Хранене

Как да включите малтитола в режима си?

Как да включите малтитола в режима си

Как да включите малтитола в режима си?

В непрекъснато развиващия се свят на диетичните избори, търсенето на алтернативни подсладители, които балансират вкуса и ползите за здравето, продължава да набира популярност. Един такъв подсладител, предизвикващ фурор в кулинарията, е малтитолът.

Често използван като заместител на захарта, той се отличава с изкусителна сладост, която не поражда чувството за вина, което обичайно придружава традиционните захари.

Но какво точно е малтитолът и как можем безпроблемно да го включим в нашата диета? Тази статия ще разгледа произхода и същността на този подсладител, хранителните стойности и начини, по които да го интегрираме в рутината ни на хранене. Ако искате да видите и рецепти, съдържащи тази сладка тайна, то прочетете тази статия докрай. 

Какво е малтитол?

Малтитолът, още познат на хората под името малтит, е натурална хранителна добавка под формата на бял или леко жълтеникав прах. Използва се като подсладител и здравословен заместител на захарта. Добива се при нагряване и карамелизиране на малтитолов сироп (своя полуфабрикат), който съдържа около 80% малтит и други сорбити. Този подсладител се отличава с това, че е по-слабо сладък от захарта, но пък за сметка на това включва в себе си два пъти по-малко калории от бялата захар.

Също така, е много добре разтворим във вода. Малтитолът е широко разпространен в производството на сладкиши като бонбони, бисквити, шоколадови продукти и сладолед. Освен в продукти като тези, има много хора, които го използват и в чистата му форма, вместо захар. Възможно е да сте чували за това вещество, защото е често срещан във фармацевтиката за правенето на детски сиропи за кашлица.

При диабет

Жълтеникавият прах предлага разнообразие от свойства, които го правят благоприятен за употреба от хора със захарен диабет от всякакъв тип. Причина за това са стойностите на инсулинови и гликемични индекси, калории и степен на усвояване, които са в нормите за диабетици. Гликемичният индекс е около 30, който е два пъти по-нисък от този на захарта.

Благодарение на това се избягват резки промени в нивото на кръвната захар, което е важно свойство за страдащите от диабет. Инсулиновият индекс е приблизително 25, което също е в нормите за диабетици.

Освен за тях, малтитолът също се препоръчва от специалисти на хора с наднормено тегло и хора, които избягват зависимостта от захар, но не желаят да се ограничават, когато става въпрос за приемане на сладки продукти.

Какви са хранителните стойности на подсладителя?

Представените по-долу стойности се отнасят за количество от 100 грама малтит:

 • Калории – 210;
 • Въглехидрати – 210 грама;
 • Сладост – 90% колкото захарта;
 • Гликемичен индекс – 35;
 • Сол – 0 грама;
 • Белтъчини – 0 грама;
 • Захари – 0 грама;
 • Мазнини – 0 грама;

Препоръчителната дневна доза на прием, що се отнася по употребата на малтитол е 30-50 грама.

Как да заместите захарта с малтита?

Процесът да заместите захарта с малтит е изключително лесен, но е важно да имате няколко фактора предвид:

 • Ниво на сладост – както вече споменахме, нивото на сладост на малтитола е 90% колкото това на захарта. Ако желаете да постигнете подобно ниво на сладост, може да използвате малко по-голямо количество малтит от това на захарта, което иначе е предвидено за рецептата, която приготвяте;
 • Текстура и влажност – възможно е този подсладител да повлияе на съдържанието на влажност в сладки изделия. Това е захарен алкохол, който не може да се карамелизира като захарта. Съответно, този фактор ще повлияе на текстурата и коричката на храната. Препоръчва се да експериментирате с корекции, докато не постигнете желания от вас резултат;
 • Регулиране на течността – тъй като малтитът не осигурява същото ниво на влажност като захарта, може да се наложи да регулирате съдържанието на течности при готвене. Може да добавите още течност, като вода или мляко, с цел да поддържате желаната от вас консистенция;
 • Намаляване на общите въглехидрати – малтитът съдържа въглехидрати, които не се абсорбират напълно от организма. В случай, че следвате диета с ниски нива на въглехидрати е необходимо да отчитате малтитоловите въглехидрати към общите;
 • Обърнете внимание към чувствителността на стомашно-чревния тракт – подсладителят може да предизвика лаксативен ефект при някои хора, ако се използва във високи количества, така че го използвайте с мярка, за да избегнете такива случаи;
 • Експериментирайте с малки количества – при заместване на захарта с тази добавка започнете с малки количества, преди да направите големи промени.

