Здраве

Макадамия

Organic Macadamia nut. macadamia nuts are cracked and baked to t

Макадамия

В света на ядките, макадамията става все по-популярна и предпочитана, поради многото ѝ ползи. Вече все по-често срещаме този орех в различни области, от продукти за коса до барчета за енергия. В тази статия, ще разберете повече за тази суперхрана, нейните ползи, хранителни стойности и още много ценни факти за нея.

Какво представлява макадамията?

Макадамия е дървесна ядка, която се популяризира в тропически и субтропични региони като Австралия, родното място на ореха, и Азия, Африка и Южна Америка. Орехите са кръгли или овални, сравнително малки и растат на дърво, извисяващо се към 10-20 метра. Те имат здрава, дървена обвивка, която е тъмно кафява или черна, а вътре в обвивката се намира съществената част, която е кремаво-бялата ядка. Имат гладка текстура, с вкус, наподобяващ кокос и масло. Също наричани храстови или хавайски ядки, ползите на тази суперхрана не спират само при отличителния ѝ вкус. Освен това, съдържат много полезни мастни киселини. Препоръчителната доза на макадамията е 29 гр. (10-12 ядчици) и има следните хранителни стойности:

  • Калории: 200
  • Протеини: 2g
  • Мазнини: 22g
  • Въглехидрати: 4g
  • Витамини и минерали:
    • Калций: 20 mg
    • Желязо: 0,75 mg
    • Калий: 103 mg
    • Витамин Е: 0,16 mg
    • Витамин B6: 0,1 mg
    • Фосфор: 56mg
    • Витамин С: 0,2 mg
    • Фолиева киселина: 3 mcg
    • Магнезий: 3 mg
    • Селен: 3.3 mcg
    • Други: 2,59 mg

Как се извлича?

Има много начини, по които може да се приема макадамията – сурова, печена, карамелизирана, като част от ядене или под формата на масло. За да се извърши екстракцията на въпросното масло, първо е необходимо да се отдели ядката (ядрото) от обвивката и черупката. Процедурата трябва да се извърши в рамките на 24 часа след прибиране на реколтата. Използва се машина или преса, която прилага физическо налягане, за да се извлече маслото от ядрата. Най-разпространения процес не включва използването на топлина, което предпазва маслото от нагряване и запазва неговите ценни свойства. След механичното пресоване, маслото се филтрира и впоследствие остава висококачественото, нерафинирано масло, което се използва както за кулинарни, така и за козметични цели. 

Какви са здравословните ползи?

Разбира се, голяма причина за разпространението на макадамията е фактът, че тази ядка има много ползи за здравето, като например:

  • здраве на сърцето: богати на мононенаситени мазнини, орехите помагат в борбата с възпаленията и артериалните болести. Също помагат за понижаване на холестерола и са богати на антиоксиданти;
  • здраве на костите: дървесната ядка е богата на калций, магнезий и фосфор, които допринасят за състоянието костите и ги поддържат силни и здрави;
  • здрава храносмилателна система: с високо количество на диетични фибри, мед и антиоксиданти, макадамията поддържа редовните движения на червата, има благоприятен ефект върху чревната микрофлора и се бори с възпаления;
  • здраве на кожата и косата: причината, поради която макадамията е разпространена, както в кулинарния свят, така и при козметиката е това, че тази ядка съдържа мазнини и витамини, които поддържат кожата и косата ви хидратирана, здрава и силна;
  • при диабет: проучвания показват, че ядките регулират нивата на кръвната захар. Канадско проучване доказва, че повечето видове ядки могат да подобрят гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2;
  • сваляне на излишното тегло: здравословните мазнини и диетичните фибри в суперхраната могат да помогнат за увеличаване на чувството за ситост и удовлетворение и да помогнат със забързването на метаболизма. В същото време, ако приемате по-голяма доза, може да качите килограми по по-здравословен начин, така че ядките са полезна храна, която може да включите в диетата си, независимо дали искате да качите, свалите или запазите килограмите си;

Това са само някои от здравословните ползи на макадамията, но има ли негативни страни? 

Съществуват ли рискове при прием?

Както всяка храна, не е хубаво да се прекалява с приема на макадамия. Прием до максимум 60 гр няма да ви се отрази зле, но все пак е добре да отбележим, че препоръчителната доза е 30-35гр дневно. Някои от възможните негативни странични ефекти от прием на ядката са:

  • гадене;
  • повръщане;
  • обриви;
  • алергии;
  • подуване;
  • задух;
  • повишено кръвно налягане (ако приемете много сол);
  • стомашно-чревни проблеми (богатото съдържание на фибри не се отразява добре на хора с установени проблеми на храносмилателната система);
  • възможни проблеми при бременни и кърмачки.

В случай, че имате алергия към даден тип ядки, старайте се да избягвате включително и тази. Ако имате опасения, че суперхраната не ви влияе добре, свържете се с личния ви лекар възможно най-бързо.

Заключение

Макадамията става все по-позната ядка. Тя безспорно заслужава репутацията си, тъй като има много здравословни ползи, от които всеки човек може да се възползва. Със своите полезни мононенаситени мазнини, богато разнообразие от необходими хранителни вещества и антиоксидантни свойства, тази суперхрана предоставя множество ползи за здравето, което я прави ценен елемент във всяка диета. Без значение как коопорирате тази ядка в ежедневието си, дали я използвате като добавка към ястия или я прилагате като масло, както за кулинарни, така и за грижи за кожата, макадамията е ядка, която няма да ви разочарова. 

Източници

Macadamias nutritional value

The amazing health benefits of macadamia nuts

Macadamia oil extraction methods and uses for the defatted meal byproduct

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0