Психология и психично здраве

Обсесивно-компулсивно разстройство: какво е ОКР?

Obsessive compulsive disorder. Arranging Paperclips in a Row.

Обсесивно-компулсивно разстройство: какво е ОКР?

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) е хронично психично разстройство, което се характеризира с депресия, която пък от своя страна води до компулсии. Според специалисти засяга от 2 до 3 % от населението в световен мащаб.  И въпреки че хората, страдащи от ОКР знаят, че действията, които извършват са напразни и нямат смисъл, често не са способни да ги спрат.

Obsessive–compulsive disorder. a torn paper written with inscription OCD on a green background

Как да се справите с това? Има ли обсесивното-компулсивно разстройство лечение? Засяга ли деца? Продължавайки да четете, ще откриете както още често задавани въпроси, така и техните отговори.

Какво представлява обсесивно-компулсивно разстройство?

В главата на човек, страдащ от ОКР, се появяват често повтарящи се мисли, които се наричат обсесии, както и неконтролируеми желания да се извършат дадени действия, ритуали или мисловни операции – компулсии.  Хората, страдащи от обсесивно-компулсивно разстройство, често имат нужда да проверят няколко пъти дали са извършили даденото действие.

Доста често проверяват дали са заключили врата, дали са спрели кранчето на водата или са изключили лампата в дадена стая. Всичко това са нормални навици и действия, които всички ние имаме. Но при хората, страдащи от обсесивно – компулсивно разстройство, това се повтаря ежедневно и по няколко пъти. Доста от тях също имат късметлийски вещи или дрехи, които носят само на важни събития, състезания или изпити. По този начин се чувстват по- сигурни и спокойни, че ще се справят и че всичко ще бъде наред. 

Обсесивно-компулсивното разстройство обаче далеч не е само повтаряща се проверка или носене на късметлийски вещи във важни дни.  В някои случаи страдащият се чувства длъжен да извърши дадено действие и го прави принудително, дори и да не иска. Това обаче може да затрудни изключително много живота му и да попречи на нормалното извършване на задълженията му.

Depressed young housewife feeling tired from domestic chores, sitting on floor at kitchen

ТИПОВЕ 

Има няколко типа ОКР, като най – разпространените включват: 

 • Обсесия, свързана със симетрия и перфекционизъм, която включва компулсии, като постоянно подреждане и пренареждане.
 • Обсесия, свързана със страх от заразяване с някоя болест, която включва компулсии,  като постоянно чистене, миене на ръце и спазване на дистанция.
 1. Симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивните мисли и компулсивните действия могат да се изразят различно, като въпреки това траят по повече от час дневно и се повтарят всеки ден. 

Обсесии 

Обсесиите са натрапливи мисли, които се повтарят ежедневно. Тревожността, която те създават, може да се повиши до такава степен, че страдащите от обсесивно – компулсивно разстройство да не могат да им се противопоставят.  Предизвикват дисхармония в тялото и психиката на хората. От там се зараждат и постоянната критика и чувството на вина и срам. Те могат да бъдат: 

 • Желание за чистота и симетрия
 • Натрапливи съмнения (дали е заключена вратата, изключени ли са електрическите уреди, дали нещо не е направено неправилно)
 • Опасение от заразяване с болести
 • Обсебеност от мисъл или представа за смърт на близък човек
 • Опасение от загуба на контрол и нараняване на околните или самонараняване
 • Страхове за сексуална ориентация
Biting fingernails

Компулсии

Компулсиите представляват чести натрапливи действия, които допринасят за причиняването на допълнителен стрес, водени от обсесиите.  Често хората, които имат компулсии смятат, че направата на дадени ритуали ще предотврати нещо лошо, което е напът да се случи. Изразяват се в:

 • Перфекционизъм до степен, в която представлява пречка към завършването на дадена задача
 • Често миене на ръце
 • Изключително голяма пестеливост
 • Непреодолима нужда за точност
 • Подреждане на предмети в права линия
 • Отдаденост и внимание към детайла
 • Трупане на ненужни предмети
 • Докосване на предмети по определен брой пъти преди напускане на помещението
 • Включване и изключване на светлините по няколко пъти 
 • Постоянна проверка дали е заключена вратата или колата 
 • Броене на стъпки 
 • Стъпване по определен начин върху плочките

За хората, страдащи от ОКР, тези ритуали са ежедневие, като отнемат часове всеки ден, пречейки им да живеят нормален и спокоен живот, както и да извършват нормално задълженията си. За страничните хора тези ритуали изглеждат напълно ненужни и неразбираеми, но за хората, диагностицирани с обсесивно-компулсивно разстройство, са изключително важни. Те осъзнават, че мислите им и поведението им са ирационални, но се чувстват принудени да се придържат към ритуалите си, тъй като така намаляват паниката и страха и това им помага да се чувстват по – спокойни. 