Важно е винаги да проверявате специфичните препоръки за малтита, който използвате, защото те могат да варират и предпочитаният вкус може да се различава. При изпробване и правене на промени в някоя рецепта е възможно да се наложи да направите няколко опита, за да намерите правилното съотношение за вашия вкус.

Рецепти с малтитол

В тази последна точка на статията, ще ви представим няколко лесни и вкусни рецепти, съдържащи тази здравословна версия на захар.

Шоколадови бисквити с малтитол

Съставки:

 • 1 чаша масло (меко – на стайна температура);
 • 1 чаша малтитол;
 • 2 яйца;
 • 2 ч.л. ванилов екстракт;
 • 3 чаши бадемово брашно;
 • ½ ч.л. сода;
 • ½ ч.л. сол;
 • 1 чаша шоколадови парченца (без захар).

Приготвяне:

 1. Загрейте фурната на 180 градуса.
 2. В купа смесете маслото и малтитола, докато придобие гладка консистенция.
 3. Добавете яйцата едно по едно, като разбивайте добре след всяко.
 4. Прибавете ваниловия екстракт.
 5. В друга купа разбъркайте бадемовото брашно, содата и солта. Постепенно сухите съставки към течните и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
 6. Прибавете шоколадовите парченца и отново разбъркайте.
 7. Сложете топчета от тестото на тава и ги печете за 10-12 минути, докато ръбчетата им не станат златисти.
 8. Оставете бисквитките да се охладят и след това ги прехвърлете на решетка.

Парфе с малтитол, плодчета и йогурт

Съставки:

 • 1 чаша кисело мляко;
 • 2 с.л. малтитолов сироп;
 • 1 чаша смесени плодчета (ягоди, боровинки, малини);
 • ¼ чаша гранола (по възможност, без захар).

Приготвяне:

 1. В купа смесете киселото мляко и малтитоловия сироп.
 2. Направете слоеве от сместа и плодчетата в чаша или купа.
 3. Повтаряйте слоевете, докато не запълните съда.
 4. Посипете парфето с гранола.
 5. Поднесете веднага като вкусен десерт или закуска.

Студен чай с малтитол

Съставки:

 •  4 чаши заварен чай (черен, зелен, плодов или билков);
 • ¼ чаша малтитолови гранули;
 • лимонови резенчета за украса (по желание);
 • лед

Приготвяне:

 1. Заварете предпочитания от вас чай и го оставете да се охлади на стайна температура.
 2. Разбъркайте малтитоловите гранули, докато се разтворят напълно.
 3. Поставете подсладения чай в хладилника, докато стане студен.
 4. Сервирайте студения чай с лед.
 5. Украсете с лимонови парченца, ако желаете
 6. Насладете се на освежаващ и леден чай!

Приятно готвене!

Заключение

За обобщение, малтитът представлява страхотен заместител на захарта и е особено полезен за хора с диабет поради минималното си въздействие върху нивата на кръвна захар. Със своите по-ниски количества на калории и въглехидрати, този подсладител предоставя алтернатива в кулинарния свят.

Освен всички придружаващи го плюсове, той е много лесен и за интегриране във нашата ежедневна диета и лесно замества захарта. От беззахарни бисквити до освежаващ леден чай – малтитолът предлага начин за безгрижно удовлетворяване на сладките желания, като същевременно е ценен съюзник за поддържането на балансирана и осъзната диета.

Източници

https://gotvach.bg/n-118367-%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB_-_%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE_%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D0%B0_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC

https://trimart.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB-%D0%B5965/#

https://foodinsight.org/what-is-maltitol/

0