Здраве

Пролактин

Pregnancy at summer

Пролактин

Известен още под названието „хормон на лактацията”, пролактинът играе важна роля не само при жените. Със своите многобройни функции, той е от голямо значение както за мъжкото, така и за женското репродуктивно здраве. Поради тази причина е важно да сме добре запознати с неговата същност, функции и значение за организма.  

Какво представлява пролактинът? 

Пролактинът, известен още като лактотропин, е хормон, отговорен за лактацията и развитието на определени гръдни тъкани, но допринасящ за още стотици други телесни процеси. Обикновено нивата му в тялото при мъжете са ниски, а повишени нива се срещат при кърмещи или бременни. В тялото той се произвежда главно от хипофизната жлеза, която освобождава и секретира хормона. Хипофизата е малка жлеза, с размер на грахово зърно, и е разположена в основата на мозъка, под хипоталамуса. Част е от ендокринната система и отговаря за производството на множество важни хормони, включително лактотропин. Допаминът  и естрогенът контролират производството на хормона и освобождаването му от жлезата. Хубаво е да знаете, че централната нервна система, имунната система, матката и млечните жлези също са способни да произвеждат лактотропин. 

Какви са неговите функции? 

Както споменахме по-рано, хормонът допринася за стотици телесни функции. Неговите две основни обаче включват: 

 • развитието на млечните жлези в тъканите на гърдата и производството на мляко– по време на бременност хормоните пролактин, естроген и прогестерон стимулират развитието на гръдната тъкан и производството на мляко. Лактотропинът насърчава растежа на определен тип гръдна тъкан, наречена млечни алвеоли- компоненти на млечната жлеза, където се произвежда млякото. Хормонът също така стимулира алвеоларните клетки на гърдата, които създават млечни компоненти, включително лактоза (въглехидратната съставка на млякото), казеин (протеиновият компонент на млякото) и липиди (компоненти, които осигуряват енергия, незаменими мастни киселини и холестерол). 
 • лактация и кърмене– след раждане броя на рецепторите за пролактин в алвеоларните клетки на млечната жлеза се увеличават и това позволява секреция на мляко през зърното, известно като лактация или кърмене. Количеството му обаче не остава постоянно повишено, а само по време на стимулация на зърната чрез сукане от бебето. През периодите, в които не кърмите, нивата намаляват заедно с производството на мляко. Ако решите да не кърмите бебето си, то нивата на пролактин ще спадат до тези преди бременността след една до две седмици. 

Как действа на тялото? 

Той играе важна роля във физиологията на гърдата, особено при жените. Липсата на секреция на пролактин или прекомерната секреция води до клинично значими патологични процеси. Наличието и високото ниво на хормона е задължително за нормалните лактационни възможности. Дисбалансът може да попречи на тази способност, като при твърде ниски стойности майката няма да може да произвежда мляко. Ако нивата обаче са неподходящо повишени, това може да доведе до галакторея при некърмещи жени. Освен това, нарушаването на баланса на лактотропин може да има значително въздействие върху менструалния цикъл. При жените твърде голямото количество води до аменорея- липса на менструация. При мъжете обаче дисбалансът има различни клинични последици. Повишеното хормонално производство при тях води до главоболие и намалено либидо. Пониженото либидо е свързано с намалената сперматогенеза в резултат на повишения пролактин, засягащ репродуктивната ос хипоталамус-хипофиза. 

Кога се отделя? 

Вече знаем, че нивата на хормона обикновено се повишават по време на бременност или при кърмене. Възможно е те също да се повишат леко в следните ситуации: 

 • при физически стрес, като например болка; 
 • при физическа активност; 
 • при хранене; 
 • при сексуална активност; 
 • при стимулация на зърната; 
 • нараняване в областта на гърдите; 
 • епилептични припадъци; 

Тези увеличения обикновено са леки и временни. Някои състояния и лекарства могат да причинят дългосрочни или постоянни повишени стойности.  

Съществува тест за пролактин, който измерва нивото на хормона в кръвта. Вашият лекар може да проведе такова изследване, в случай че усетите признаци и симптоми на повишени количества, както и за оценка на функцията на хипофизната ви жлеза. 

Какви са нормалните нива?

Възможно е диапазонът на нормалните стойности за нивата на пролактин да варира в различните лаборатории. Въпреки това не забравяйте да обърнете внимание на стойностите, определени като нормални и посочени в лабораторния ви доклад, или говорете с лекар, ако имате въпроси относно вашите резултати. 

Обикновено нормалните стойности са: 

 • при мъже– по-малко от 20 ng/mL (нанограма на милилитър); 
 • при жени, които не са бременни или не кърмят– по-малко от 25 ng/mL; 
 • при бременни или кърмещи– от 80 до 400 ng/mL; 

Заключение 

Пролактинът е важен хормон както за жените, така и за мъжете. Той играе ключова роля по време на бременността и кърменето- периоди, отговарящи за нормалното развитие и здраве на вашето новородено. Важно е да следим хормоналните си нива, тъй като техния дисбаланс може да има негативни последици за човешкото тяло. По-високите от нормалното стойности, в случай че не сте бременна или не кърмите, не са животозастрашаващи, но могат да причинят проблеми като безплодие или да понижат качеството ви на живот. Не забравяйте да се свържете с лекар или професионалист в тази област, ако изпитвате признаци или симптоми, свързани с отклонения в производството на лактотропин.  

Източници

Prolactin: What It Is, Function & Symptoms 

Physiology, Prolactin – StatPearls – NCBI Bookshelf 

Prolactin | You and Your Hormones from the Society for … 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0