Диети

Вегетарианска Диета

Salad made with pieces of tomatoes, cucumbers, onion, bell pepper slices, arugula, sesame, basil and dressed with olive oil. Healthy food concept, a vegetarian diet. Copy space, empty place for text.

Вегетарианска Диета

Какво представлява?

Вегетарианският начин на хранене включва въздържане от ядене на месо, риба и птици. Има няколко форми на вегетарианство, всяка от които се различава по своите ограничения.

За кого е подходяща?

Хората често започват тази диета по религиозни или лични причини, както и по етични въпроси, като правата на животните.

Други решават да станат вегетарианци по екологични причини, тъй като отглеждането на животни за храна увеличава

емисиите на парникови газове, допринася за изменението на климата и изисква големи количества вода, енергия и природни ресурси.

Много хора стават вегетарианци, защото са привлечени от ползите за здравето в дългосрочен план – намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

За кого НЕ е подходяща?

Тя не е подходяща за хора, които не могат да си представят живота без месо. Ако сте вегетарианец това може да ви се струва лесно, но за повечето хора това е непосилна мисъл.

Вегетарианската диета не е подходяща за хора, които имат дефицит на витамин B-12 и желязо. Витамин В-12 и желязото,

се срещат в месото, рибата, яйцата и млякото. Витамин B-12 е много важен за образуването на червени кръвни клетки и за правилното функциониране на нервната система. Ако телата ни не произвеждат достатъчно червени кръвни клетки, това може да доведе до недостиг на желязо, известен като анемия.

Какво включва?

Има няколко вида вегетарианство, което се различава по това колко рестриктивно е.

Лакто-Ово-вегетарианци – елиминира месото, рибата и пилешкото, но позволява яйца и млечни продукти.

Лакто-вегетарианци – елиминира месото, рибата, пилешкото и яйцата, но позволява млечни продукти.

Ово-вегетарианци – елиминира месо, риба, пилешко и млечни продукти, но позволява яйца.

Морски-вегетарианци – елиминира мляко, млечни продукти, месо, месни продукти и яйца, но позволява риба и морски деликатеси.

Гъвкави-вегетарианци – предимно вегетарианска диета, която включва месо, риба и пилешко от време на време.

Какви са ползите за здравето?

Вегетарианският начин на хранене е свързан с редица ползи за здравето. Проучванията показват, че вегетарианците са склонни да имат по-добро качество на хранителните режими от месоядците и по-голям прием на важни хранителни вещества като фибри, витамин С, витамин Е и магнезий.

Освен това, вегетарианска диета може да:

  • Подпомогне отслабването – Преминаването към нея може да бъде ефективна стратегия, ако искате да отслабнете.

Проучване с близо 61,000 възрастни показва, че хората, следващи я са склонни да имат по-нисък индекс на телесна маса от хората, които са всеядни. Диетата може да е ефективна за намаляване на теглото, тъй като растителната храна притежава фибри, често е нискокалорична и засищаща.

  • Понижава риска от няколко вида рак – Някои изследвания предполагат, че тя може да бъде свързана с по-нисък риск от рак на гърдата, дебелото черво, ректума и стомаха. Въпреки това, настоящите изследвания са ограничени и не могат да докажат причинно-следствена връзка.
  • Може да стабилизира нивата на кръвната захар – Няколко проучвания показват, че този тип хранене може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвна захар.

Според едно проучване с 2918 участници, преминаването от не-вегетарианска към вегетарианска диета е свързано с 53% намален риск от диабет за период от над пет години.

  • Поддържане здравето на сърцето – Вегетарианският начин на хранене намалява няколко рискови фактора за сърдечно заболяване (нивата на триглицеридите и “лошия” холестерол) и може да помогне за поддържането на сърцето здраво и силно.

Какви са минусите?

Този хранителен режим може да увеличи риска от хранителни дефицити.

Червеното месо, пилешкото и рибата доставят на организма голямо количество протеини и омега-3 мастни киселини, както и важни микронутриенти като цинк, селен, желязо и витамин В12.

Други животински продукти като млечните продукти и яйцата също съдържат много калций, витамин D и витамини от В групата.

Ако ги премахнете от диетата си, трябва първо да се уверите, че си ги набавяте от други източници. Именно затова, трябва да се подходи с внимание и разбиране към нея.

Проучванията показват, че вегетарианците са изложени на по-висок риск от дефицит на протеини, калций, желязо, йод и витамин В12. Дефицитът им може да доведе до умора, слабост, анемия, загуба на костна тъкан и проблеми с щитовидната жлеза.

Ако не сте сигурни дали тази диета е за вас, консултирайте се с медицинско лице.

0