Здраве

Лимфна система

Woman getting her neck examined by female doctor using ultrasound scanner at modern clinic

Лимфна система

Лимфната система е една от най-сложно устроените в нашето тяло и работи непрекъснато за благосъстоянието на организма. Още позната като „бялата река на живота“, тя играе роля на дренажна и филтрационна мрежа, като поддържа баланса на течности в организма и осъществява защитната му функция. Въпреки това обикновено не сме достатъчно информирани за жизненоважните ѝ функции, поради което сме склонни да я пренебрегваме и да не полагаме нужните за нея грижи.

Значение на лимфната система 

Лимфната система е част от имунната система и представлява мрежа от тъкани, органи и съдове, които работят заедно, за да транспортират безцветна и водниста течност, наречена лимфа, обратно в кръвоносната система . Начинът, по който лимфата циркулира в тялото, е близък до този на кръвта. Всеки ден около 20 литра плазма преминават през артериите на тялото и по-малките кръвоносни съдове и капиляри. След като хранителните вещества са доставени до клетките, около 17 литра се връщат обратно в кръвообращението по вените, а останалите три литра проникват през капилярите в тъканите. Тук идва ролята на нашата лимфна система, която събира тази излишна течност (лимфата) от тъканите в тялото и я придвижва, докато в крайна сметка не я върне обратно в кръвния поток. 

Функции на лимфната система 

Тя има много на брой функции, ключови за правилната работа на нашия организъм, но нека разгледаме основните:  

 • Поддържа нивата на течности в тялото– както вече споменахме, тя събира излишната течност, която не може да се върне през кръвоносните съдове, и я придвижва в кръвния поток; 
 • Абсорбира мазнините от храносмилателния тракт – играе ключова роля в чревната функция. Лимфата включва течности от червата, които съдържат мазнини и протеини, и ги връща обратно в кръвта; 
 • Защитава тялото ви от чужди нашественици – като част от имунната система тя произвежда и освобождава лимфоцити (бели кръвни клетки) и други имунни клетки, които наблюдават и след това унищожават чуждите нашественици като бактерии, вируси, паразити и гъбички; 
 • Транспортира и премахва отпадъчни продукти и анормални клетки от лимфата. 

Заболявания, които увреждат лимфната система 

Много фактори могат да засегнат съдовете, жлезите и органите, които изграждат системата. Някои още по време на развитието преди раждането или по време на детството. Други се развиват по-късно, в резултат на заболяване или нараняване. Ето някои често и по-рядко срещани заболявания: 

Лимфадент 

Така се нарича възпалението на лимфните възли. Това е най-често срещаното заболяване в тази област и обикновено се дължи на вирусна или бактериална инфекция. Някои видове ракови заболявания, например левкемия, също могат да бъдат причинител за възпалението. 

Лимфедем 

Лимфедемът може да е резултат от запушване на каналите, през които лимфата тече, причинено от травми, увредени съдове или възли, радиационно облъчване, възпалителни процеси или тумори. Получава се подкожен оток, който постепенно увеличава своите размери. Важно е да се спомене, че хората с това заболяване са изложени на риск от сериозни и потенциално животозастрашаващи кожни инфекции. 

Лимфангит 

Лимфангитът е възпаление на системните съдове, често причинено от стафилококи и стрептококи. Обикновено инфекцията прониква през язви, рани или абсцеси на кожата. Установяват се леко болезнени зачервявания и подувания по кожата. Възможно е да вдигнете висока температура и да усещате общо неразположение. 

Ракови заболявания 

Лимфомът представлява рак на лимфните възли и се появява, когато лимфоцитите започнат да растат и да се размножават неконтролируемо. Срещат се различни видове лимфом, включително лимфом на Ходжкин и неходжкинов лимфом. Възможно е раковите тумори да попречат на потока на лимфата. 

Други заболявания включват: 

 • Лимфангиом– това е състояние, с което се раждате, състоящо се в наличието на множество или широко разпространени малформации на съдовете; 
 • Чревна лимфангиектазия–  при нея се среща загуба на лимфна тъкан в тънките черва, което води до загуба на протеин, гамаглобулини, албумин и лимфоцити; 
 • Лимфоцитоза– при това заболяване има по-високо от нормалното количество лимфоцити в тялото; 
 • Филариаза– това е инфекция, причинена от паразит; 
 • Тонзилит– възпаление и инфекция на сливиците. 

