Здраве

Пилешко месо: Какво трябва да знаем 

Sliced raw Chicken breast fillet, poultry meat steaks in plate.

Пилешко месо: Какво трябва да знаем 

Пилешкото месо е чудесни източник на протеини. То осигурява и много други хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви, като йод, желязо, цинк, витамини (особено В12) и незаменими мастни киселини. Затова е добре да го ядете всяка седмица като част от балансираната си диета, като най-добре е да се придържате към необработени парчета и да консумирате препоръчителната големина на порцията, за да избегнете приемането на твърде много сол и мазнини. Продуктът крие още много ползи за тялото ви, които със сигурност заслужават вашето внимание.

Какво представлява пилешкото месо?

Домашните птици са опитомени животни, отглеждани от хората с цел добиване на полезни животински продукти именно като птичето месо, яйца или пера, а практиката на отглеждане на домашни птици е известна като птицевъдство. Тези птици най-често са представители на надред Galloanserae (птици), особено на разред Galliformes (който включва пилета, пъдпъдъци и пуйки. Пиле, петел и кокошка са имена, използвани за идентифициране на същия вид, който споменахме по-горе. С различните имена на животните обаче се идентифицират различни състояния на развитие в зависимост от възрастта и теглото.

Каква е разликата в съдържание спрямо другите видове месо?

Тъй като птичето и говеждото месо държат най-голям дял от пазара на такъв тип продукти, тук ще сравним именно тях. Ето обобщение на основните разлики между тях:

  • В сравнение с говеждото, пилешкото месо е по-добър източник на протеини;
  • В резултат на високото съдържание на мазнини говеждото е с по-високо съдържание на мазнини и калории;
  • Пилешкото съдържа повече витамин А, витамин Е, витамин К, витамини В1, В3 и В5. Говеждото обаче е със значително по-високо съдържание на фолат и витамин В12;
  • И двата вида месо са богати на минерали, но съдържат различни минерали: говеждото е с високо съдържание на желязо, магнезий, калий и цинк, докато птичето е с високо съдържание на магнезий, мед и фосфор.

Какви са ползите от консумацията на пилешко?

Продуктът е много добър източник на протеини, които са  изключително важни за растежа и развитието, по-здрави кости и мускули. Именно тези протеини са отличен източник на аминокиселини. Телата ни използват аминокиселини за изграждане на мускулна маса, което е особено важно с напредването на възрастта. Проучванията показват също, че по-високият прием на протеини спомага за поддържане на минералната плътност на костите. Консумацията на този продукт може да спомогне за изграждането на по-силни мускули и да насърчи по-здрави кости, намалявайки риска от травми и заболявания като остеопороза. Изследванията също показват, че 25-30 грама протеини на хранене могат да ни помогнат да се чувстваме по-сити. Храната, богата на протеини, може да ни накара да се чувстваме нахранени, въпреки че ядем по-малко, което спомага за по-добро управление на теглото. По-здравословното тегло води до подобряване на рисковите фактори за сърдечни проблеми, като високи нива на триглицеридите и високо кръвно налягане. Пилешкото месо, което е богата на протеини храна, може да помогне за регулиране на теглото и да намали риска от сърдечни заболявания. Но знаете ли, че пилешкото съдържа и други неща, от които се нуждаете, за да бъдете здрави. Например:

Каква е препоръчителната доза за консумация на ден?

Съветите за количеството месо, което трябва да се консумира, могат да бъдат объркващи – яжте достатъчно, но не прекалявайте с него. Но колко всъщност е прекалено много? Повечето насоки за хранене обаче препоръчват следното- всеки ден средна консумация по 1-3 порции нетлъст продукт и птици, риба, яйца, тофу, ядки и семена, както и бобови растения или боб. По време на бременност се препоръчват около 3-4 порции. А за да сте сигурни, че получавате достатъчно желязо и цинк, около половината от тези порции трябва да са от постно червено месо.

