладява вкусовите рецептори и да лекува човек от зловредни болести и да го предпазва от развитието на други подобни такива. 

Източници

10 health benefits of cardamom

What is cardamom?  

How can cardamom be used in culinary? 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0