Здраве

Сноуборд: всичко важно за спорта

Active man snowboarding

Сноуборд: всичко важно за спорта

Планината е величествена, снежните ѝ върхове се простират нависоко и примамват приключенци от всички краища на света. С всяко движение и завой, между каращия и планината се разгръща хармоничен танц, разкриващ красотата и безкрайните възможности на този завладяващ зимен спорт – сноуборда. Практикуването на спорта не е просто физическо занимание – то е начин на живот и символизира екстремния дух и постоянното преследване на необикновени преживявания.

Основни типове сноуборд: модели, нужди и умения

Когато става въпрос за покоряване на заснежените склонове, спортът сноуборд предлага разнообразие от специализирани дъски, подходящи за различни стилове на каране и предпочитания.

Безспорен факт е, че бордът е парче дърво, което се плъзга по снега и има две приспособления за закрепяне на краката. Но е важно да разграничим различните типове дъски, за да изберем най-правилната и пригодена за нашите умения и изисквания такава:

 • all-mountain дъска осигурява усещане за стабилност при практикуването на сноуборд и е проектирана така, че да ви позволи да запазите контрол и комфорт, независимо от наклона, под който се движите. Тя предлага по-щадящо каране и е пригодена за начинаещите сноубордисти;
 • all-mountain дъска за фрийстайл – подходяща е за курортно каране и спускане по писти. Разликата между тази и all-mountain дъската е тънка и почти незабележима, но главно ги отличава малко по-агресивният профил на огъване. Това означава, че дъската се повдига повече между стъпалата, така че „точките на контакт“ – най-широките части на борда точно преди върха и опашката – са частите на дъската, които докосват снега, когато няма тежест върху нея;
 • freestyle & park дъска – тя е двойна с равномерен модел на огъване, което означава, че се кара по един и същи начин както при нормално каране, така и при превключване (т.е при каране с водещ крак, насочен напред, или с крак, насочен назад) – в двете посоки. Този тип дъска не е пригодена за „деликатно” каране, колкото дъските за all-mountain, а е предназначена да ви изхвърля във въздуха и да смекчава приземяването ви;
 • freeride & powder дъска – този борд е подходящ за бързо каране и има по-остър връх, отколкото опашка. Използва се при спускане по стръмни участъци, а не за изпълнение на трикове, така че не е предназначена да я взимате със себе си на курортните писти;

Съвети как да подберете правилната дължина на сноуборда си

Съществуват различни методи, които улесняват избора за правилен размер на дъската, най-популярният от които гласи, че перфектната дължина се измерва от пода до брадичката на човек, но не може със сигурност да се твърди, че методът е ефикасен и приложим за всеки.

Теглото е основният фактор за определяне на перфектната дължина. Дъска, която е съобразена с теглото на тялото ви, ви позволява да я управлявате по най-безопасния начин и да не се притеснявате от загуба на контрол. Например, ако по-тежък сноубордист се качи върху твърде къса дъска, съществува по-голяма вероятност да се разхлабва и огъва повече, отколкото е желателно, както и да е по-трудно контролируема при по-високи скорости. Може да се получи и обратното – по-лек ездач, който има твърде дълга дъска би имал има трудности с маневрирането и огъването и́.

В някои случаи, когато става въпрос за стил на каране, е приемливо да намалите размера, за да се сдобиете с допълнителна мобилност, която да ни улесни в правенето на трудни трикове.

Ако сте по-тежки или искате да карате само на пудра, или и двете, може да е подходящо да увеличите дъската си малко. Малко по-дългата дъска ще ви помогне да задържите носа си над линията на снега, което ще ви позволи да се носите по пистата с по-висока скорост. По-дългият борд също така ще осигури по-твърда реакция на борда за допълнителна стабилност.

