Говеждо месо: Какво трябва да знаем
септември 29, 2023 2023-09-29 19:14Говеждо месо: Какво трябва да знаем

Говеждо месо: Какво трябва да знаем
До колко сме запознати с говеждото? Какви са рисковете, криещи се зад ежедневната му консумация? Кои са начините, по които добавянето му може да допринесе за режима ни? В тази статия ви предстои да разберете всичко нужно, свързано с приема на този така популярен продукт. Време е за едно своеобразно пътуване – от фермите, в които се отглеждат животните, през магазините и потребителите, чак до храносмилателната система и влиянието, което говеждото оказва в организма ни.
Какво представлява говеждото месо?
Говеждото месо попада в групата на червените меса, чиито основни представители са свинско, телешко и агнешко. Цветът на месото идва от наличието на протеина миоглобин, който притежава функцията да свързва и задържа кислорода в мускулните клетки, влизайки в ролята на авариен източник на този безценен елемент за организма. Животните от които произлиза говеждото принадлежат към класификацията на едрия рогат добитък, като това са говедата на възраст между една и две години. Критерии за качеството на готовия продукт е твърдостта, фината, мраморизирана и зърнеста текстура, както и гладката, кремава, добре разпределена мазнина. Интересен факт е, че възрастта на първоизточника може да се познае по костите, като при младото говеждо месо костите са меки, порести и червени, докато при зрелия вариант костите са твърди и бели. Вкусовите качества и мекотата на говеждото се подобряват чрез стареенето, откъдето и идва често срещаният метод, при който трупът се окачва за около две седмици при приблизително 2 °C. Този процес насърчава физическите промени в мускулната тъкан и позволява на ензимите да разградят някои от белтъчините, и колагена, което подобрява качеството и вкуса на продукцията.
Каква е разликата с другите видове месо?
Различията между говеждото и другите видове меса не са никак малко. Те могат да бъдат квалифицирани в много и различни категории, като определящи са:
- произход– основна характеристика, по която се определя какъв вид е дадено месо, е възрастта и произхода на животното, от което то е придобито. При патешкото, пилешкото, агнешкото и заешкото първоизточникът е повече от ясен, но може да настъпи объркване при говеждото и телешкото месо, тъй като и двете идват от говеда. Важно е да се уточни, че от дванадесет месечна възраст на животното, месото вече се нарича говеждо – неговата текстура е по-груба, а вкуса му по-силен;
- цена – определящо за цената на даден продукт е неговото качество, но ако основните четири вида меса трябва да бъдат сравнени по този показател, то във възходящ ред те биха изглеждали така:
- телешко и говеждо – трудното отглеждане и специалните изисквания, свързани с условията и качеството на живот на говедата поставят тези два месни продукта на първо място по най-висока цена;
- свинско – свинското е по-достъпно за потребителите, като в зависимост от качеството цените могат да варират изключително много;
- пилешко – пилешкото е типичен пример за добър източник на протеин дори с по-ограничен бюджет;
- цвят – по цвета си месните продукти могат да бъдат разделени на два вида – червени и бели. Червените идват от бозайници и са с по-високо съдържание на мазнини, докато белите произлизат от птици или някои видове риби, като те са по-сухи;
- нутриенти – говеждото обикновено съдържа по-малко мазнини в сравнение със свинското месо, което го прави по-подходящ източник за хора, избягващи този макронутриент;
- приготвяне – отнема по-дълго време за приготвяне, в сравнение с пилешкото и свинското;
Какви са ползите от консумацията на говеждо?
Освен с изкусителния си вкус, говеждото може да се похвали с изключително много ползи за организма, породени от съдържащите се в състава му нутриенти. Ето какво може да очаквате при умерения му прием:
- укрепване функцията на сърцето – проучвания доказват ролята на L-карнитинът, съдържащ се в най-големи естествени стойности именно в говеждото, за подобряване на резултатите на пациентите, страдащи от хипертония, оксидативен стрес и сърдечно съдова недостатъчност. Важно е да се отбележи, че положителен ефект се наблюдава само при приема на умерени количества, в рамките на препоръчителната дневна доза, като в противен случай може да се получи дори обратен резултат, поради високото съдържание на мазнини, които натоварват сърдечната дейност;
- мускулен растеж – животинският протеин съдържа всички девет ключово важни аминокиселини, нужни на мускула в периода му на растеж. Идентичността на тъканите, изграждащи човешката мускулатура с тази на животното е основната причина, пораждаща ползите в приема му за възстановяване и покачване на мускулна маса. Неговите свойства са високо ценени във фитнес индустрията;
- ускоряване на метаболизма – веществата в състава му могат да допринесат за поддържането на оптималната функция на метаболизма. Желязото, важен елемент за съставянето на хемоглобина и транспорта на кислород в червените кръвни клетки, белтъците и витамините от В комплекс са чудесни за усвояване на навлезналата в тялото храна и подобряване на храносмилателната система;
- засилване на имунната система – имунната система в човешкото тяло е в неразривна връзка с минералите и витамините, приети чрез храната. В това отношение този тип червено месо има благоприятно въздействие за предпазването ни от някои болести и засилването на имунитета през грипния сезон;
Каква е препоръчителната доза за консумация на ден?
