Психология и психично здраве

Какво е паник атака и как да я овладеем?

Young teenager crying with anxiety and depression problems

Какво е паник атака и как да я овладеем?

Какво е паник атака и как да я овладеем?

В последно време темата, засягаща паник атаките  става по – популярна с всеки изминал ден. Няма човек, който да не е чувал за тях, а вследствие на напрегнатия начин на живот и забързаното ежедневие, все повече хора са засегнати и получават или са получавали подобен тип атаки.

panoramic shot of handsome man with panic attack breathing in paper bag in apartment

В днешната статия ще откриете интересни факти, полезни съвети и превенции, с които да помогнете на вас или някой ваш близък. Ако пък досега не сте се сблъсквали с тях, прочитането й ще ви е от полза да научите нещо повече по тази тема и ще ви помогне да ги разпознаете при нужда.

Какво е паник атака?

Това са повтарящи се епизоди с различна продължителност, които са изпълнени с ужас и причиняват притеснение, страх и паника. Обикновено траят от 10 до 20 минути, но в някои случаи симптомите могат да продължат до около час. При всеки могат да бъдат различни, но най- често включват повишено сърцебиене, учестен пулс, задух, треперене, поява на панически страх и световъртеж.

Хората, получаващи паник атаки, са склонни да мислят, че животът им е напът да свърши, което още повече засилва страха и тежестта на самия епизод.  Категоризират се два типа – неочаквани и очаквани.  Неочакваните са причинени без основателна причина и най – често през нощта, докато очакваните са тези, които са зависими от основателен външен фактор, като някоя фобия например. 

Проучвания сочат, че 1 на всеки 75 души е получавал паник атака поне веднъж през живота си.

Всеки един човек може да изпита това състояние, никой никога не е застрахован. По – голяма предразположеност обаче имат хората, които влизат в следните групи:

  • Хора, работещи на стресиращи и натоварени места
  • Хора, преживели травмиращо събитие, като катастрофа или загуба на близък
  • Хора, чиито родител е имал паник атаки
  • Хора, които са преживели тормоз или насилие в детството си
  • Хора, които преживяват голяма промяна в живота си
  • Хора, които използват наркотици
  • Хора, диагностицирани с депресия или друг тип нервно психично разстройство
Woman in panic and stress about work sitting at messy desk suffering from emotional burnout

Симптоми на паник атака

Паник атаките често могат да бъдат объркани с обикновени пристъпи на паника и тревожност. На пръв поглед могат да ви изглеждат напълно еднакви, тъй като и двете състояния са породени от напрежение, стрес или притеснение, но за да разберете напълно по какво се различават, ще ви дадем следния пример: Представете си, че ви предстои важно събитие. Вие сте изключително притеснени. Появява се страх, който от своя страна води до появата на панически пристъп. Когато обаче вече е дошъл съдбоносният момент на изявата ви, то тогава, породен от допълнителен стрес и нерви, паническият пристъп може да се превърне в паник атака.

В следващите редове ще откриете симптомите както на паник атаките, така и на паническия пристъп. 

Физическите симптоми в двата случая са напълно сходни. Те включват:

  • Болки в гърдите 
  • Недостиг на въздух
  • Болки в главата 
  • Треперене
  • Изтръпване и парене на кожата (парестезия)
  • Сухота в устата
  • Обливане от горещи вълни 
  • Зачестен пулс и силно сърцебиене
  • Силно изпотяване
  • Коремни болки 
  • Скованост и изтръпване
  • Гадене

Различията се появяват при емоционалните симптоми. При паник атаките се изявяват в: 

  • Страх от загуба на самоконтрол
  • Нарушено възприемане на заобикалящата действителност (деперсонализация)
  • Страх от припадък
  • Страх от самонараняване или нараняване на хората около вас
  • Страх от неизбежна смърт

В някои случаи се появява и страх от повторно получаване. Това вече може да се смята за симптом на развитие на паническо разстройство. 

Какво представлява паническото разстройство? 

Паническо разстройство (страхова невроза) се характеризира с постоянни и повтарящи се панически атаки. Често дори няма определена причина за тях.  Хората, диагностицирани с този тип разстройство, живеят в постоянен страх, че ще получат атака по всяко време.

