Кокосово масло
септември 21, 2023 2024-08-25 18:26Кокосово масло
Кокосово масло
През последните години кокосовото масло придоби титлата „суперхрана“ Възможностите за приложение му са безкрайни: можете да намерите дори съвети как да си миете зъбите с него.
От друга страна, диетолозите са срещу честата му употреба в храната. Професорът епидемиолог от Харвард Карин Михелс, изнасяйки лекция в университета във Фрайбург, заявява, че „кокосовото масло е чиста отрова“. Видеото от лекцията й е гледано от стотици хиляди хора, а новинарските сайтове по света биват обзети от тревога. Но наистина ли прословутата „суперхрана“ е толкова опасна?
В тази статия освен че ще намерите отговор на този въпрос, ще научите и най-важното за тази храна.
Какво представлява кокосовото масло?
Кокосовото масло е продукт, получен от кокосови ядки чрез студено пресоване. В много региони на Югоизточна и Източна Азия това е най-популярното растително масло. Освен това се радва на славата на лечебен продукт, намерил приложение във фармакологията. В течно състояние този продукт е светложълто вещество. Но при 24 градуса започва да се втвърдява, образувайки гелообразно вещество, а при 14 градуса се превръща в гъста бяла мазнина. Кокосовото масло е почти 85% наситени мазнини и точно поради този факт продуктът е спечелил лоша репутация. Междувременно съвременните изследвания все повече показват, че не всички наситени мазнини са еднакви и не всички от тях са вредни за човешкото тяло. В това отношение тези ядки са уникални. Мазнините, съдържащи се в ядката, са средноверижни триглицериди, сред които преобладава лауриновата киселина, която се счита за полезна за борба с вируси и инфекции.
Видове
Има няколко вида кокосово масло. По-долу разглеждаме характеристиките на най-популярните.
- чисто – получава се от сушени ядки. Това е нерафиниран продукт, който не съдържа никакви добавки. Този сорт е подходящ за използване в готвенето и козметиката. Той е добър за косата и също така има терапевтични свойства;
- рафинирано – рафиниран, обезцветен и обикновено дезодориран продукт. Получава се механично от пулпата на ядките, след което се подлага на химическо почистване, избелване и елиминиране на миризмата. Резултатът е прозрачно вещество без мирис, цвят и примеси. Рафинираният кокос е, просто казано, чисти наситени мазнини;
- virgin – не се извлича от сушени ядки, а от прясна пулпа. По време на производствения процес продуктът не е химически изложен, в резултат на което запазва полезните си свойства – запазва естествения си кокосов аромат и антиоксидантни, антимикробни свойства. Този сорт се счита за най-полезен;
- органично – извлича се от палмови ядки, отглеждани без използването на синтетични торове и инсектициди. Органичните масла принадлежат към така наречената елитна група хранителни продукти, които запазват хранителните вещества, присъщи на природата;
Как се извлича?
Получава от копра (сушена ядкова каша) на кокосовата палма. При производството първо студената кокосова каша се отделя от черупката му, след това обелената копра се изсушава, натрошава и след това се получава кокосов продукт от нея чрез пресоване. Горещото пресоване е най-честият метод, който се използва. Може да се използва и студено пресоване, което дава възможност да се получи кокосово масло с най-висока биологична и хранителна стойност. Този продукт има характерен сладникав, деликатен аромат и приятен вкус на ядки. Днес се произвеждат рафинирани и нерафинирани масла. Също така е годно за консумация и се употребява като козметика. Към днешна дата основните световни производители са Индия, Тайланд, Шри Ланка, Малайзия, Филипините, Индонезия.
За какво се използва?
Кокосовият продукт притежава множество полезни качества, поради което е широко използван в различни области.