При доста от диагностицираните, често ОКР е комбинирано с друг тип психично разстройство и най – вече с различните видове депресия,  за които можете да разберете повече в нашата статия „Как да се справим с депресията„.

Man cleaning his home

Причини за ОКР

Подобно на останалите психични разстройства, причините могат да бъдат няколко. Най – често отключващи фактори са стресови събития в семейна или работна среда. Такива събития могат да бъдат силен конфликт, уволнение, раздяла или упражнено насилие. Може да се развие и при майки, които са в първите месеци до година след раждането. 

Други причинители може да са биологичните фактори, които играят голяма роля тук. Доказано е, че при част от случаите е налице наследствено предразположение. Ако накой от родителите ви или братята и сестрите ви страдат от ОКР, има 25% вероятност и вие да го развиете.  Това предразположение е свързано с чувствителност и дисбаланс на биохимичните системи в централната нервна система, които пък от своя страна отговарят за емоционалното отреагиране. 

Също много важни фактори са личностните особености. Смята се, че хората с по – тежко обсесивно – компулсивно разстройство са по – образованите и интелигентни хора, тъй като те са по – склонни да развият педантичност. 

Доказано е, че хората страдащи от ОКР, имат недостиг на серотонин. Познат още като „ хормон на щастието“, серотонинът играе важна роля при регулирането на агресивността, настроението, съня и апетита. Ниските му нива могат да предизвикат още клинична депресия, мигрена и други.

Pensive teenager sits next to his mother during a meeting with therapists for children with problems

Среща ли се обсесивно-компулсивното разстройство при деца?

Обсесивно-компулсивно разстройство се развива най – често при деца, които са в  рамките на две възрастови граници: от 8 – 12 години и от 18 – 25 години. Според специалисти момичетата имат по – голяма предразположеност към развитие на ОКР на по – късна възраст от момчетата.

Част от симптомите при децата са различават от тези при възрастните. Могат да се забележат както основните, така и други, като:

 • Мисли за насилие, самонараняване, убийство или самоубийство
 • Постоянни мисли за неприлични или сексуални  действия 
 • Нужда и желание за запомняне на неща, които не са от голяма важност 
 • Отдаване на прекалено внимание към детайла
 • Повтаряне на думи, изречени както от детето, така и от друг човек
 • Често преброяване 
 • Задаване на едни и същи въпроси отново и отново

Специалисти съветват ако забележите често повторение на някои от тези специфични симптоми, както и някои от основните такива, да се консултирате с психотерапевт възможно най – бързо и да предприемете съответните мерки, тъй като в колкото по – ранен етап се открие ОКР, толкова по -лесно ще бъде лечението му.

Хранене при ОКР

Доказано е, че колкото по – здравословна храна приемате, толкова по – добър начин на живот ще водите. Здравето, както физическото, така и психичното, до голяма степен зависи от храната, която консумирате.  Тя играе много важна роля за това как се чувствате и е много важно да се консумира и редовно, без да се пропускат хранения. 

Да вземем пример: Гладни сте. Започвате да се чувствате леко нервни, опаки и уморени. Това се получава, тъй като нивото на кръвната ви захар е спаднало поради факта, че не сте приели храната, когато тялото ви е очаквало. И когато се спомене здравословно хранене, обикновено в главите на хората изкача думата “диета“. Ето няколко съвета, с които ще докажем, че здравословното и пълноценно хранене е възможно без много лишения и следване на стриктни режими. 

