Здраве

Болки в корема

Young woman having stomach pain in bed at bedroom

Болки в корема

В коремната област на човека се намират много органи – стомах, дебело и тънко черво, далак, панкреас и черен дроб. Всеки от нас в някакъв момент е изпитвал неразположение в корема. Често то е безобидно. Важно е обаче да разбираме от какво може да бъде причинено и кога е признак за нещо сериозно.

Какви видове коремна болка има?

Има няколко начина, по които да определим каква болка изпитваме. Хубаво е да бъдем максимално точни, когато отидем на лекар, защото първоначалната диагноза ще бъде базирана върху информацията, която ние дадем. Времетраенето е един от определящите фактори. Краткотрайната болка в корема обикновено продължава около седмица или по-малко. Хроничната е постоянна или повтаряща се като продължава 3 месеца или повече. Прогресираща е тази, която се влошава с течение на времето и се появяват други симптоми. Тя често е признак за нещо по-сериозно.

Друго важно указание е местоположението. То може да покаже кои органи са засегнати. Здравните специалисти често разделят коремната област на 4 части: горна и долна, лява и дясна част. Така болезненото усещане може да се определи като генерализирано или локализирано. Генерализираното се усеща в повече от половината на корема и обикновено сигнализира за стомашен вирус, лошо храносмилане или газове. Локализираното се намира само в една област и може да е признак  за проблем в даден орган.

Други начини за описание включват:

 • Спазми – Този вид болка в повечето случаи не е сериозна. Вероятно е да се дължи на газове и подуване на корема и често е последвана от диария. По-тревожните признаци включват болка, която се появява по-често, продължава повече от 24 часа или се появява с висока температура.
 • Колики – този вид се появява на вълни. Много често започва и свършва внезапно и често е силна. Камъните в жлъчката са чести причини за този вид болка в корема.

Какви са причините за появата на болки в корема?

Има много причини за коремни болезнени усещания, но основните могат да се поставят в тези категории:

 • Храносмилателни проблеми – включва метеоризъм, констипация, диария, гастрит, непоносимост към дадени храни;
 • Хронични заболявания – заболяване на Крон, язва, колит, хроничен панкреатит, жлъчно-каменна болест;
 • Възпаления – това визира стомашни вируси и бактерии, навлезли в организма;
 • Мускулна треска – пренатоварването от някои упражнения за корем могат да предизвикат дискомфорт в коремната област;
 • Проблеми с даден орган – пример за това е появата на апендицит и камъни в бъбреците;
 • Менструация – по-силен дискомфорт може да се усети освен в таза, така и в корема при жените;

Има ли начин да ги предотвратим?

Не можем да предотвратим болките в корема напълно, но има няколко генерални насоки, които можем да следваме, за да ги сведем до минимум и за да сме здрави. Те са следните:

 • Здравословна диета – Не случайно многократно се казва, че ти си това, което ядеш! Освен какво се яде е много важно кога, колко бързо и в какво количество. Важно е да се опитваме да закусваме, обядваме и вечеряме по едно и също време. Това значително намалява шансовете си от развитие на гастрит и язва. За по-добро храносмилане и усвояване на храната също се препоръчва да се яде по-бавно и на по-малки порции. Друг често даван съвет е да не прибързваме да заставаме в легнало положение непосредствено след хранене, тъй като това може да предизвика рефлукс;
 • Хидратация – Тялото се нуждае от вода, за да може ефективно да смила и усвоява хранителните вещества. Дехидратацията затруднява храносмилането и го прави по-неефективно, което увеличава вероятността от стомашен дискомфорт и не само;
 • Редовна физическа дейност – Благодарение на физическите упражнения тялото може да подобри способността си да се освобождава от газовете. Това намалява подуването на корема, както и съпътстващите го болка и дискомфорт;
 • Избягване на алкохол и цигари – Доказано е, че пушенето има директен ефект върху функциите на стомаха, а пиенето вреди на черния дроб.;
 • Намаляване на стреса – Както споменахме по-горе, високи нива на стрес и тревожност могат да бъдат причинители на дискомфорт при много хора. Ако забелязвате, че такава болка се появява в подобни ситуации, замислете се как можете да се справяте с нея по-добре или какви промени можете да предприемате в начина си на живот. Може да изглежда очевидно, но определено е пренебрегнат фактор. Не позволявайте да се оставите на хроничния стрес!;

Как да се справим с болките в корема?

Всеизвестни са много начини за справяне с този проблем в домашни условия. Различни неща работят за различни хора и от нас зависи да намерим какво е най-ефективно. Освен това, всеки случай е различен, заради което е важно да се вслушаме в тялото си и да преценим откъде точно идва дискомфортът.

Така наречената “почивка на червата” е една мярка, която можем да предприемам. Това може да означава да спрем да ядем изцяло за кратък период от време или просто да консумираме храни, които са лесни за усвояване от организма и др. Когато ни боли, можем да преминем на така наречената BRAT диета, която включва банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Пиенето на много течности освен превантивен ефект може също да повлияе много позитивно, ако вече усещаме дискомфорт. Особено ако повръщаме е важно да предотвратим обезводняване. 

Други естествени лекарства са джинджифил, чай от лайка, мента или сок от алое. Нагревателна подложка, бутилка с гореща вода или топла вана също могат да действат благоприятно, особено ако става дума за дисменорея. Топлината на стомаха може да отвлече вниманието от спазмите, да отпускане мускулите и да намали гаденето. Не разчитайте на този метод обаче прекалено дълго.

Кога болката в корема се нуждае от спешна помощ?

Понякога лечението в домашни условия не е достатъчно и трябва да се обърнем към специалисти незабавно.

Ако болката е остра и в следствие на инцидент нараняване, потърсете спешна помощ. Същото се отнася ако тя е толкова силна, че не можете да седите на едно място или трябва да се свиете на кълбо. Потърсете помощ, ако проблемът продължава повече от 24 часа. 

Други сериозни признаци са повишаване на температурата, затруднено дишане, кръв в повърнатото или изпражненията, пожълтяване на кожата или очите, загуба на апетит или внезапно сваляне на теглото.

Заключение

През повечето пъти болезнените усещаншя в корема не би трябвало да ни алармират за нещо сериозно. Важно е да можем да я разпознаваме и да не си поставяме диагнози сами. Важно е също и да не я игнорираме напълно и да се обърнем към лекар, ако подозираме нещо по-обезпокояващо. Силата на болката не винаги отразява сериозността на заболяването, което тя причинява. Например може да имаме много силна болка, породена от газове или стомашни спазми вследствие на вирус, но при фатални състояния, като рак на дебелото черво или ранен апендицит, да не усещаме нищо. За това са важни редовни прегледи и да обръщаме внимание на многото фактори, които влияят на нашето здраве.

Източници

Abdominal pain

Abdominal pain

What’s Causing Your Abdominal Pain and How to Treat It

15 possible causes of abdominal pain

7 Natural Remedies for Your Upset Stomach

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0