Консумирането на големи количества говеждо са изключително опасни за сърцето и могат да доведат до развитието на рак, поради високото съдържание на холестерол. От съществено значение за здравето е познаването и спазването на препоръчителната дневна доза, която се изразява в количество, намиращо се в диапазона от около 60 грама. Стойностите могат да варират на база индивидуалния живот, като ключови фактори са: спорта, хранителните навици и хормоналния баланс на отделните хора. За да гарантирате своето добро здраве при консумацията на този продукт е добре да имате в предвид:
- качеството на месото – консервантите, използвани за стабилизиране на месните продукти оказват негативно влияние в организма, повишавайки нивата на лошия холестерол;
- термична обработка – суровият вид на продукта крие опасности от нелеки инфекции, свързани с ешерихия коли и чревната флора. От съществено значение е стриктното следене на минутите и градусите, посочени в рецептата за приготвяне на съответното ястие;
- срокът на годност, изписан на опаковката – изключително важно е да спазвате посочения от производителя срок на годност, като по този начин предпазвате организма си от много рискови заболявания, като бактериални инфекции и храносмилателни болести;
Каква е неговата хранителна стойност?
Говеждото е високо ценено поради богатия си и разнообразен на нутриенти състав, в който преобладават есенциално важни витамини, минерали и протеини. Според Централната хранителна база на САЩ хранителната му стойност на 100 грама продукт е:
- калории – 254 kcal
- мазнини:
- наситени мазнини – 6.16 гр.
- мононенаситени мазнини – 7.19 гр.
- полиненаситени мазнини – 0,47 гр.
- протеини – 25,25 гр.
- витамини – съдържанието на витамини и тяхното процентно съотношение спрямо препоръчителната им дневна доза е:
- витамин B12 – 104%
- витамин B3 – 29%
- витамин B6 – 19%
- витамин В2 – 13%
- витамин В5 – 11%
- минерали – съдържанието на минерали и тяхното процентно съотношение спрямо препоръчителната им дневна доза е:
- цинк – 57%
- селен – 37%
- фосфор – 14%
- желязо – 14%
- калий – 6%
- магнезий – 5%
- натрий – 3%
- калций – 2%
- манган – 0,5%
Екологичен отпечатък
Статистиките сочат че търсенето на месо непрекъснато се увеличава с всяка изминала година. Световната консумация на човечеството надхвърля впечатляващите 350 милиона тона годишно, което от своя страна оказва огромен натиск върху екосистемата, създавайки дефицит в биоразнообразието на Земята. Метанът, произведен от едрия рогат добитък, по време на хравосмилане, застрашава озоновия слой и допринася за парниковия ефект. Според изследване на Оксфордския университет приемът на говеждо месо в западните страни трябва да бъде намален с около 90%, за да постигнем смекчаване на промените в климата, тъй като съпоставени въздействието на колите и отделения от говедата метан носят почти идентична вреда за околната среда.
Заключение
По своята природа човекът е всеядно същество, чиито процес на развитие изисква прием на всички основни вида макронутриенти и месото не прави изключение от това правило. Ако познаваме неговите качества, боравим с богатия му вкус и го приемаме чрез умерен и добре контролиран хранителен режим, то би било предпоставка за здраве и дълголетие на организма ни. Решенията днес определят бъдещето на цяла една екосистема, за това нека бъдем отговорни с мисъл за Земята, дала ни живот.
Източници
Beef 101: Nutrition Facts and Health Effects
Carne De Res: Información Nutricional Y Posibles Beneficios Para La Salud
Cow Methane vs. Car Emissions — Is One Worse Than the Other?