Ако сте преживявали паник атака поне веднъж или живеете с постоянни мисли и страх, че скоро отново ще получите такава, то най – вероятно страдате от паническо разстройство.

Първа помощ при паник атака. Как да овладеем паник атаката?

Тази материя е изключително сложна и за да приложите качествена първа помощ или за да ги овладеете, ще трябва да тръгнете от самото начало и да се запознаете с целия ход на развитие. Паник атаките могат да бъдат причинени от различни фактори, които могат както да зависят, така и да не зависят изобщо от вас. Такива са:

  • Напрегнато шофиране
  • Стресова работа
  • Социални проблеми
  • Спомени от травмиращи случки от миналото
  • Свръхдоза 
  • Фобии, като страх от тесни и затворени пространства (клаустрофобия) или страх от височини (акрофобия)
  • Хронични заболявания като диабет или астма 

И както причината за развитие може да бъде различна при всеки, така и нивото на тежест на протичане и най – добрите начини за помощ също  могат да действат различно. Едни от най – популярните и ефикасни методи, които могат да помогнат както на вас, така и на някой друг са:

  1. Успокойте се и дишайте дълбоко

Правилното дишане е основен начин за успокоение и неслучайно се препоръчва да се използва често и фигурира в повечето методи. Дори медитацията, която е основен такъв, се базира главно на дишането, което помага за изчистването на разума, успокоението и самоконтрола.  Фокусирайки се над дишането през устата, постепенно ще започнете да усещате как въздухът изпълва дробовете ви и как бавно ги напуска. Вдишайте за 4 секунди, задръжте за 1 и издишайте още 4. Това ще ви гарантира частично успокоение, което пък от своя страна ще изчисти ума ви и ще ви предостави време да се осъзнаете и да помислите разумно над ситуацията.

  1. Фокусирайте се върху определен предмет

Насочете цялото си внимание върху точно определен предмет и мислете само и единствено за него. По този начин ще се абстрахирате от ситуацията, в която се намирате, и ще се фокусирате върху мисленето и дишането си. При някои хора например помага да гледат как стрелките на часовника се движат. Мислейки за всяко едно потрепване на стрелките, вие се разсейвате и предразполагате разума си към по – спокойно и рационално мислене.

  1. Използвайте техники за релаксация на тялото и мускулите си

Действайки точно по същата схема, по която и дишането, техниките за релаксация на тялото и мускулите могат да намалят или дори да спрат паник атака. Прилагайки тези упражнения, вие придобивате пълен контрол над тялото си, тъй като точно в тези моменти той не е налице.  

Можете да започнете с първоначален опит за контрол на един пръст например, като постепенно преминете към цялата длан, а след това и към цялата ръка.  За хората, които често получавате подобен тип атаки, е добре да изтренирате тази рутина, за да може когато ви се наложи да я използвате да бъдете сигурни и уверени в действията си. Така ще постигнете по – добри резултати.

  1. Представете си любимо място или любим спомен

Затворете очи, абстрахирайте се изцяло от заобикалящата ви среда и не мислете за причинителя на вашето моментно състояние.  Изолирайте останалите и се постарайте да мислите за положителни неща и емоции, които ви зареждат. Това може да е любимо място, случка или спомен, или дори човек. Опитайте се да се фокусирате максимално върху детайлите и ще се пренесете в друга, по – спокойна и приятна за вас обстановка, която ще ви помогне да излезете по – бързо от ужасното състояние, в което се намирате. 

  1. Използвайте лавандула

Този съвет се отнася  за хора, които вече са минавали през паник атаките и знаят, че е възможно да ги получат и в бъдеще. Лавандуловото масло например, е известно с това, че намалява стреса, има успокояващ ефект и може да помогне на тялото ви да се отпусне. Носете си есенция от лавандулово масло в себе си, за да я имате под ръка когато изпаднете в подобно състояние и ви се наложи да я използвате.

lavander

Как да се излекуваме от паник атаки?

Поради популярността на тази тема, в интернет можете да намерите много информация и съвети относно това как да се излекувате от паник атаките. Не всички от тях обаче могат да ви помогнат. Ще ви предложим няколко съвета как да се справите с тях по – лесно или да намалите последствията, които могат да нанесат. 

