Здраве

Какво е констипация и как да се справите с нея?

Какво е констипация и как да се справите с нея

Какво е констипация и как да се справите с нея?

В днешно време констипацията е често срещана. Дали заради храната, която приемаме, или начинът ни на живот, тя се появява често при всички ни. При някои по-интензивно, докато при други по-рядко.

Повечето хора решават директно да прибегнат към лекарства, без да са наясно, че могат да бъдат избегнати, а запекът да бъде предотвратен само с промяна на храната, която консумираме и повишаване на активността. 

Какво представлява?

Констипацията представлява патологично състояние на храносмилателната система, което е характерно с трудни изхождания на изпражнения. Още наречен запек, заболяването засяга милиони хора по света. Също се определя като липса на дефекация в продължение на 3-4 дни.

Срещат се два вида, които са остра и хронична. При острата е характерно, че чревната моториката се забавя рязко, докато хроничната забавянето става с продължение на месеци. Хората, които страдат от хронична констипация се изхождат веднъж седмично. 

Тя обаче за щастие е обратима и то не с лекарства, а с промяна на начина на живот и хранене. 

Кои са най-честите причини?

Често срещани причини за констипацията са: 

  • Уседнал начин на живот – прекомерната работа на едно място и липса на динамика могат да повлияят;
  • Липсата на активност – намалява се мускулната активност;
  • Липса на фибри в менюто и нездравословно хранене, заедно с дехидратация като това може да доведе до перисталтиката и движението на червата; 
  • Наднормено или поднормено тегло – отклонения от препоръчителното телесно тегло има роля;
  • Стрес – психическите фактори като се изпускат определен вид хормони, които влияят на много части от нашия живот;
  • Странични ефекти от лекарства – някои медикаменти или опиати могат да повлияят на редовното отделяне на непотребни вещества.

При бременност също е често срещано явление. Има симптоми, които могат да покажат, че страдате от запек. Това са симптоми като например: трудно, рядко и нередовно изхождане, къркорене, газообразуване, липса на апетит, стомашни крампи, лош дъх, гадене, главоболие, раздразнителност. 

При кой възниква най-често?

Констипацията възниква почти при всеки един от нас в някакъв момент в нашия живот при някои по-чести, при други по-рядко. Много хора са убедени, че страдат от запек, когато всъщност тяхната перисталтика е напълно нормална. Възниква най-често при жени, особено ако те са бременни.

Често срещано е при възрастни хора в напреднала възраст. Констипацията е едно от най-често срещаните гастрономически оплаквания, където много от хората посещават личния си лекар именно заради оплаквания от трудно изхождане. Трудно е да се обедини с общ фактор всички хора, които страдат от проблеми с изхождането.

Различно е от човек до човек. При някои може да е хранителната диета, а при други различните лекарства, които се взимат. Ако от запекът възникне при бебе или при дете, може да пробвате със смяна на храните, които консумира, но най-безопасното би било да се консултирате с лекар. 

Мерки срещу констипацията

За да избегнете констипацията, трябва да направите промени в начина ви на живот и на хранене. Трябва да увеличите физическата активност, поне по 30 минути на ден. Всякакъв вид активност е добре дошла.

Дали колоездене, упражнения в домашни условия, използване на фитнес или друг тип физически тренировки. Хранете се пълноценно и разнообразно, като включвате повече фибри. Това са храни, като овесени ядки, зърнени трици, всякакъв тип ядки, семена (ленено семе, чия), плодове (банани, авокадо, сини сливи, смокини), зеленчуци (праз, броколи, артишок), бобови храни, подправки (какао, куркума, канела, кориандър). Освен препоръчаните храни е хубаво да се избягват бели тестени храни, пържени храни, захарни изделия, солени изделия, газирани напитки. Заедно с това е хубаво да се пие поне 3 литра вода на ден.

Препоръчително е да се приемат пробиотици за нормализиране на стомашно-чревния тракт.

Пълноценния сън е ключов елемент за избягването на констипация. Сънят от между 7-8 часа е най-подходящ. За да бъде това успешно, е добре да се избегнат кофеинови напитки, като кафе, черен чай или енергийни напитки в следобедните часове. Намаляването на екранното време преди лягане ще помогне за пълноценния сън. Телефон или компютър могат да бъдат заменени от книга преди лягане. 

Трябва да знаете, че поддържането на организма хидратиран е от ключово значение, за да се предотврати запекът. Ако случаят е временно явление, може да помогне пиенето на топла вода или топли чайове на гладно. Чайовете обаче не безобидни и трябва да се вземат с внимание. Лечението с билки е хомеопатичен начин за справяне.

Чайове от сена, джинджифил, мента или глухарче може да помогне със справяне. Чаят от сена стимулира чревния тракт, ментата успокоява стомаха, джинджифилът може да спомогне с храносмилането, а глухарчето е подходящо при подуване и временен запек. 

При лечение най-добре е да избягвате лаксативи, освен ако не са предписани от лекар. Те са вредни, защото могат да предизвикат зависимост и да доведат до загуба на природната способност на тялото да саморегулира. 

Заключение

Всеки от нас е изпитал запек в един или друг момент от живота, но добрата новина е, че тя е лечима. За да избегнете констипация се придържайте към разнообразно меню с повече фибри като бобови, плодове и семена.

Движението е ключово за предотвратяването и упражнения като йога, медитация или дълбоко дишане могат да помогнат със справянето на стреса. Консумирайте по-малко тестени и пържени изделия. Спортувайте редовно и приемайте поне 2 литра вода на ден. Ако все пак ви се наложи да се се справяте с нея не прибързвайте към лекарства, а пробвайте с хомеопатични билки или повече фибри в менюто. При оплаквания най-добре е да се консултирате с вашия личен лекар. 

Източници

Причини, симптоми и лечение 

Причини

Билки при запек

0