Здраве

Плоскостъпие – симптоми, причини и начини на подобрение

Плоскостъпие – симптоми, причини и начини на подобрение

Плоскостъпие – симптоми, причини и начини на подобрение

Знаете ли, че между 20% и 30% от хората в световен мащаб имат някаква степен на плоскостъпие? Запознати ли сте с факта, че всяка изминала година статистиките отчитат ръст в броя на пациентите, страдащи от ортопедичното заболяване? Интересувате ли се каква е причината довела до масовото разпространение на този проблем?

Отговорете се крият в тенденцията на обществото да води все по-заседнал начин на живот. Образуването на стъпалния свод е силно повлиян от нашия начин на живот и поради тази причина той може да се промени с напредването на нездравословните ни навици. От ключово значение за решаване на проблема е да познаваме симптомите, причини и начини на подобрение.

Какво представлява плоскостъпието?

Плоскостъпието представлява отпускане на надлъжния свод на човешкото стъпало до изравнено с пръстите и петата положение. Това положение е варира в различни степени, последната от които е изравняване на стъпалото със земната повърхност.

Състоянието се характеризира с неравномерно изместване на телесната маса и прекомерно натоварване на опорно-двигателната система. Важно е да се знае, че свода поставя основата върху която се гради пасивната част на човешкото тяло. Поради тази причина неговото пропадане намалява способността да се абсорбира удара, предизвикан от контакта със земята и краката.

Стъпалата, глезените и коленете биват поставени под постоянен стрес, което може да предизвиква промени в костната структура на долните крайници. Походката се изменя, на тялото трудно се записва в позиция на баланс.

Кои са симптомите и методите на диагностициране на плоскостъпието?

Симптомите, индикиращи състояние на плоскостъпие, се появяват при значително малък процент от засегнатите. Първите признаци могат да бъдат наблюдавани между втората и шестата година от живота на човека.

Това е така, защото по време на тази възраст стъпалото се оформя. Важно е да се спомене, че плоскостъпието може да възникне и при възрастни хора, като следствие на различни фактори, свързани с ежедневните навици. Ето едни от най-често срещаните симптоми на плоскостъпие:

 • болка в стъпалата – подобен дискомфорт, вследствие на продължително ходене или кратко, но интензивно натоварване, индикира за проблеми в костното разположение. Подобни симптоми не бива да бъдат подценявани, като те могат да са резултата на загуба функционалността на свода;
 • отпускане на свода – видимо сваляне на вътрешния свод на стъпалото до изравнена със земната повърхност позиция е характерен признак, насочващ към вероятността за развитие на плоскостъпие;
 • напрежение в глезените – поради изместен баланс, костите около глезените създават предпоставки за напрежение, като намаляват обхвата на движение в областа; 
 • изменение в походката – с течение на времето, начинът на ходене може да се измени значително. Походката на хората с по-висока степен на плоскостъпие обикновено е леко тромава, като пръстите и петата рядко образуват права линия;
 • неправилна стойка – долните крайници имат основополагаща роля за строежа на тялото. Изкривявания в областта на гръбнака или неправилна стойка могат да бъдат свързани с изменения в стъпалото и неправилно разпределение на баланса върху опорно-двигателната система.

Диагностиката включва визуален преглед на стъпалото, съпроводен от няколко различни тестове, определящи степента на проблема. Най-популярните методи, които се използват са:

 • клиничен преглед – лекарят прави изчерпателен клиничен преглед на стъпалата, анализирайки структурата и функцията им. Провеждат се тест с отпечатък на крака и вдигане на пръсти, за да се изясни крайния резултат. Важно е да се конкретизира, че прегледът трябва да бъде извършен при ортопед или травматолог, за да бъдат постигнати най-точни резултати;
 • баланс и походка на пациента – видим белег, който индикира проблеми в долните крайници е разположението на тялото в пространството. Начинът на движение говори много за физическото и психическото състояние. Поради тази причина, честа практика на ортопедичните специалисти е да поставят на тест баланса и походката на своя пациент;
 • рентгенови снимки – това е ефективен начин за оценка на костното разположение и проверка за възможни възникнали усложнения. Много от докторите изискват наличието на рентгенова снимка преди самото посещение на кабинета и определяне на плана за лечение.

