Бяло сирене
септември 19, 2023 2024-08-21 11:05Бяло сирене
Бяло сирене
Млечните продукти са любими за всички поколения, а освен това са и източник на калций, желязо и много други полезни вещества. В различните държави по света са типични различни вариации – сирене, извара, кашкавал и др. В днешната статия ще представим добре познатото на всички българи бяло саламурено сирене.
Какво представлява бялото сирене?
Това е продукт от мляко, от където идва и белия цвят. Той е характерен за балканските държави и е допуснат за произвеждане само и единствено в България. Има млечен и солен вкус и е с твърда консистенция, но се рони лесно и съдържа около 45-50% масленост. Разпространен е и в Турция, Албания, а дори и Мексико.
Много съседни държави създават подобни продукти, които имат различни наименования и имитират оригинала. Например, в Гърция създават т.нар. “фета”, а в Румъния – “телемеа”. През 2023 г. България получава одобрение от Европейската комисия за патентоване и утвърждаване на произхода на продукта и така той става от българското наследство.
Как се произвежда?
Произвежда се от всякакви видове мляко – козе, краве, овче и биволско. Продуктът ферментира, защото се прибавят и закваски от специалните бактерии, необходими за създаването – Lactobacillus bulgaricus, Lactococcus lactis и Streptococcus thermophilus. Изключително важно е пропорциите на съставките да са точни, защото при промяна в количествата и съотношението вкусът и качеството се изменят и сиренето вече не се класифицира като бяло българско.
Също така съществуват други продукти, за които се твърди, че са с млечен произход, деликатеси и т.н и е важно да се знае, че това не е бяло саламурено сирене. Истинският млечен продукт е със сертификат “БДС 15:2010” и така можем да различаваме.
Какви хранителни вещества съдържа бялото сирене?
Богато е на множество хранителни вещества и микронутриенти. За 100 грама се съдържат 270 килокалории, 18 грама протеини, 24 грама мазнини, 3 грама въглехидрати и 51 грама вода. То е богато и на:
- витамини А и В12;
- омега-3 мазнини;
- калций;
- фосфор;
- калий;
- натрий и др.
Какви са ползите от неговия прием?
Има множество ползи за човешкото здраве и от векове е ценена храна, която се произвежда с много труд и отдаденост. Някои от полезните свойства, които притежава са:
- влияе на имунната система – укрепва я и според някои е средство за удължаване на живота и качеството му;
- подпомага функциите на стомаха и червата – заради високото съдържание на полезни бактерии млечният продукт се превръща в естествен пробиотик;
- помага при рахит и остеопороза – заради високото съдържание на аминокиселини е изключително полезен при такива заболявания;
- укрепва костите – причината е наличието на желязо и калций;
- влияе положително на сърцето – намалява кръвното налягане и понижава риска от инсулт;
- намалява риска от рак на гърдата – доказано е от проучване с жени, които са в период преди менопауза;
- препоръчва се за бременни жени.
Какви са характеристиките на качественото бяло сирене?
Основните му характеристики са бял цвят, млечен, солен вкус и твърдо състояние. Освен че е и изключително вкусно и полезно, то намира и широка употреба във всички аспекти на кулинарията. На първо място може да се отбележи, че се добавя към почти всички български салати. Използва и като разядка, а също така и в някои печива. Особено популярни са традиционната баница, питка, както и в някои други тестени изделия. Може да се използва и като съставка при направата на омлет, а известно и запомнящо се за България е ястието пълнени чушки със сирене и яйце. Някои детски закуски като юфка или макарони също прекрасно се гарнират с него.
За какво да внимаваме при консумация?
Въпреки факта, че е любима храна на всеки човек, трябва да имаме предвид и да внимаваме с количеството, което приемаме. При прекалено голяма консумация има опасност от:
- дехидратация и задържане на вода – заради големите количества на калций и сол, трябва да внимаваме с това колко ядем. Много хора избират и варианта да обезсоляват сиренето във вода, което е добра алтернатива;
- може да раздразни стомаха – съдържа много мазнини и при някои хора е възможно настъпването на реакция, която разстройва функциите на стомашно чревния тракт;
- акне – някои хора могат да изградят непоносимост към лактоза, което да доведе до появата на неприятни пъпки и сърбеж;
- качване на килограми – както когато се прекали с всяка храна, могат да настъпят промени, свързани с наднормено тегло.
Освен това трябва да се внимава с качеството на продукта и срока на годност. Ако сиренето е стояло твърде много време и е започнало да променя белия си цвят към пожълтяване, то вече е негодно и трябва да се изхвърли.
Заключение
Бялото сирене е страхотен млечен продукт със свеж млечен и солен вкус. Присъства като основен продукт в много източноевропейски кухни и служи за направата на вкусни ястия. Въпреки че съдържа множество ползи за организма, ако човек усети дискомфорт или неприязън при консумация, е редно да се обърне към лекар и да разбере дали няма някаква алергия или непоносимост.
Източници
Sirene Cheese: The Exquisite Taste You Need to Try & How to Find It