 • Закусвайте обилно и намалете количеството храна, което ще приемете за обяд или вечеря.
 • Включете в менюто си повече храни, богати на протеин, като яйца, месо и бобови растения, тъй като протеинът действа като гориво и помага за баланса в тялото ви.
 • Консумирайте повече сложни въглехидрати, като плодове, зеленчуци и бобови растения. Сложните въглехидрати могат да стимулират произвеждането на серотонин. Въглехидратите също помагат на тялото да абсорбира по – ефективно аминокиселините, което пък помага за синтезирането на протеините. 
 • Избягвайте газираните напитки, кофеин и енергийни напитки. Много лесно могат да вдигнат адреналина ви, да станете супер активни, но и да повишат безпокойството и тревогата у вас. 

Следвайки съветите за правилно и пълноценно хранене и придържайки се към лекарствата и съветите, които специалист ви е предписал, ще подпомогнете психичното си здраве, освен физическото си такова.

Healthy food is healthy life.
.

Можем ли да си направим тест за обсесивно-компулсивно разстройство?

В интернет са разпространени различни видове “тестове“, които имат за цел да ви кажат дали страдате от ОКР или не. Тези тестове обаче не са достатъчни и не са напълно точни! Не бъдете напълно сигурни, че това, което показват е цялата истина. Психични заболявания и разстройства могат да бъдат диагностицирани само и единствено от лицензирани психолози и психиатри.

Има няколко теста, които обаче могат да оценят до колко е тежко вече състоянието ви. Такава е скалата за ОКР на университетите Йейл и Браун.  Тя включва 54 обсесии и компулсии, които са подредени в категории. Оценяват се в скала и според това дали отговорите ви надхвърлят 35 се счита, че вашето състояние е тежко. И въпреки това ви съвестваме, ако имате дори и най – малките съмнения за наличието на това разстройство – консултирайте се с когото трябва и разрешете проблема във възможно най – кратък период от време. 

Yellow fidget spinner in male hand

Съвети относно как да не се притесняваме

Както всеки човек е различен, така и на всеки биха били полезни различни съвети. Ще ви дадем няколко, които можете да приложите: 

Научете се да релаксирате

Техники като йога и медитация нашумяват все повече и повече. Има много различни места, на които можете да отидете, но ако не желаете да сте сред хора, можете да го правите и от вкъщи безпроблемно. Правилното дишане помага за успокояване и възвръщане на нормалната мисловна дейност. 

Бъдете активни 

Чували ли сте за хормона, наречен кортизол? Добре е да го имате в малки количества, но в големи може да бъде опасен и да ви навреди. Нивата му се покачват, когато се чувствате разтревожени, раздразнени или нервни.  За да го намалите, можете да правите леки тренировки вкъщи, които поддържат нивата на кортизол в нормите. Освен това ще се чувствате по – добре, ще се раздвижите и ще отвлечете вниманието си.

Намерете си хоби

Изберете хоби, което едновременно ще ви доставя удоволствие и няма да отнема много от личното ви време. Може да се изразява в разходки из природата – чистият въздух никога не трябва да се подценява.  Друг вариант е например рисуването. Ще ви помогне да се успокоите, да изпразните ума си и да се отдадете на удоволствието да правите нещо, което ви харесва. 

close up young asian man stress with working job at laptop desk

Има ли лечение срещу ОКР?

Обсесивно – компулсивно разстройство се отстранява сравнително по – бавно и не е толкова податливо на лечение, колкото другите тревожни разстройства. Въпреки това е напълно лечимо. 

Подобно на останалите хронични психични разстройства, и лечението на ОКР включва както психотерапия, така и медикаментозна терапия. Задължително е обаче всичко да бъде предписано от лекаря, занимаващ се със специфичния случай.

Лекарствата, които могат да бъдат предписани, могат да са от групата на антидепресантите. Често се използват и антипсихотици, но в малки дози, както и стабилизатори на настроението. 

Но за да бъде лечението напълно продуктивно, лекарствата трябва да бъдат комбинирани с много разговори и терапии. Най – често се използва когнитивно – поведенческа психотерапия (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) – тази терапия дава достъп до връзката с чувствата, мислите и поведението, като помага на пациентите да се научат да контролират точно тези аспекти.

И помнете – изход от ситуацията винаги има, просто за едни е по – лесно отколкото за други. И дори и да забележите някой от симптомите – не се отчайвайте! С воля и желание всичко е възможно.

Източници

Types of OCD: Understanding Symptoms, Diagnosis, Treatment & More

CBD for OCD: Research, Benefits, Dosage, Recommended Products

OCD: Symptoms, Signs, and Risk Factors

0