Прясното мляко е основен продукт в диетата на много хора от десетилетия. То е богат източник на витамини и минерали, включително и хранителни вещества, които са в дефицит на по-голямата част от населението, което го прави изключително полезно за здравето. Проучвания сочат, че превъзхожда всички останали природни продукти по химични и биологични свойства. Според съвременна статистика, в състава си то съдържа над 200 от най-важните съставки за правилното функциониране и развитие на целия човешки организъм.
Какво представлява прясното мляко?
Прясното мляко е вид мляко, което не е подложено на термична обработка или други видове консервация. Произвежда се от млечните жлези на женските бозайници като крави, овце и кози. Източник е на основни хранителни вещества, включително калций, белтъчини, витамини и минерали , които са незаменима част за подпомагането на растежа, развитието и поддържане на цялостното здравословно състояние на организма, най-вече на имунната и мускулно-скелетната система.
Какви са ползите от неговия прием?
Прясното мляко е напитка, която има множество ползи за здравето на човека. Съдържа различни хранителни вещества, които са отговорни за растежа, развитието и правилното функциониране на организма. Ето някой от ползите му:
- здрави кости и зъби – богато е на калций, който е важен минерал за изграждането и поддържането на костната плътност и зъбния емайл. Освен това, съдържа казеин, протеин, които неутрализира нивата на киселини в устата и предпазва зъбите от кариеси;
- растеж и развитие на мускулите – благодарение на висококачествените си протеини, то осигурява всички необходими аминокиселини за растежа, развитието и поддържането на мускулната маса;
- поддържа здравето на сърцето – млечните мазнини могат да повишат нивата на добрия холестерол (LDL) и да предотвратят възникването на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Също така, наличието на калий помага за регулиране на кръвното налягане;
- контрол на телесното тегло – поради ниското си съдържание на мазнини и високото съдържание на вода, допринася за по-добра хидратация и по-дълго усещане за ситост;
- елиминира киселините – студеното прясно мляко e невероятно средство за борба с киселините. Това се дължи благодарение на охлаждащия ефект и кремообразната му консистенция, които защитават хранопровода и стомаха от неприятните киселини;
- превенция от диабет тип II – проучване установява, че пълномасленото прясно мляко, може да предпази от диабет. Това се дължи на транс-палмитолеиновата киселина (мастна киселина, намираща се в млечната мазнина), която може да подобри нивата на инсулина, както и инсулиновата чувствителност;
- поддържа здравето на кожата – прясното мляко е пълно с витамин А, D, B6, B12, биотин, калций, протеини и други хранителни вещества, които подпомагат за по-добрата хидратация и сияен вид на кожата;
- цялостен хранителен баланс – благодарение на множеството си полезни вещества, които съдържа, то е невероятно средство за набавяне на дневните количества хранителни вещества за правилната функция и развитие на организма;
Каква е неговата хранителна стойност?
Прясното мляко е изключително богато на хранителни вещества. Неговата хранителна стойност на 100 грама продукт е:
Освен това, то съдържа множество витамини и минерали. Ето кои са те:
- витамини – от групата В (B1, B2, B3, B5, B6, B12), витамин С, А, D, K;https://www.bav.bg/blog/zhelyazo/
- минерали – калций, магнезий, фосфор, калий, селен, цинк, мед, желязо и натрий;
Какви рискове крие приемът на прясно мляко?
Приемът му е полезен за повечето хора, но за някои може да предизвика странични ефекти. Ето какви са те:
- лактозна непоносимост – това не е заболяване, а нормално състояние. При някои хора още в ранна детска възраст спира синтезът на ензима лактаза, отговарящ за усвояването на лактозата, което означава, че приетата храна или течност не може да бъде усвоена и остава в чревния тракт. Там ферментира с помощта на чревните бактерии, което предизвиква газове, болка, а понякога може да доведе и до диария;
- млечна алергия – може да засегне хора от всяка възраст, но най-често се среща при деца. Това е имунна реакция на организма към някой от млечните протеини, като казеин или суроватка, което означава, че имунната система ги разпознава като чужди и започна да произвежда антитела и други химикали, които предизвикват възпаление и някои симптоми;
- може да предизвика акне – високата му консумация повишава нивата на инсулиноподобен растежен фактор-1(IGF-1), хормон, който се смята, че предизвиква появата на акне;
- рак – макар и мненията да са разнопосочни някои проучвания сочат, че високия му прием може да увеличи риска от рак на яйчниците при жените, а при мъжете да доведе до рак на простата;
Хранителни алтернативи на прясното мляко
Прясното мляко е незаменим продукт, както в диетата на хората, така и като основна съставка за множество ястия и кулинарни деликатеси. За някои хора приемът му може да бъде проблем, тъй като предизвика някои здравословни неприятности. Съществуват хранителни алтернативи на растителна основа, които изцяло могат да го заменят. Ето кои са те:
- кокосово – източник на важни хранителни вещества, включително магнезий, фосфор, желязо и калий. То съдържа лауринова киселина, която се абсорбира лесно от организма и се използва за енергия;
- бадемово – има високо съдържание на витамин Е, антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане. Също така има ниско съдържание на калории и захар, което може да помогне за справяне с диабета и контролиране на телесното тегло;
- соево – може би едно от най-добрите алтернативи, тъй като е с най-високо съдържание на белтъчини. Освен това съдържа антиоксиданти и фибри, които влияят благоприятно върху здравето;
- грахово – богато е на висококачествени растителни протеини, които лесно се усвояват от организма и подпомагат растежа и възстановяването на тъканите. Също така съдържа противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, които предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания;
- овесено – в състава си съдържа множество растителни протеини, фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на холестерола, кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания, както и може да подобри здравето на кожата, косата и ноктите. Тъй като съдържа глутен, не е подходящо за хора с целиакия или чувствителност към глутен;
- оризово – богат източник на въглехидрати, които могат да осигурят бърза енергия на тялото. То има лек сладникав вкус и може да бъде използвано за приготвянето на различни десерти, напитки и ястия. Не е подходящ за хора с диабет и инсулинова резистентност поради ниското му съдържание на протеини и калций;
Заключение
Прясното мляко е основен продукт както за диетата на милиони хора по света, така и за кулинарията. Богато е на хранителни вещества, от които множество витамини, минерали, белтъчини и здравословни мазнини, което го прави изключително полезно за здравето. Въпреки това, както може да бъде полезно, така и за някои хора може да доведе до здравословни проблеми, като непоносимост към лактоза и алергии, но има растителни алтернативи, които могат да го заменят и да ви помогнат да си набавите необходимите вещества.
Източници
Milk: Health benefits, nutrition, and risks (medicalnewstoday.com)
Milk 101: Nutrition Facts and Health Effects (healthline.com)
16 Best Milk Alternatives – Healthiest Dairy-Free Milk Substitutes (goodhousekeeping.com)