Разбира се, ключово значение имат нашите предпочитания, усещания и удобство. Без значение дали сте начинаещи или напреднали, няма категорично и строго правило относно дължината дъска, която да използвате. Така че се доверете на инстинктите си и се стремете към комфорт, безопасност и сигурност.

Сноуборд обувки: Как да изберете правилния размер и тип за максимален комфорт

Важно е да се отбележи, че правилният размер на обувките за този спорт невинаги съвпада с размера на обувките ви, но в повечето случаи е така. Прекалено малка и тясна обувка може да причини болезнени преживявания на пистата, а в случай, че е прекалено голяма, вероятно ще доведе до прекалено повдигане на петата, спазми и забавяне на времето ви за реакция.

Стъпалата ви трябва да са удобно прилепнали към обувките, без да има притискане, което често влошава кръвообращението. Пръстите на краката ви трябва да могат леко да се раздвижват, но не да се местят напред или назад. Закупуването на по-малък размер ботуши е добра идея, тъй като ботушите са склонни да се разхлабват с времето и след известно време могат да се разширят и открият пространство.

 Защо е важна поддръжката на сноуборд екипировката

Ако искате да запазите екипировката в отлично състояние възможно най-дълго, препоръчително е да осигурите правилния вид поддръжка. Правилната такава ще ви помогне да маневрирате с лекота с борда си и ще предотврати влошаването на състоянието му, когато отсъствате от пистата през топлите месеци. Три от най-важните аспекти на поддръжката са:

 • ваксиране и полиране – восъкът помага да поддържате гладко пързаляне по пистата и предотвратява прекаленото триене, а полирането на борда позволява да подобрите сцеплението при каране;
 • тунинг – редовният тунинг помага да изчистите всички дефекти и да премахнете ръждата от дъската си, което ще осигури по-висока енергийна ефективност, лекота при каране и ще повиши сцеплението, което гарантира значително по-голям контрол над борда. Не забравяйте да отстраните старата вакса, преди да нанесете нова;
 • безопасно място за съхранение – често пренебрегваме тази стъпка през топлите месеци, което е причина за появата на ръжда и мръсотия. Затова е желателно да изберете място, което поддържа еднаква температура целогодишно и не допуска пряка слънчева светлина. Преди това е препоръчително да почистите борда с предназначените за целта препарати, за да осигурите добра поддръжка;

Курорти в България, които са подходящи за сноуборд почивка

България е държава, която предлага курорти, пасващи на всеки вкус. Ако търсите по-оживен ски курорт, то Банско, Боровец, Пампорово и Витоша са чудесният избор за вас. В случай, че сте любители на по-къси писти и предпочитате да карате на по-ниска надморска височина, доверете се на Чепеларе, Добринище, Паничище, Узана и Мальовица да надминат вашите очаквания и да предоставят магична атмосфера, която да комбинира авантюристичните активности и спокойствието сред природата.

Какво да включите в сноуборд екипировката си

Когато се подготвяте за зимно приключение със сноуборд, има няколко основни части от екипировката, които всеки сноубордист трябва да вземе предвид. Основните такива са:

 • Сноуборд
 • Обувки
 • Сноуборд връзки – закрепват обувките към борда
 • Каска – защитава от удари и намалява риска от нараняване
 • Очила – предпазват от вятър, сняг и вредни UV слънчеви лъчи
 • Връхни дрехи – водоустойчиви и термоизолиращи яке и панталони; осигуряват комфорт и защита от климатичните условия
 • Ръкавици – поддържат ръцете топли и сухи
 • Чорапи – осигуряват мекота и терморегулация, задържат влагата
 • Защитна екипировка – наколенки и налакътници, предпазители за китки или подплатени шорти – предоставят допълнителна защита срещу удари и падания.

Източници:

What are the four main snowboard types?

Types of Snowboards

Snowboarding sizing charts & buying guide

Snowboard boot sizing

The Essentials of Snowboard Maintenance

Правилно съхранение на ски и сноуборд през лятото

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0