Здраве

Какво е действието и приложението на билката йохимбе?

Какво е действието и приложението на билката йохимбе

Какво е действието и приложението на билката йохимбе?

Съществуват множество растения, които освен като част от природата, могат да се класифицират и като лечебни. Това се дължи на множеството им положителни характеристики и свойства, имащи ефект върху организма на човека.

Сред тях се откроява билката йохимбе, за която ще научите повече информация в следващите редове.

Какво представлява билката йохимбе?

Йохимбе е растение, вечнозелено дърво, което расте в Западна Африка (Конго, Камерун и Габон). В кората на дървото се съдържа химикал, наречен Йохимбин, който се използва във фармацевтиката за лечение на еректилна дисфункция при мъжете. От него в наши дни се извлича вещество наречено „Йохимбин“.  При изследванията на ефекта от му мъжете са били разделени на две групи. Мъже с проблеми на психологическа основа и такива, които имат чисто физиологичен проблем. И в двата случая йохимбето е повлияло, но при първите се води, че е дал плацебо ефект.

В Йохимбето се съдържа алкалоид със специфично действие, който предизвиква приток на кръв към половите органи (и на мъжа и на жената).Въпреки че йохимбе често се използва като афродизиак, то упражнява и други здравословни въздействия. Смята се, че помага при депресия, високо или ниско кръвно налягане, болки в гърдите и импотентност (или други сексуални проблеми). В днешно време билката се използва като хранителна добавка, която е мощен афродизиак. 

Какви са ползите от йохимбе?

Билката оказва ефект и върху кората на главния мозък, като премахва чувството за несигурност, скованост, тревожност, повишава сексуалните и емоционални усещания по време на интимност, повишава двигателната активност и подобрява обмяната на веществата.

Също повишава нивото на хипофизата и тестостерона, подобрява циркулацията на кръвта до тестисите, техните придатъци, до простатата, като поддържа по-високо ниво на сперматогенезата в напреднала възраст. Към допълнителните свойства трябва да прибавим и способността да действа, като диуретик (използва се срещу уринарна инконтиненция).

Повишава двигателната активност, поддържа нивото на стартиране и мобилизиране на тялото (затова се използва в спортната медицина, най-често, като съставка в хранителните добавки). Тя се използва не само от мъже, но и от жени. Тя се използва за регулиране на теглото, защото ускорява метаболизма. 

Макар билката да има желани ефекти има и такива, които трябва да се вземат по внимание. Това са ефекти като повишено кръвно налягане, главоболие, замаяност, нервност, нарушения на съня, изпотяване, зачервяване на кожата, повишена сърдечна честота, тремор. Като не е добре да се съчетава с други билки, освен ако те не са по препоръката на лекар.

Под каква форма се консумира?

Макар и Йохимбе да се счита за проверен, ефективен и безопасен стимулатор, той не бива да се приема като лекарство. Трябва да се гледа на него, като на допълнително средство, важен компонент към една комплексна терапия на импотентността. Той спомага за преодоляване на последствията на болестта, но не лекува нейните първопричини

Начинът, по който се употребява е като се направи чай от билката и се вземе половин чаена лъжичка от билката се вари с 400 мл вода за 10 мин. Прецежда се и чаят се изпива топъл, като може да се подслади по желание. Приема се вечер, половин до един час преди акт.

Йохимбинът блокира т. нар. алфа – 2 рецептори, които регулират концентрацията на норадреналин в синапсите. Вследствие на това се разширяват кръвоносните съдове, най-вече в тазовата област, което води до ерекция. Такива рецептори има и в мозъка, затова той има забележимо влияние върху психиката. Най-общо ефектът му може да се оприличи на този на кофеина.

В тази връзка, йохимбин се приема под формата на таблетки като се взима 1 капсула, до 3 пъти дневно, по време на хранене. В противен случай, ще усетите силна нервност и бодеж по вените и кръвоносните съдове. Което отшумява 4-5 часа след прием. Но ако спазвате тези насоки, че йохимбин се приема с храната. Цената на капсулите варира като различните производители я продават на различна цена. 

Какво е приложението на йохимбе?

Трябва да отбележим, че Йохимбе се използва не само, като препарат за стимулиране на половата активност при мъжа, но се приема и от жени, които страдат от фригидност. Още през 60-те години на миналия век, учените установяват, че Йохимбе има тонизиращ ефект и може да действа и като вид антидепресант, тъй като понижава безпокойството и неувереността. Наскоро в Полша беше установено, че освен като афродизиак и антидепресивно средство. Помага на жените в тяхната борба с килограмите.

Учените смятат, че стимулира липолизата (изгарянето на мазнините в тялото). Приемането на Йохимбе се препоръчва и на мъжете и на жените, които се занимават с активна физическа дейност. Друго полезно действие на билката е, че оказва превенция на артериите срещу запушване и от сърдечни пристъпи. Йохимбе има тонизиращ ефект и може да действа и като вид антидепресант, тъй като понижава безпокойството и неувереността.

Заключение

С напредване на възрастта, мъжете започват да приемат различни хранителни добавки, за да подобрят своята потентност. Йохимбе е биологична алтернатива на химическите лекарства, които има на пазара. Билката подобрява нервната система и подобрява кръвообращението в областта на таза. Като цяло страничните ефекти са слаби, ако билката не се приема в големи количества. Растението не бива да се приема с храна или напитки съдържащи тирамини (сирене, шоколад, бира, зряло месо, ядки).

Източници

Описание

Действие и приложение

Цена

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0