Здраве

Женшен: ползи

Ginseng

Женшен: ползи

Мит или същинско чудо? Това растение е известно на човечеството по-дълго отколкото можем да си представим, а днес учени продължават да се интересуват от него и се опитват да разберат как приемът му постига такива резултати. В следната статия ще разберем защо.

Какво представлява женшенът?

Женшенът е билка, чиито корени са използвани в китайската алтернативна медицина от хилядолетия. Днес употребата ѝ продължава да набира популярност и в световен мащаб.  Много хора оприличават формата на растението на малко човече. То е късо, бавно растящо и със светли, месести корени. Има сравнително дълго стъбло и зелени листа с овална форма. Лечебните вещества се съдържат в изсушените главен и страничен корен, както и в кореновите власинки.

Има много видове, като най-разпространени са азиатския и американския. Други често срещани вариации са индийския и сибирския. Разликите между видовете се състоят в концентрацията на съдържащите се активни вещества и ефектите им върху тялото.  Съществуват 3 категории: свеж, който се бере под 4 години растеж, бял, който се отглежда между 4 и 6 години, и червен, който се бере след 6 или повече години. 

Ползи от приема на женшен

Женшенът може да действа по много и различни позитивни начини на човешкия организъм.Основните активни вещества в него са гинсенозиди и гинтонин. Тези съединения могат да действат като антиоксиданти за намаляване на възпаления и по-бързо възстановяване от болести. Той може да въздейства положително на функциите на мозъка. Наблюдава се подобряване на паметта. Проучване от 2016 г. за въздействието на корейския червен женшен върху когнитивните функции при пациенти с болестта на Алцхаймер има обещаващи резултати. То стига до заключението, че се подобрява функцията на фронталния мозъчен дял.

При стареене освен когнитивно, той може да повлияе благоприятно и на външния вид. Все повече билката присъства в създаването на продукти за красота, като тя има подмладяващ ефект, озарява лицето и прави кожата по-еластична. Има способността и да регулира хормоните, особено естрогена. Това често се асоциира с повишени репродуктивни способности.

Други наблюдавани ползи включват:

  • Регулиране на нивото на глюкоза – този феномен е най-изявен при хора с диабет тип-2.;
  • Спиране на съсиреци в кръвта – това става поради разширяването на кръвоносните съдове.;
  • Регулиране на нивата на енергия – доказано е, че употребата на билката има ефект върху хроничната умора дори само след 15-дневен прием. Наблюдавани са позитивни резултати в тази насока и при хора, които преминават през химиотерапия.;
  • Намалява рискове от рак – Прегледът на няколко проучвания стига до заключението, че хората, приемащи женшен, могат да понижат рисковете от развитие на рак с 16%!  Гинсенозидите могат да повлияят благоприятно на клетъчния цикъл, като поддържат нормалния процес на растеж и делене.;

Как женшенът подкрепя имунитета

Според някои изследвания коренът притежава антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства, които могат да засилят функцията на имунната система. Той често се предлага като алтернативно лечение и профилактика срещу настинка и грип. 

Проучване, проведено сред 100 души в рамките на 8 седмици, посочва, че ежедневният прием на 2 g корейски червен женшен значително повишава нивата на имунните клетки в сравнение с плацебо. 

Друго проучване, направено сред 43 души над 65 години, които приемат по 2 капсули от 200 mg в продължение на четири месеца, показва намаляване на продължителността и риска от симптоми на настинка и грип.  Важно е да се отбележи, че много външни фактори влияят на резултатите от тези проучвания и че са нужни още доказателства за да се установи напълно ефекта на билката върху имунитета. За това се препоръчва превантивен прием и използването на традиционни лекарства при усложнения.

Прием на женшен

Не е трудно да инкорпорираме женшенът в ежедневната си диета. Той може да се приема по много начини.  Може да се консумира в суров вид или да се задуши леко на пара, за да омекне. Може също да се запари във вода, за да се приготви чай. Може да се добавя и към различни рецепти, като супи и пържени ястия. 

Освен това, екстрактът може да се намери под формата на прах, таблетки, капсули и масла. Обикновено се препоръчва хората да приемат по една до две капсули 2 пъти дневно с храна. Броят на капсулите може да варира в зависимост от дозата на добавката.

Количеството, което трябва да приемате, зависи от това какъв ефект искате да постигнете. Предлагат се дневни дози от 1-2 g суров корен или 200-400 mg екстракт. Най-добре е да започнете с по-ниски дози и да ги увеличавате постепенно.

Ако сте избрали стандартен екстракт, намерете такъв, който съдържа 2-3% гинсенозиди, и го консумирайте преди хранене, за да увеличите усвояването и ползите. Препоръчително е приемът да се извършва на 2-3-седмични цикли с една или двуседмична почивка между тях. Билката не се препоръчва за бременни жени, малки деца и хора със сърдечно съдови здравословни проблеми. Може също да реагира неблагоприятно с някои лекарства, като например да намали ефекта им. При прекомерно количество много хора се оплакват от главоболие, инсомния, храносмилателни и менструални проблеми. Консултирайте се с лекар преди започването на дългосрочна употреба.

Намалява ли женшенът стреса и тревожността?

Женшенът се приема от много хора с цел повишаване и на физическите, и на менталните способности. Активните вещества в него могат да действат като антидепресант и да подобрят реакциите при стресови ситуации. В доклад от 2018 г. се стига до заключението, че компонентите му имат потенциал да лекуват някои когнитивни дефицити. Тези проучвания показват, че те могат да намалят оксидативния стрес. Той също така понижава кръвното налягане и количеството на холестерол, които са пряко асоциирани със стрес. 

Източници

Ginseng

What are the health benefits of ginseng?

Health benefits of ginseng

7 Proven Health Benefits of Ginseng

Ginseng for Skin: Add This K-Beauty Favorite to Your Daily Routine

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0