Една стандартна порция за птиче е:

  • 65 грама сготвено постно червено месо като говеждо, агнешко, телешко, свинско, козе (около 90-100 грама сурово);
  • 80 грама варено нетлъсто птиче месо, например пилешко или пуешко (около 100 грама сурово).

За какво да внимаваме

Птичето може да бъде превъзходен хранителен избор, но когато е сурово, то често е заразено с бактерии Campylobacter, а понякога и с бактерии Salmonella и Clostridium perfringens. Ако консумирате недостатъчно сготвено пиле, можете да се разболеете от хранително заболяване, наричано още хранително отравяне. Можете да се заразите и ако консумирате други храни или напитки, които са замърсени със сурово пиле или сокове от него. Изчислява се например, че всяка година в Съединените щати около 1 милион души се разболяват от консумация на заразени домашни птици. Ако птичето е в менюто ви, следвайте тези съвети при пазаруване, готвене и хранене навън, за да предотвратите хранително отравяне:

  • Поставете пилешкото месо в торбичка за еднократна употреба – още преди да го сложите в количката за пазаруване или в хладилника, за да не попаднат сурови сокове върху други храни;
  • Измивайте ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди– преди и след работа с пилешко месо;
  • Суровото пиле е готово за готвене – не е необходимо да се измива първо. Според проучване на Министерството на земеделието на САЩ 1 от 7 души, които са почистили мивката си след измиване на пилето, все още са имали микроби в нея.
  • Пуснете водата внимателно над пилето, за да намалите пръските – след това незабавно почистете мивката и зоната около нея с гореща сапунена вода и ги дезинфекцирайте добре;
  • Препоръчително е миете ръцете поне в продължение на около 30 секунди – добре е също да използвате отделна дъска за рязане на сурово пиле. Никога не поставяйте готвена храна или пресни продукти върху чиния, дъска за рязане или друга повърхност, върху която преди това е било държано сурово пиле.

Рецепти с пилешко

Пилешкото има потенциала да бъде крехко, сочно и ароматно, но ако не внимавате, може да се окаже сухо, гумено и твърдо. Не се страхувайте! Тук ще ви предложим няколко рецепти, които отново ще разпалят любовта ви към готвенето с този продукт

  • етиопско пиле с подправки и черна леща, приготвено на бавен огън – в тази интензивно успокояваща яхния от птиче и черна леща с подправки пресен джинджифил, чесън, домати и бяло вино се заливат с бербере – етиопска смес от подправки. Ако не можете да се сдобиете с бербере, можете да замените същото количество гарам масала за подобен ароматен профил;
  • пилешки котлети с пълнеж от сирене и горчичен сос – в този прекрасен вариант на класическия пилешки кордон бльо тежкият пълнеж от шунка и швейцарско месо е заменен с кремообразно хаварти и мащерка. Вместо котлетите да се утежняват с дебела панировка, те се запържват в лек сос от брашно и яйца;
  • сандвичи с пържено пилешко с хавайски подправки – в тези декадентски сандвичи с пържено пиле от Хаким Сулаймани, собственик на Yafa Cafe в Бруклин, пилешките гърди без кост и кожа придобиват златист цвят и затоплящи аромати от саламура от мътеница, подправена с хавайдж – йеменска смес от подправки, която обикновено се състои от кардамон, куркума, черен пипер, карамфил и кориандър.;

Заключение

Пилешкото е чудесен източник на протеини и много други хранителни вещества, от които се нуждае организмът ви. Проверете добре препоръчителния си прием на месо и птици и се опитайте да го спазвате за максимално добри резултати. Продуктите задължително трябва да се съхраняват и готвят безопасно, като съществуват много начини да пазарувате месо и птици по устойчив и етичен начин без те да са хранени с допълнително хормони. Вдъхновете се от някои от изброените рецепти и запретнете ръкави във вашата кухня.

Източници

Meat-and-poultry

foodsafety/chicken

meat-poultry

food-comparison/beef-vs-chicken-which-is-better

diet/health-benefits-chicken

poultry-farming

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0