Здраве

Туркестерон

Hormone construction on blue background with copy space

Туркестерон

Туркестеронът е биоактивен състав, който притежава редица благоприятни влияния върху човешкото здраве и физическата форма. Този природен елемент е подходящ за хората, които търсят алтернатива на синтетичните съставки, за да подобрят своята физическа издръжливост, енергия и общо благополучие.

Какво представлява туркестеронът?

Туркестеронът е растителен стероид, основно извличан от растението Ajuga turkestanica, което расте в Централна Азия, предимно в Узбекистан. Този състав принадлежи към групата на екдистероидните хормони, които обикновено насърчават растежа както на растения, така и на насекоми, като се считат за анаболни вещества. Екдистеронът е сроден с туркестерона и е по-популярен. Те имат подобна структура на андрогените, затова са популярни сред спортистите като алтернатива на синтетичните стероиди и като добавка за подобряване на физическата издръжливост и мускулния растеж. По последните научни проучвания, туркестеронът е сред най-ефективните в тази група. Добавката споделя химична структура, която е подобна на тази на човешкия тестостерон, който е известен с влиянието си върху мъжкото здраве и мускулния растеж. Тази особеност на биоактивния състав привлича интереса на множество културисти и спортисти, които стремят се да достигнат своя максимум. Нивата на тестостерон в организма намаляват естествено с времето и спортистите, които желаят максимален мускулен растеж, често търсят методи да поддържат оптималните нива на тестостерон или да ги повишат допълнително, за да подобрят своята физическа форма.

Какви са неговите функции?

Главните ползи от приема на добавката са:

  • подобряване на физическата издръжливост – може да повиши аеробната и анаеробната издръжливост, което е особено полезно за спортисти и физически активни хора;
  • стимулиране на мускулния растеж – той е свързан с увеличаване на синтеза на протеини в мускулните тъкани, което помага за по-бърз и ефективен мускулен растеж;
  • подобряване на имунната система – може да има имуномодулиращи ефекти, които помагат на организма да се справя по-добре с различни видове стрес и агресивни агенти;
  • спомага за регенерацията и възстановяването – може да ускори процесите на възстановяване след интензивни физически натоварвания;

Тези са общи функции, свързани с туркестерона, но важно е да се има предвид, че конкретните ефекти могат да варират в зависимост от дозировката, индивидуалните характеристики на организма и други фактори. Преди да започнете приема на добавката, винаги се консултирайте с медицински специалист.

Как действа на тялото?

Растението от което се извлича биоактивният състав, е използвано в традиционната медицина от векове за лечение на различни заболявания, включително стомашни проблеми, артрит и диабет. Едва наскоро изследователите откриха потенциала на туркестерона като естествен анаболен стероид. Той действа чрез увеличаване на протеиновия синтез и задържането на азот в мускулните клетки. Този процес води до увеличаване на мускулната маса, сила и издръжливост. Добавката също помага за намаляване на нивата на кортизол, хормон, който може да разруши мускулната тъкан, което води до загуба на мускулна маса. Освен това е доказано, че подобрява инсулиновата чувствителност, което може да помогне при загуба на тегло и увеличаване на мускулите.

Дозиране и прием на туркестерон

Препоръчително е да започнете да приемате добавката в дози от 500 милиграма на ден, обикновено в две разделени дози. Това количество трябва да се приема в продължение на 8 до 12 седмици (около два до три месеца) първоначално, преди да се направи почивка. Тъй като не трябва да предизвиква зависимост, повечето хора обикновено могат да започват и спират приема за дълги периоди от време, за разлика от други стероидни лекарства. Той има предимството пред анаболните стероиди, защото не изисква терапия, която се използва за подпомагане на баланса на хормоните. Потърсете капсули или екстракти, съдържащи около 95% от биоактивния състав.

Какви странични ефекти могат да възникнат при прием?

Счита се, че туркестеронът и другите екдистероиди като цяло са по-безопасни от анаболните стероиди, най-вече защото не се свързват с андрогенните рецептори, което може да причини странични ефекти. Това означава, че е малко вероятно те да причинят сериозни стероидни странични ефекти, като промени в настроението, апетита, либидото, растежа и здравето на косата, здравето на кожата или съня. Въпреки това има възможни странични ефекти от приема на добавката, за които трябва да знаете. Те могат да включват разстроен стомах, гадене, замаяност и други храносмилателни проблеми. За да избегнете тези нежелани реакции, не го приемайте на празен стомах и винаги следвайте препоръките за дозиране.

Заключение

Туркестеронът е ценен биоактивен състав с изключителен потенциал за подобряване на физическата издръжливост и общото благополучие на човека. Природният елемент, добит от растението Ajuga turkestanica предлага алтернатива на синтетичните добавки, като същевременно поддържа хармония с природата. Внимателното и информирано му използване може да има положителен ефект върху физическата издръжливост, мускулния растеж, имунната система и регенерацията и възстановяването.

Източници

What Is Turkesterone? Benefits of This Muscle-Building Supplement

Turkesterone Supplement: Turkesterone Side Effects, Before And After Results

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0