Консултация

Най – важният и първи съвет, който винаги даваме, е да се консултирате незабавно със специалист. Не разчитайте винаги на себе си и не оставяйте нещата в ръцете на съдбата. Да, има домашни методи, с които можете да си помогнете, но не и напълно да премахнете проблема.  Те ще работят най – добре, комбинирани с препоръките и лекарствата, дадени ви от специалиста, занимаващ се конкретно с вашия случай. 

Медитация

Медитацията е основно средство за успокоение и прочистване на разума. И тъй като паник атаките са причинени главно от стрес, то едно от най – добрите лечения е намаляването му.  Тя понижава пулса и кара тялото и мислите ви да се отпуснат.  Какво по – добро от това,  нали? Още за многобройните ползи от медитацията и как да я практикувате, можете да видите тук.

Терапия

Ако сте диагностицирани с паническо разстройство или друг тип психично разстройство, то е напълно възможно докторът, занимаващ се с вашия случай, да ви препоръча да опитате терапия. Както при страдащите от ОКР, така и тук най – препоръчителна е когнитивно – поведенческа психотерапия (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) – тази терапия дава достъп до връзката с чувствата, мислите и поведението, като помага на пациентите да се научат да контролират точно тези аспекти.

Променете в начина на живот

Понякога прекомерно натовареният начин на живот може да бъде един от основните виновници. Ежедневното натрупване на стрес може да до доведе до нежелани и неприятни поледствия. Поради тази причина ви съветваме да сведете вредните си навици до минимум и да започнете да работите в полза на себе си, извършвайки малки и на пръв поглед незначителни промени. 

Наспивайте се

Качественият сън е от изключително значение за това как ще се чувствате, как ще функционира тялото ви и как ще мислите. Ако недоспиването стане редовно, то знайте, че рано или късно последствията от това ще излязат наяве. 

Специалисти съветват да спите от 7 до 9 часа, ако сте на възраст между 18 – 64г. Това са минималните часове сън, с които ще се чувствате отпочинали и заредени.

Упражнения 

Редовното правене на упражнения може да ви помогне в много аспекти.

  • Намалява стреса и подобрява настроението. 
  • Вдига самооценката ви, отвлича вниманието и прочиства разума ви. 
  • Известен факт е, че след добра тренировка винаги следва по – качествен и пълноценен сън. 

Правилно хранене 

Здравословното хранене може да помогне както на тялото ви да се чувства по- добре, така и на психиката ви. 

Изключете напълно от менюто си така наречените бързи храни (fast food) и се фокусирайте върху приемането на храни, които са богати на мастни киселини, аминокиселини и сложни въглехидрати. 

Избягвайте също храни, богати на захар и наситени мазнини.

handsome man in shirt having heart attack in apartment

Превенция на паническото разстройство. Съвети за добро психично здраве

Цялостната превенция на паническото разстройство не е напълно възможна. Това,  разбира се не бива да ви отчайва напълно.  Можете да намалите симптомите си като започнете да обръщате малко повече внимание на себе си и собствените си интереси. Живейте спокойно, радвайте се на живота и не се стресирайте толкова, колкото някога сте го правели. Избягвайте алкохол, наркотични вещества или кофеин. Не обръщайте внимание на малките дразнители в ежедневието. Комбинирайте съветите ни с лечението, което докторът ви е предписал и ви гарантираме, че ще забележите подобрението съвсем скоро.

Заключение

И въпреки че много от хората не обръщат голямо внимание на проблема с паник атаките, ние ви молим да се обръщате сериозно към него. Дори след първата такава атака трябва незабавно да се консултирате със специалист, който да ви каже какво да правите оттук насетне.

В никакъв случай не ограничавайте лечението си само до домашно такова, а дори напротив – четете, консултирайте се и бъдете отворени към употребата и прилагането на нови методи. Ако оставите проблема нелекуван, то това може да доведе до проблеми в бъдеще.

Те могат да се изразят в постоянен стрес или мисли, че по всяко време ще получите паник атака. Могат да ви накарат да избягвате хората и социалната ангажираност или дори е възможно да развиете агорафобия – неописуем страх от това да бъдете на публично място. За да избегнете тези усложнения е много важно винаги да търсите помощ, щом се отнася до психичното ви здраве. Вярвайте, че ще успеете, борете се и съвсем скоро ще постигнете желаната цел! 

0