Здраве

Чай матча: Всичко, което трябва да знаем

Matcha tea powder and tea accessories on dark background.

Чай матча: Всичко, което трябва да знаем

Прахообразният зелен чай, известен също като матча, има богата история в японската култура. Там той отдавна е считан за символ на социален статус и културна изтънченост, както и за освежаваща и енергизираща напитка. В последните години продукта става част от ежедневието на хората не само в Япония, а и по целия свят.

Какво представлява чаят матча?

Матчата е популярна в магазините за здравословни храни и кафенета, налична като латета, чайове и десерти. Подобно на зеления чай, тя идва от растението Camellia Sinensis, като за периода на почти целия растеж, фермерите засенчват растенията, използвани за продукта. По този начин се увеличава производството на хлорофил, съдържанието на аминокиселини и се придава отличаващия се тъмнозелен цвят. След събиране на листата, производителите премахват стъблата и жилките им и ги мелят до фино прахообразно състояние, а именно матчата.

В нея се съдържат хранителни вещества от целия чаен лист и има повече кофеин и антиоксиданти, отколкото обикновено присъстват в зеления чай.

Какви са неговите хранителни стойности?

Матчата на съдържа значително количество витамини и минерали. Въпреки това, антиоксидантите и съдържанието на кофеин в нея крият много ползи.

Половин чаена лъжичка или 1 грам съдържа:

Калории – 3 кКал

Протеини – 1 г

Мазнини – 0 г

Въглехидрати – 0 г

Фибри – 1 г

Захари – 0 г

Обикновено се приготвя като напитка или се добавя в сладки изделия. Въпреки ниското съдържание на калории и захар в нея сама по себе си, когато е добавена към други продукти, количествата на хранителните стойности, които приемаме, се покачват драстично.

Какви са ползите от консумацията?

Матчата е богата на кофеин и аминокиселини. Подобно на зеления чай, тя има висока концентрация на антиоксиданти, включително катехини, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на клетките и намаляване на риска от хронични заболявания. Някои изследвания доказват, че катехините и кофеинът, намерени в образуваната прах, могат да имат положителен ефект и върху отслабването и управлението на теглото.

Още няколко от положителните ефекти на матчата:

  • защитава черния дроб – консумирането намалява риска от чернодробни заболявания и предотвратява увреждането му. Мета-анализ открива, че лицата, консумиращи този вид продукти, имат по-малък риск от рак на органа и рискът се намалява все повече с продължителната консумация. Въпреки това, има опасения относно екстрактите от зелен чай и добавките, които могат да бъдат свързани с увреждане на черния дроб. Вместо добавка, е добре да избирате чисти продукти, а именно чистите и пресни напитки;
  • подобрява мозъчната функция – изследвания показват, че някои от компонентите в японското богатство могат да подобрят работата на мозъка. Кофеинът и л-теанинът, примерно, са част от тях и те подобряват няколко аспекта на мозъчната функция. Проучване, включващо 23 човека, тества как те се справят с няколко задачи, целящи да проверят действието на мозъците им. Резултатите от него показват, че тези, консумирали матча преди тестовете са подобрили своята концентрация, време за реакция и памет спрямо останалите от групата;
  • подобрява здравето на сърцето – катехините в матчата и зеления чай могат да намалят оксидативния стрес – дисбалансът между свободните радикали и антиоксидантите в организма, и да предотвратят възпаление. Те също така са показали множество сърдечносъдови ползи, като намаляване на риска от атеросклероза, хипертония и застойна сърдечна недостатъчност. Може да помогне и за намаляване на триглицеридите и нивата на LDL („лошият“) холестерол;
  • може да помогне предотвратяването на ракови заболявания – продукта съдържа някои съединения, които са свързани с предпазването от рак в ин витро изследвания и изследвания върху животни. Например, тя е богата на епигалокатехин-3-галат (EGCG), вид катехин, който може да има мощни антиракови свойства. Някои лабораторни и животински изследвания показват, че тя може да помогне за предотвратяването на някои видове рак, въпреки че все още има нужда от повече изследвания в тази област;

Как да си приготвим чай матча?

Преди да приготвим нашия японски специалитет, трябва да се уверим, че сме избрали най-добрия продукт от магазина, тъй като има много марки, качествата, на които варират. Двата основни вида са церемониалния и кулинарен клас матча. Церемониалният вид обикновено е по скъп, тъй като се прави от най-младите листа и вкусът му е изключителен.

Няколко полезни съвета преди приготвянето:

  • не издържа безкрайно – съхранявайте я не повече от 2 месеца след отварянето на опаковката в хладилник за най-добър цвят, вкус и свежест;
  • закупете си бамбукова бъркалка – “часен” е името на известната бамбукова “метличка” за приготвяне на чая. Ако го консумирате често, закупете си такава, за да предотвратите бучки и за да получите най-добри резултати;
  • подсладете по вкус – ако сте нови към японския деликатес, не се притеснявайте да добавите кленов сироп или мед, за да подсладите леко горчивия вкус.

Нека най-накрая да го приготвим:

  1. Пресейте в малка купа или чаша – по този начин предотвратявате образуването на бучки;
  2. Добавете малко гореща вода и разбъркайте – недейте да разбърквате в кръгови движения, а внимателно бъркайте напред-назад чрез зиг-загови движения, за да разпределите равномерно прахообразния продукт във водата и за да се образува пяна на горния слой;
  3. Добавете още вода или затоплено мляко – традиционната напитка се приготвя само с прах от листата и вода, но много лесно може да си направите лате, ако добавите затоплено мляко. Отново разбъркайте до получаване на лека пяна и подсладете при нужда.

Каква е разликата между зеления чай и чай матча?

С обичайния зелен чай, вие затопляте листата и после ги изваждате от водата, за да изпиете готовия продукт. Обаче с другата напитка, вие консумирате смлени чаени листа, което увеличава здравословните ползи. 

  • Цвят – матчата произвежда много повече хлорофил по-време на растежа си, което засилва зеления цвят;
  • Вкус – по-висококачествените класове имат лесно-усвоим вкус, но някои видове могат да бъдат леко горчиви, затова често се използват подсладители;
  • Текстура – самото прахообразно състояние на смления лист е с фина зърнеста структура. По-висококачествените класове не се усещат толкова грубо като по-ниските, но когато се приготвя, тя има гладка текстура и е по-гъста от традиционния зелен чай, тъй като се консумира целия лист;
  • Хранителни стойности – поради това, че матчата използва целия смлян лист, тя запазва всичките си хранителни свойства, а другия продукт на растението Camellia Sinensis се пакетира в чаени торбички и изхвърля незабавно след накисването му в гореща вода, което отнема значителна част от хранителната му стойност.

Заключение

Матчата произхожда от същото растение като зеления чай, но съдържа по-концентрирани нива на антиоксиданти и други растителни съединения. Има разнообразни ползи за здравето, вариращи от подобряване на управлението на теглото до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Най-хубавата част е, че е лесна за приготвяне под формата на чай и е подходяща за добавяне към шейкове, десерти, латета и други храни и напитки.

Източници

7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health

Health Benefits of Matcha

Matcha 101 – What It Is and How to Use It

Your Complete Guide To Matcha

Matcha in Japanese Culture: A Brief History

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0