Здраве

Жълт кантарион: Какво трябва да знаем

St johns wort oils, and fresh herbs in a mortar

Жълт кантарион: Какво трябва да знаем

Известен като лечебно растение, той е използван от години в народната медицина още от времето на древните гърци. След известни проучвания са установени неговата не до толкова голяма ефективност и последствия. Може да се запознаете по-добре в тази статия преди да предприемете приемането му.

Какво представляват жълтият кантарион?

Растението жълт кантарион (St. John’s wort) е див храст с гроздове от жълти цветове с пет венчелистчета. Името му идва от Свети Йоан Кръстител, тъй като цветовете цъфтят около 24 юни, неговия рожден ден. „Wort“ е стар английски термин за растение. Хората са използвали цветовете и листата му за медицински цели в продължение на хиляди години. Най-често се предлага като хранителна добавка под формата на чайове, таблетки, течности (олио и масла) и препарати за локално приложение.

В кои региони се отглежда?

Произлиза от Европа, Северна Африка и Западна Азия. Той се е превърнал във вреден инвазивен вид в Южна Австралия, Южна Африка и Северна и Южна Америка. В западната част на Съединените щати, където е известен като Кламатски плевел, на много места са въведени определени видове бръмбари, които изяждат растенията и ги държат под контрол. Във Франция, например, е забранена употребата му в стоки.

За какво се използва?

В миналото жълтият кантарион се е използвал при различни заболявания, включително бъбречни и белодробни, безсъние и депресия, както и за подпомагане на заздравяването на рани. Днес учените не са доказали никакви потенциални ползи от него. Хората приемат тази билка най-често за облекчаване на симптомите на лека до умерена депресия. Но проучванията за употребата му при депресия са разнопосочни. Предишни проучвания са показали, че хората със симптоми на лека депресия могат да имат полза от билката. Но по-новите проучвания не са доказали ефективността му при лечението на лека до умерена депресия. Нито едно проучване не е показало, че той е ефективен при лечението на тежка депресия.

Какви са полезните му свойства?

Въпреки недоказаната му ефективност при лечението на депресия, други ситуации, при които може да се използва са за:

 • Облекчаване на симптомите на менопаузата, като например горещи вълни при самостоятелен прием на жълт кантарион или в комбинация с черен кохош.
 • Лечение на безсъние, когато приемате билката преди лягане.
 • Подпомагане на заздравяването на рани, натъртвания, изгаряния и язви, когато нанасяте лосиона директно върху кожата си (локално).
 • Лечение на нервна болка (невралгия), когато прилагате масло от жълт кантарион директно върху кожата си.
 • Разстройство със соматични симптоми. Някои проучвания показват, че това растение може да бъде полезно за лечението на това състояние, което предизвиква силна тревожност по отношение на физически симптоми като болка, слабост или задух.

В зависимост от формата, която приемате, може да не усетите пълния ефект на жълтия кантарион в продължение на две до шест седмици. Отново, доказателствата не са потвърдили, че добавката действа, така че може да не усетите никакви ефекти. Най-добре е да се консултирате с вашия лекар, за да разберете какво ще работи най-добре за вас.

Странични ефекти и опасности при употреба

Ако решите да го приемате, внимавайте какво количество получавате в таблетките си. Най-често използваната доза жълт кантарион е 300 до 400 милиграма (mg), приемани три пъти дневно по време на хранене. Освен с дозировката, трябва да бъдем наясно и с възможните му странични ефекти. Жълтият кантарион е би могъл да предизвика повишена чувствителност към слънчева светлина. Това важи особено за хора със светла кожа и/или когато приемате добавката в големи дози. Възможно е да развиете сериозна кожна реакция при излагане на слънце. Други нежелани реакции могат да включват:

 • разстроен стомах;
 • замайване;
 • объркване;
 • умора;
 • сухота в устата;
 • често уриниране;
 • подуване;
 • сексуална дисфункция;
 • повишено кръвно налягане;
 • ускорен сърдечен ритъм.

Освен да знаем възможните му странични ефекти, ние трябва да сме сигурни, че може да го приемаме. Приемът на тази билка не се препоръчва при:

 1. Бременност

Не го приемайте, ако сте бременна. Доказано е, че той повишава мускулния тонус на матката по време на бременност. Това може да доведе до повишен риск от спонтанен аборт. Той също така е причинил вродени (налични при раждането) състояния при проучвания с животни.

 1. Кърмене

Ако приемате жълт кантарион и кърмите, бебето Ви може да изпитва суетене, колики и сънливост.

 1. Прием на определени лекарства

Жълтият кантарион взаимодейства с много различни лекарства. Хранителната добавка може да не е безопасна за Вас, ако приемате някои лекарства по лекарско предписание или да намали тяхната ефикасност. Примери за такива лекарства са:

 •  антидепресанти;
 • противозачатъчни;
 • циклоспорин, който предпазва организма от отхвърляне на трансплантирани органи;
 • някои видове лекарства за сърце, включително дигоксин и ивабрадин;
 • лекарства за ХИВ, включително индинавир и невирапин;
 • някои лекарства за лечение на рак, включително иринотекан и иматиниб;
 • варфарин, антикоагулант (средство за разреждане на кръвта).
 1. Операция

Не трябва да го приемате в рамките на пет дни преди планирани хирургични процедури поради риск от лекарствени взаимодействия.

Заключение

Растението има своите ползи за евентуално намаляване на стреса и борба с безсънието, но използването му при други по-сериозни заболявания е неефективно. Депресията е сериозно заболяване. Не бива да използвате жълт кантарион вместо традиционните здравни грижи. Не трябва да се опитвате да лекувате състоянието си самостоятелно. В този случай е по-добре да се консултирате с вашия лекар.

Източници

St. John’s Wort – Cleveland Clinic

St. John’s Wort: The Benefits and the Dangers

St. John’s Wort – NCCIH

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0