При кой може да възникне?

Състоянието може да бъде вродено, възникнало по време на раждането, или придобито, вследствие на възраст или нараняване. Интересно е, че при децата се срещат много новородени с плоски стъпала. Сводът започва да се оформя, едва когато децата започват да правят първи си крачки.

В този важен период от развитието на детето, ключова роля играе повърхността, по която малчуганите свикват да ходят. Колкото по-комплексна е подовата настилката, толкова повече мускули се включват в образуването на вдлъбнатината, отговорна за баланса.

Много от педиатрите препоръчват на родителите да насърчават своите деца да тичат боси. Това позволява на мускулите да свикват на различен тип терен, като подпомага развитието на свода.

Интересно е да се отбележи, че с масовото разпространяване на проблема се създадоха и специален тип големи гумени пъзели, имитиращи различни повърхности, като пясък, тревни площи или камъчета. Такива изкуствени терени се поставят като килим в детските стаи или в помещенията, където малките прекарват по-голяма част от времето си.

Важно е да се знае, че има случаи в които това ортопедично състояние е наследствено, като в такива обстоятелства неговото решение представлява среща със специалист, употреба на ортопедични стелки, които да се носят в обувката, и строго следене на скелетната структура на детето. 

Какви мерки да вземете за лечение?

Съществуват някои мерки за лечение на плоскостъпие. Леченията могат да включват разнообразни варианти от лекарства за болка без рецепта до хирургична намеса, като те са най-ефективни, когато това състояние бъде хванато навреме. Ето няколко примера за вземане на мерки за лечението на плоскостъпие :

 • ортопедични стелки – благодарение на тях се поддържа правилната форма на стъпалото. Болката намалява значително, а вероятността за развитие на усложнения е минимална. Съществуват два основни вида стелки, като едните са универсални силиконови стелки, произведени с различна номерация, а вторият вид са индивидуални, проектирани специално за коректния човек;
 • упражнения – чрез конкретна физическа активност, гъвкавостта на свода може да бъде значително подобрена. Примери за такъв тип упражнения са тези, свързани с продължителен стречинг или обикновено многократно повдигане на пръст. Препоръчително за целта е да се носят удобни маратонки;
 • кинезитерапия – подобни масажни и физиологични терапии могат значително да облекчат болката при плоскостъпие. Обикновено кинезитерапевтът започва прегледа с изследване на физическата характеристика, като след това преминава до изготвянето на тренировъчен режим;
 • контрол на теглото – индексът на телесна маса оказва голямо съпротивление върху долните крайници. При възникнали нарушения, вследствие на тежестта, е възможно свода на стъпалото да започне да пропада. В такъв случай най-доброто решение би било да се запази час при диетолог и посещение при ортопед. 

В кои случаи се налага операция?

Вземането на решение за операция или изкуствена вкарване на импланти, коригиращи свода при състояние на плоскостъпие, зависи от много и различни фактори. Примери за такива могат да бъдат последствия за костната система и отрицетелен отговора на утвърдените методи за лечение. Ето няколко обстоятелства, при които е възможно оперативно лечение:

 • тежки болки – при състояние на болки, които не се повлияват от изготвената, в съответствие със специалист физиотерапия или ортопедични стелки, операцията може да се прецени като необходима;
 • дегенеративни промени – подобни изменения на ставите, изразяващи се в загуба на хрущялна тъкан или стесняване на ставната цепка изискват лекарска намеса;
 • функционални проблеми – проблеми с мобилността, стабилността или общата функционалност на ставите поставя необходимост от хирургическото лечение;
 • структурни промени – аномалии в структурата на костите, като силно изтеглен характер на плоскостъпието, може да изисква операция, като решението трябва да бъде взето от специалист. Важно е пациентът да проведе детайлно обсъждане със своя лекар, за да се прецени избора на оперативната терапия и очакваните резултати.

Заключение

Плоскостъпието е един от глобалните проблеми, породен от липсата на физическа активност и активен интерес към собственото ни тяло. Ако желаем да живеем един по-спокоен и най-вече здрав живот, то тогава е нужно да се информираме и търсим начини за подобрение на всяка ситуация, в която изпаднем. 

Източници

What to know about flat feet

Flat Feet

An Overview of Flat Feet

0