Здраве

Гуава: суперхраната, за която може би не знаете

guava-juice-2021-08-28-05-12-18-utc

Гуава: суперхраната, за която може би не знаете

Суперхраните са продукти с изключителен естествен състав, богат на витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества, които спомагат за нашето здраве и имунна система. Те могат да бъдат най-различни, но днес ще ви представим повече информация за едно екзотично растение – гуава. 

Какво представлява гуавата?

Самият плод е около 10 см., като цветът варира, но вътрешността най-често е розова и сладка, наподобяваща диня. Използва се в производството на сладки сокове, чайове и нектари, а неговата есенция има множество полезни свойства за организма. Гуавата е антиоксидант и е богата на витамини и минерали като:

  • витамините В, С, Р; 
  • минералите калий, желязо, калций, натрий, фосфор;

В кои региони може да бъде открита?

Гуавата е растение, което произлиза от Южна Америка, но днес се отглежда и в Африка, Азия и дори Австралия. Най-големите производители са Хаваите, Карибите, Югоизточна Азия, щатът Флорида и Африка. Плода обича топлия тропически климат, за това рядко се среща в Европа, въпреки че при правилните условия има възможност и да се отглежда като стайно растение. Мощния антиоксидант не е много разпространен в България и може да не сте го срещали досега, въпреки полезните му качества, заради които е известен. 

Какво е нейното приложение?

Тя има много приложения поради богатия си състав, който действа положително на организма и го предпазва от болести и бактерии. Най-популярна е като помощно средство при следните нужди:

  • средство при лечение на възпаления на гърлото и белите дробове;
  • помага на страдащи от епилепсия;
  • подобрява стомашните функции;
  • приема се от жени при менструация и след бременност;
  • листата на растението се дъвчат, като болкоуспокояващи при болен зъб;
  • използва се за лечение на кожни раздразнения и акне; 

Какви са нейните лечебни свойства?

Изследвания показват, че един чай от гуава на ден намалява кръвната захар и предпазва от сърдечни заболявания като инсулт и инфаркт поради съдържанието му на фибри, витамин С и калий, които спомагат за сваляне на кръвното и извеждането на лошия холестерол от тялото. Освен това, богатото  съдържание на фибри стимулира храносмилането и помага при разстройство. Гуавата има изразени противомикробни, антибактериални и спазмолитични свойства и лекува инфекции на гърлото и белите дробове като се бори с болести като астма, бронхит и пневмония. Действа болкоуспокояващо и облекчаващо на болен зъб, стомах, болезнена менструация и дори раздразнена и възпалена кожа, като за кратко време успява да възвърне нейния блясък. Високото му съдържание на витамин С (по-високо от това на портокала) стимулира имунната система на организма, затова е високоефективен при лечението на настинки и грипни заболявания. Резултати от проучване от 2014 показват, че гуавата дори спира разпространението на ракови клетки. Както виждате списъкът с ползите от гуавата е дълъг…

Съществуват ли рискове при консумация?

Понеже плодът не е толкова широко разпространен, няма много проучвания за евентуални странични ефекти от неговата употреба. Хубаво е да се консумира с внимание и също така е препоръчително да се допитаме до лекар за това как ще взаимодейства с други медикаменти, ако употребяваме такива. Важно е също да внимаваме с количеството, което приемаме, защото продуктът е наситен на фруктоза, което може да причини подуване на стомаха. Сладкият плод може да повиши апетита ни за захар и различни източници дават различни сведения спрямо това как се афектира метаболизма ни впоследствие. Не на последно място продуктът е труден за съхранение за това лесно може да ферментира, а консумацията на развалени плодове може да причини бактериално замърсяване.

Как се приготвя?

По-разпространено е да се консумира под формата на чай от листата, който се купува готов, но сами може да си приготвяме сокове от сочния плод като го изтискваме или блендираме с други плодове, например малини, череши и др. Още може да добавяме парченца гуава към йогурта си със мюсли сутрин или дори към кексовете и десертите, които приготвяме. Ако предпочетем да консумираме плода директно, важно уточнение е, че при рязане можем да не белим кората, защото въпреки че е малко горчива тя също се яде и в нея се съдържа най-полезната част на плода. 

Заключение

В заключение е важно да споменем, че неслучайно сладкия и сочен плод е наричан “нектара на боговете”, той притежава не само добър вкус, но и полезни за организма свойства. Откриването му на пазара е цял късмет, но търсенето ще си заслужава ефекта. Ако включите гуавата към диетата си очаквайте по-красива кожа, по-силна имунна система и значително подобрение на вашето здраве. 

Източници

How to Eat Guava: 12 Steps (with Pictures) – wikiHow

12 Advantages and Disadvantages of Guava Fruit – ConnectUS (connectusfund.org)

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0