Изследвания за нарушения в лимфната система  

Трябва да знаете, че увеличените лимфни възли в повечето случаи не са опасни – те са начинът на организма да се бори с инфекцията. Въпреки това значително подутите възли при липса на инфекция са проблематични и трябва да бъдат прегледани от лекар. 

Често нарушенията се диагностицират чрез физически преглед, когато възлите се увеличат достатъчно, за да бъдат палпирани. Друг метод , може би най-популярният в момента, е наблюдението чрез образни изследвания като компютърна томография или ЯМР.  

Срещани симптоми на нарушения, при които е добре да се допитате до специалист, включват подуване на ръцете, краката или слабините, отслабване, треска и нощно изпотяване. 

Възможни лечения при нарушения в лимфната система 

Лечението на такива заболявания често е комплексно и включва различни терапевтични и оперативни процедури. 

Съществува неоперативно лечение, при което се прави променлива и дозирана пневмокомпресия или се прилагат лимфокинетици (вид лекарствени средства) в продължение на няколко месеца. Добри практически резултати дава също лимфостимулиращият масаж, придружен с поставянето на специална превръзка, състояща се от еластични бинтове и подложки, както и двигателната гимнастика. Естествено, понякога оперативното лечение е наложително, ако заболяването е в напреднал стадий. 

Пречистване на лимфната система  

Както вече установихме, лимфната система играе ключова роля в нашия организъм. Поради тази причина е изключително важно да полагаме нужните грижи, за да избегнем нежелани заболявания и да подобрим функциите ѝ. Това са няколко метода и практики, които можем да приложим в нашето ежедневие, за да направим това възможно: 

 • Физическа активност – достатъчната двигателна активност е задължителна, тъй като движението подпомага за транспортирането на течностите в тялото. Всеки вид физическо натоварване (дори и простото ежедневно ходене пеша) е добър начин да раздвижваме потока на лимфата в тялото. Физически активности и спортове като йога, интервални тренировки с висок интензитет (HIIT тренировки) или отскоци показват още по-добри резултати; 
 • Масажна терапия – масажната терапия предотвратява подуването, болката и натрупването на течност в тъканите. Може да се направи и разтривката с пяна, особено преди или след физическо натоварване. Така тъканите се възстановят по-бързо и се раздвижват мускулните и тъканни слепвания, които са чест причинител на стегнатост и болка.
  Дренажният масаж също е често срещан вид масажна терапия, която подпомага освобождаването на токсините от клетките и раздвижва застоя на лимфата. Всеки вид дълбок тъканен масаж оказва полезно действие, като можем дори да се масажираме сами, за да намалим болката в подутите мускули или стави; 
 • Инфрачервена сауна – това е един от най- популярните и най-ефективните начини да пречистим организма по естествен начин и да подсилим имунитета. Терапията с инфрачервена сауна работи чрез увеличаване на степента на потене, за да се премахнат токсините от тъканите. Този метод също влияе положително на кръвообращението. Доказано е, че редовната терапия с инфрачервена сауна може да подобри качеството на живот на хората, страдащи от хронична болка, умора, в депресия или със сърдечна недостатъчност; 
 • Добавки– известно е, че омега-3 рибените масла, екстрактите от куркума и екстракта от репей са полезни за подобряване на притока на кръв и намаляване на възпалението. Тези вещества съществуват под формата на добавки, достъпни на пазара, които можем да приемаме, за да подпомогнем правилната работа на организма. 

Какво е противовъзпалителна диета? 

Здравословната диета е ключова за активирането на естествените детоксикиращи механизми в тялото. Колкото по-ограничена е тя от вредни храни, толкова по-добре за нашата лимфна система. 

Храните, които влияят негативно на нашето тяло, включват алергените, рафинирани зеленчукови мазнини и високообработени продукти, съдържащи химични токсини. 

Важно е да приемаме здравословни храни, които имат противовъзпалително действие. Част от ключовите храни с антиоксидантно действие, върху които е хубаво да наблегнем, са зелените листни зеленчуци, кръстоцветните зеленчуци, горските плодове, рибата и морските дарове. Също ядки и семена, нерафинирани мазнини, билки и подправки. Всички тези храни са богати на полезни вещества, които ни поддържат енергични и здрави и намаляват възпаленията в тялото. 

  Източници

Lymphatic System: Parts & Common Problems 

Diseases of the Lymphatic System 

Как да пречистим лимфната система 

Заболявания на лимфната система 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0