Здраве

Бадеми

Almond

Бадеми

Съществуват много видове ядки, всяка от които има свой уникален вкус и приложение. Някои от тях се използват единствено за разядка с любимото питие, докато други имат сериозна намеса в медицината и съдържат лековити способности. В днешната статия ще разгледаме, ядките, които притежават всички тези употреби, но и много други, а именно бадемите.

Какво представляват бадемите?

Името е наименование на дървото и на плода, който то дава. Част е от семейство Розови, род Слива, и формата на самия плод е овална, а външността е твърда обвивка, докато самата ядка е бяла и се намира във вътрешността. Дървото е широколистно и достига размери от 5 до 10 метра на височина. Цветовете на листата се променят в различните фази на растеж, а чак след третата година дървото дава плодове.

Самото наименование е било обект на постоянна промяна в миналото и съвременното “бадем” е установено в последните векове. Родните места на растението са били територии в Югозападна Азия. Когато то бива опитомено започва да се отглежда в Северна Европа, а по-късно се разпространява и навсякъде. Данни показват, че през началото на 21 век средното производство на бадеми в света е около 1,4 млн. тона. САЩ, определяни като най-голям производител, получават множество критики и неодобрения, заради неустойчивото отглеждане. С увеличаване на площите на засадени дървета се увеличава и нуждата от вода и пестициди за подпомагане на растежа, което по никакъв начин не подпомага световните кампании за опазване на околната среда и климата.

В България бадемите цъфтят най-рано от всички други през пролетта. Най-благоприятните места са около Черноморието, в северната част на Дунавската равнина около река Дунав и в някои южни планински райони.

Как се отглеждат?

Бадемът обича топлина и светлина и вирее най-добре в условия на канелена почва. Съществуват диворастящи дървета, за които сушата не е проблем и затова те могат да растат по стръмни места и склонове, а другият вид са тези, които се гледат в овощни градини. 

Започва да цъфти през ранните месеци, когато пролетта настъпва и се появяват първите леки затопляния. 

При засаждане в изкуствени условия площта, която ще се използва, трябва да бъде хубаво почистена и изравнена от всякакви излишни материали и неравности. Почвата се наторява предварително с естествен тор и суперфосфат. След засаждането се изисква първоначално поливане с около 20 литра вода. Освен това трябва да се предвиди кошер с пчели на всеки 5 декара, защото опрашването се извършва предимно от тях. Колкото повече декари с дървета се засаждат, толкова по-наложително и правилно е да се изгради и цялостна напоителна и поливателна система.

Какви хранителни вещества съдържат бадемите?

В сурово състояние стойностите за 100 грама бадеми са 579 килокалории, равен брой протеини и въглехидрати – около 21 грама, и около 50 грама мазнини – мононенаситени и полиненаситени (полезни). Продуктът съдържа още:

 • фибри;
 • витамин А;
 • витамин В2, В4;
 • витамин Е;
 • аминокиселини;
 • калий;
 • калций;
 • магнезий;
 • фосфор.

Какви са ползите от техния прием?

От далечни времена бадемите са определяни като скъпа храна с множество ползи за човешкото здраве, а в днешни дни дори се класифицират като “суперхрана”. Ето някои от невероятните им свойства:

 • полезни са за мозъка – стимулират мисловната дейност и мозъчните функции. Заради наличието на растителни мазнини, витамин В2, L-карнитин и бадемовото масло те предпазват от болести като Алцхаймер и също така успокояват нервната система;
 • регулират нивото на холестерола – бадемите намаляват стойностите на лошия холестерол, а заради ниското съдържание на въглехидрати и белтъци, намаляват чувството на глад и забързват метаболизма;
 • заздравяват сърцето – укрепват кръвоносните съдове и имунната система, заради алкалността им;
 • поддържат кожата и костите здрави – заради наличието на много витамини и минерали, кожата остава еластична и красива, а костите и зъбите – здрави и издръжливи. Бадемите предотвратяват и болести като остеопороза;
 • съдържат много антиоксиданти – влияят на нивата на стрес, намаляват стареенето и имат противовъзпалителен ефект. Освен това се считат и за средство срещу онкологични заболявания;
 • имат пробиотично действие – подобряват храносмилането и увеличават полезните бактерии в чревната флора.

За какво се употребяват?

Основната функция на бадемите е за хранене. Те могат да се ядат както в сурово, така и в печено състояние, най-често солени. Понякога се продават в опаковки заедно с други ядки и сушени плодове. Освен в обикновената им форма те са предпочитана съставка в много десертни изделия като кексове, козунаци, торти и пакетирани шоколади. 

Някои умели кулинари прилагат употреба в направата на сосове, миксове, тахани и др. За привържениците на здравословното хранене на пазара е налично полезното и здравословно бадемово брашно, а за хора с непоносимост към лактоза се предлага и бадемово мляко.

Бадемите се използват и в медицината и козметиката. Козметични продукти, които съдържат бадемово масло, са идеални за грижа за кожата и косата – помагат да омекотяват и овлажняват сухите и напукани длани и ходила. Маслото се използва и в медицински продукти за лечение при сериозни изгаряния, херпес, а също така се поставя и в ушната мида при болки в ушите и тинитус. 

Какви негативни ефекти могат да предизвикат?

Въпреки че ползите на бадемите надделяват, винаги е възможно да присъстват някакви странични ефекти. При прекалената употреба могат да се появят непредвидени рискове като наддаване на излишно тегло и прекалено много витамин Е. Въпреки че са здравословни, те съдържат основно мазнини и съответно доста калории, а това е предпоставка за наднормено тегло. Освен това могат да бъдат токсични при взаимодействие с някои лекарства, затова винаги трябва да се консултираме с лекар, ако приемаме някакви медикаменти редовно. 

Заключение

Бадемите са ядки с уникален вкус и богати на хранителни вещества и витамини. Докато някои ги предпочитат в суров или печен вариант, други ги използват в кулинарията като част от невероятни ястия. Заради полезните си свойства се приемат или прилагат под друга форма за лечение на деменции, мозъчни и сърдечни проблеми и такива на нервната система. Широка употреба намират и в козметиката в кремове и мазила за кожата и косата. Те са изцяло безопасни, но все пак трябва да внимаваме да не прекаляваме с количеството, което ядем, а също така и за алергии, които можем да развием.

Източници

HOW TO PLANT, GROW, AND CARE FOR ALMOND TREES

Almonds – The Nutrition Source

9 Evidence-Based Health Benefits of Almonds 

Do Not Overdose Almonds As It Can Have These 8 Side Effects

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0