Здраве

Таурин

Gamer drinking energy drink to be focused on online computer game at night

Таурин

Веществото таурин за първи път е изолирано през 1827 г. от двама германски учени – Фридрих Тидеман и Леополд Гмелин, които откриват наличието му в жлъчката на вол. Наименованието всъщност произлиза от латинския термин taurus, който означава бик или вол, но какво представлява точно то и има ли ползи за нашия организъм изобщо?

Какво представлява тауринът?

Тауринът е вид химично вещество, наречено аминосулфонова киселина. Тя се среща естествено в организма, като е широко разпространена в животинските тъкани. Основна съставка на жлъчката е и може да бъде открита в дебелото черво, като представлява до 0,1 % от общото телесно тегло на човека. Тауринът е от съществено значение за сърдечно съдовата функция и развитието и функционирането на скелетната мускулатура, ретината и централната нервна система. Полезен е и за хора, страдащи от сърдечна недостатъчност, тъй като понижава кръвното налягане и притежава свойството да успокоява нервната система. Използва се при затлъстяване, спортни постижения, умора, диабет и много други състояния, но все още няма точни научни доказателства в подкрепа на употребата му.

На клетъчно ниво тауринът действа като осмолит, който регулира клетъчния обем. То задържа калия и магнезия вътре в клетката, а излишния натрий – навън. В този смисъл действа като диуретик. Тъй като подпомага движението на калий, натрий в и извън клетката, то се използва като хранителна добавка за епилептици, както и за хора, които имат неконтролируеми лицеви потрепвания. 

Възможно е да е ефективен също и за :

  • Подуване (възпаление) на черния дроб (хепатит). Приемането на му през устата може да подобри функцията на черния дроб при хора с хепатит;

Вероятно е неефективен при:

  • Затлъстяване. Приемът през устата изглежда не намалява телесното тегло при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Къде се среща тауринът?

Тауринът се среща естествено в рибата и месото. Установено е, че средният дневен прием при всеядната диета е около 58 mg (диапазон от 9 до 372 mg), а при строгата веганска диета е нисък или незначителен. Наличието на киселината се влияе в зависимост от начина на приготвяне на храната, като суровите диети задържат най-много таурин, а печенето или варенето водят до най-голяма загуба на веществото. Едни от най-добрите естествени източници например включват:

  • миди – ракообразните имат едно от най-високите съдържания на киселината, особено мидите. Без значение дали се готвят, или се консумират сурови, 100 грама миди могат да съдържат чак до 827 милиграма от веществото; 
  • риба тон – независимо дали е прясна или от консерва, рибата тон е отличен източник на веществото. Въпреки че когато избирате риба, по-тъмното месо е по-богато на аминокиселини от бялото, различните разновидности могат да съдържат до 964 милиграма на 100 грама;
  • октопод – съдържа около 335 милиграма на порция от 3 унции. Калмарите също имат мощни нива с 219 милиграма за същата порция;
  • пуйка – с до 306 милиграма на 100 грама пуешкото месо има най-високото съдържание на киселината сред всички животински меса. Но подобно на рибата, изборът на месо е от значение, като само тъмното пуешко месо съдържа тези високи количества.

Интересен факт е, че при преждевременно родените бебета липсват ензимите, необходими за превръщането на цистатионин в цистеин, и поради това те могат да изпитват недостиг на таурин. Той се съдържа в майчиното мляко и от началото на 80-те години на миналия век се добавя в много смеси за кърмачета като мярка за предпазливост. Тази практика обаче никога не е била строго изследвана и като такава все още не е доказана като необходима или дори полезна.

Химичното вещество е и съставка и на някои енергийни напитки. Много от тях съдържат по 1000 mg на порция, а някои и до 2000 mg. То се съдържа и в различни хранителни добавки, предназначени за спортисти.

Ползи от таурина

Той се отличава с две основни ползи:

  • има благоприятен ефект върху здравето – приема се като хранителна добавка поради разнообразните му въздействия върху здравето, които включват изцеление на умората, по-бързо възстановяване на мускулите и по-добра работа на имунната система;
  • може да повлияе на мускулите и работоспособността – това са най-желаните потенциални въздействия на, поради факта, че тауринът предизвиква възможна ергогенна (подобряваща ефективността) реакция, която е възможно да спомогне за по-добри тренировъчни резултати при спортистите. Освен това добавката има и още безброй ползи като поддържането на електролитния баланс на тялото, зрението и правилната хидратация на организма, регулирането на централната нервна система и защитата и поддържане на клетките в тялото ви.

Как да приемаме тауринът под формата на добавка по безопасен начин?

  1. Със здравословна цел

Приемът на допълнително таурин на този етап е безопасен в изследваните до момента дози от порядъка на 3 грама като допълнение към храната, като могат да се приемат целогодишно, без опасност от възникване на здравословни проблеми и странични ефекти. В голяма част от научните изследвания се използват и по-високи дози достигащи до 6 грама, при които също не се наблюдават странични реакции. При тях обаче трябва да се отбележи, че все още няма данни за безопасността при прием по-дълъг от няколко месеца;

  1. Със спортна цел

Изследванията за връзката между приема на чистото вещество и подобряване на спортните резултати са свързани с продължително аеробно натоварване (колоездачи и бегачи), но не откриват подобрения при прием на около 1,5 грама 1-2 часа преди натоварването.

Възможно ли е тауринът да е еликсирът на живота?

Според ново проучване, ръководено от изследователи от Колумбийския университет и включващо десетки изследователи на стареенето от цял свят, недостигът на аминосулфонова киселина е причина за стареенето при животните. Изследването установява, че добавките с веществото могат да забавят процеса на стареене при червеи, мишки и маймуни и други видове животни. Предполага се, че аминосулфоновата киселина може да бъде еликсир на живота, който може да ни помогне да живеем по-дълго и по-здравословно.“

Женските мишки на средна възраст например, хранени с високи нива от киселината, живеят средно с 12 % по-дълго от мишките, които не са я получавали, а мъжките мишки живеят с около 10 % по-дълго, заяви водещият автор на изследването Виджай Ядав, доцент по генетика и развитие в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Заключение

Тауринът играе жизненоважна роля в няколко основни функции на организма и въпреки че изследванията на потенциалните ползи от приема му са все още в начален стадий, изглежда не предизвиква някакви значителни странични ефекти, а напротив. Изследователите трябва да проведат висококачествени проучвания върху хора, за да установят как веществото може да повлияе на човешкото здраве по благоприятен начин и да влезе в нашата рутина като една незаменима добавка, спомагаща за един по-дълъг и пълноценен живот.

Източници:

taurine

What Is Taurine? Benefits, Side Effects, and More 

What is Taurine: Benefits & Risks 

taurine-longevity-wellness

taurine-may-be-key-longer-and-healthier-life

foods-high-in-taurine

Taurine

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0