Здраве

Гладолечение: Всичко, което трябва да знаем  

Intermittent fasting and skip breakfast concept

Гладолечение: Всичко, което трябва да знаем  

Още от древността гладуването се използва като лечебна практика от хората, но интересно е, че то е метод за възстановяване дори и при животните. Преустановяването на начина на хранене, както и прекратяването на процеса за определено време, може да се отрази благоприятно на организма , тъй като му позволява да се концентрира върху преодоляването на болестта. Често натоварваме тялото си с храни и медикаменти, като така пречим на една от основните му способности – да се лекува само. 

Какво представлява гладолечението? 

Още познато и като лечебното гладуване, то представлява пълен отказ от консумацията на храна, а понякога – дори и на течности. Това се прави с цел възстановяване, като за определено време човек изобщо не яде, докато организмът не се пречисти и не покаже сам, че е време да се приемат хранителни вещества. Методът на гладуване и ефектът му върху тялото не може да бъде постигнат или заменен от лекарства. Лечението отстранява увредената тъкан и укрепва останалата. Известно е обаче, че не всеки организъм може да понесе и да реагира правилно на глада. Затова той често бива заменен с други по-меки алтернативи, позволяващи приема на течности, плодове, зеленчуци и други леки храни. Гладът поставя тялото в физиологичен стрес, който задейства процеса на биохимично пречистване и засилва всички системи. Това променя работата на организма, като подпомага неговото възстановяване. 

Какви са ползите от практикуването му? 

Лишаването от хранителни вещества дава възможност на органите и системите в нашето тяло да се изчистят от отпадните и токсични продукти, които са главен причинител на болести. Поради тази причина гладолечението е изключително ефективно средство за лечение и възстановяване чрез детоксикация. Вярва се, че методът може да се пребори с много от съвременните болести като хипертония, диабет, артрит, проблеми със съня, сърдечни болести и дори психични заболявания. Най-голям ефект обаче гладолечението има върху храносмилателната система и проблеми като гастрит, язва и други. Ето обаче някои от най-изявените положителни ефекти: 

 • отслабване – естествено е, че ограничения прием на храна води до намаляване на телесното тегло и свалянето на килограми. Дори и да сте с нормално тегло, което искате да запазите, ще успеете да възстановите загубените килограми бързо, след като приключи периодът на гладолечение. При хора с наднормено тегло обаче резултатите ще са задоволяващи и могат да помогнат за изграждането на положителни хранителни навици, за да не се върнат обратно старите килограми. 
 • подмладяване – подложилите се на гладолечение твърдят, че тялото много бързо преминава в режима на пречистване. Това донася прилив на енергия, добро настроение и жизненост. Кожата се изчиства и засиява, а тяло изглежда все по-стегнато. Засилва се незаменимата естествената красота. 
 • лечебни свойства – както вече споменахме гладолечението лекува изключително много болести, за повечето от които, съвременната медицина твърди, че лечение няма – хипертония, анемия, запек, язва, хемороиди, астма, акне, екземи, разширени вени, генитални проблеми, импотентност, затлъстяване и още други. 
 • психическо здраве – гладът може да подпомогне и психическото ви състояние, като се забелязва по-голямо спокойствие, позитивизъм и бистър ум. 

Какви са негативните ефекти в краткосрочен план? 

Макар че гладолечението има много на брой ползи, то може да има и негативни ефекти, които обаче не се отразяват на тялото дългосрочно. Много от подложилите се на гладуването твърдят, че изпитват следните отрицателни ефекти първите няколко дни: 

 • липса на енергия и умора; 
 • дехидратация; 
 • подуване; 
 • газове; 
 • сърцебиене; 

Както вече споменахме, в повечето случаи тези странични ефекти са временни и изчезват няколко дни след началото на гладуването. Важно е да се спомене, че ако те не изчезват и не се чувствате добре, е препоръчително да прекъснете или да промените метода на гладолечение. 

Какви са рисковете в дългосрочен план? 

За съжаление обаче съществува опасност гладуването да навреди по-драстично на организма. Затова в важно да се внимава изключително много в периода на пречистване и той да бъде ръководен от лекарска помощ. Един често срещан проблем е загубата на мускулна маса и прекалено рязкото отслабване, което може да се превърне в проблем за хората с вече нормално тегло. Възстановяването може да се случи сравнително бързо, но определено рязката и ненужната загуба на тегло може да има ефект върху здравето. Възможно е и спиране на месечния цикъл при жените, което е знак, че организмът се нуждае от хранителни вещества, за да функционира правилно, и гладолечението трябва да бъде прекъснато. При други хора обаче отслабването, чувството за лекота и жизненост са пристрастяващи и се превръщат в причина гладуването никога да не престане. Това е изключително опасно, тъй като в дългосрочен план не позволява организмът да работи правилно и нарушава много от процесите му. Определено не трябва да пренебрегваме и опасността от преяждане след края на периода на глад. Това може да доведе до храносмилателни проблеми, които в някои случаи се оказват много сериозни. Затова постепенното захранване е част от лечението, която не трябва да се изпуска! 

Алтернативи на гладолечението 

Чистият лечебен глад не е за всеки – не просто защото е изключително труден за спазване, но и защото може да се отрази по-скоро негативно на някои, отколкото положително. Това е и причината да съществуват по-щадящи методи на гладуване, които позволяват приема на лека и здравословна храна на определени периоди от време. 

 • плодове и чай – позволен е приемът на плодове до 800 грама на ден, както и на чай от билки. Той може дори да се подслади с половин лъжица мед или да му се добави лимон. Приемът на течности 2 часа преди и след хранене е забранен. Ограничения относно плодовете няма, но ви съветваме да консумирате плодове, които обичате и до които имате лесен достъп. Естествено, това може да варира в зависимост от сезона. 
 • интермитентно хранене – още известно като фастинг, то представлява въздържане от приема на храна и напитки за определено време от деня. Има много варианти за неговото провеждане, които показват обещаващи резултати. Важно е в периодите, които позволяват хранене, да не се консумира вредна храна или прекомерно количество храна, тъй като ефектът може да бъде отрицателен. Този метод определено оказва положителни промени върху организма, но те не са толкова видими. 

Заключение 

Гладолечението е метод за пречистване и заздравяване на организма, особено популярен в България. Той се прилага все повече сред млади и възрастни и води до множество доказани ползи. Редица подложили се на глада твърдят, че са излекували заболявания, с които са се борели години. Обещават прилив на енергия и чувство на удовлетвореност. Трябва да се знае обаче, че то крие своите опасности и ако продължи повече от 3 дни, е хубаво да бъде следено от лекар. Често човек бива невнимателен или твърде краен, увреждайки храносмилателната си система. Бъдете търпеливи, започнете с гладуване за кратки периоди и никога не пропускайте захранването. Самата същност и послание на метода са от най-голямо значение – грижете се за тялото си, яжте чисто и не го претоварвайте излишно, за да може то да работи пълноценно и във ваша полза. 

Източници

Гладолечение – Основни принципи 

Гладолечение, интермитентно хранене, фастинг – що е то … 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0