- здраве – съдържа няколко различна вида киселини, които убиват бактериите и се противопоставят на развитието на вируси. Подобрява функционирането на щитовидната жлеза и помага за прочистване на червата;
- хранене – една супена лъжица от него съдържа около 14 грама мазнини, 12 от които са здравословно наситени. Повечето растителни масла се различават от кокосовото такова по високото си съдържание на мастни киселини, които увеличават метаболизма и намаляват апетита. Трябва обаче да се има предвид, че с всички полезни свойства съдържанието на калории е почти 850 Kcal, така че не трябва да се прекалява с консумацията му;
- кулинария – можете да го използвате като заместител на олиото и да пържите с него: това унищожава някои от неговите витамини, но канцерогени не се образуват. При температура под 24 градуса се втвърдява и сгъстява, затова се използва за приготвяне на десерти, които не изискват печене. А за течна консистенция се загрява на водна баня. Може да се добавя към кафе, смутита като заместител на сметаната, намазано на препечен хляб, сурови десерти и кремове;
- козметика – има ключова роля в грижата за външния ни вид, тъй като от него се правят кремове и лосиони, тъй като то насърчава заздравяването на рани, омекотява, овлажнява и елиминира мъртвите клетки, ускорява обновяването им и действа като антиоксидант. Използва се за предотвратяване на бръчки и като маски за суха кожа. От друга страна обаче запушва порите, затова не е подходящо за мазна кожа. В допълнение, то се абсорбира дълго време, за разлика от крема. Според някои проучвания този продукт има и антибактериални свойства, така че може да бъде използвано за миене на зъби. Помага за укрепване и възстановяване на нокътната плочка и стимулира растежа на ноктите. Също така овлажнява косата и може да се използва като алтернатива на слънцезащитните спрейове, тъй като не съдържа допълнителни химикали. То съдържа хиалуронова киселина и насърчава производството на меланин, благодарение на което кожата придобива красив шоколадов нюанс по време на тен;
С кои храни може да се гарнира?
Вече споменахме, че кулинарията е една от областите, в които кокосовият продукт намира приложение. Той е в състояние да превърне обикновената и проста храна в изискано ястие.
Този продукт се използва за приготвяне на голямо разнообразие от топли ястия: супи, тестени изделия, зърнени гарнитури, зеленчукови ястия, сосове и топли закуски. Можете да го добавите към сладкарски изделия и сладкиши, да сотирате зеленчуци и да готвите всякакви зеленчукови яхнии. Обикновеният пилаф или ориз, приготвени с него, ще се трансформират в изтънчено ястие. Добра идея е да го добавяте към млечни каши, приготвени за закуска, като просо, овесена каша, ориз, елда, пшеница и царевица. Може да се добавя и към плодови и зеленчукови салати.
Какви са ползите от консумацията му?
В подкрепа на тезата, че кокосовото масло е „суперхрана“, са многото му полезни ефекти за здравето ни. Ето кои са те:
1-2 супени лъжици от него сутрин на празен стомах и преди лягане ще укрепят имунната ви система и ще има благоприятен ефект върху храносмилането ви. Лауриновата киселина, която този продукт съдържа, има изразени антисептични, антимикробни и бактерицидни свойства. Олеиновата киселина пък ще помогне за активиране на липидния метаболизъм и поддържане на водния баланс в кожата. Също така консумацията ще допринесе за подобряването на сърдечно-съдовата ви система, предотвратяването на развитието на тромбоза, коронарна артериална болест и атеросклероза. Витамин Е, който също е част от съдържанието мену, ще помогне за намаляване на повишения вискозитет на кръвта и укрепване на стените на артериите. Допълнително, може да намали риска от развитие на заболявания на храносмилателната система: язви и гастрит. Наред с други неща, активира заздравяването на стомашно-чревната лигавица и затова е особено полезно за пациенти с улцерозен колит и болест на Крон. Още може да се използва при лечение на микози, кандидоза, херпес, вирусни инфекции, инфекциозни и възпалителни заболявания на дихателната система, грип, заболявания на гениталната и пикочната система. Ускорява метаболитните процеси, предотвратявайки развитието на затлъстяване, възстановява нормалната глюкоза при диабет. В допълнение, има благоприятен ефект и върху състоянието на щитовидната жлеза, може да намали риска от развитие на рак и болестта на Алцхаймер. Този продукт е в състояние да повиши ефективността на абсорбция на магнезий и калций, които са необходими за образуването на зъбния емайл и костната тъкан.
Какви са потенциалните рискове?
Без съмнение високото съдържание на наситени мазнини, цели 85%, е основата на всички притеснения за рисковете от завишената консумация на кокосово масло:
- повишава холестерола – известно е, че именно наситените мазнини водят до повишаване на нивото на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, което е свързано с висок риск от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания;
- предразполага към храносмилателно разстройство – когато се консумира ежедневно, може да причини диария или други чревни проблеми;
- алергични реакции – наблюдават се в изключително редки случаи. По-често срещано е развитието на алергични реакции след външна употреба като част от козметиката;
- запушва порите на кожата – за хората с мазна, склонна към акне кожа, това може да не е най-добрият избор за използване като продукт за грижа за кожата;
- опасно e по време на бременност – някои видове кокосово масло претърпяват повече степени на промишлена обработка, вследствие на което могат да съдържат съставки, които не трябва да се консумират от бременни жени;
Заключение
Както видяхме има много доказателства в подкрепа и на двете тези за кокосовото масло. Едно обаче е сигурно – не бива да прекаляваме с консумацията или употребата му като козметика, в противен случай изглагаме здравето си на риск.
Източници
Суперфуд или яд: Может ли навредить кокосовое масло