Спорт

Връзката между голфа и фитнеса

Mature Golfer on a Golf Course

Връзката между голфа и фитнеса

Когато си мислим за голфа като спорт, то едва ли първата асоциация, която ни изниква, е свързана с фитнес. Въпреки това, тази дисциплина също има връзка с тренировките в зала, и за да разгледаме тази връзка, ще преминем през същността на самия спорт

История на голфа

Преди да започнем да говорим за връзката му с фитнеса, е добре да се запознаем с предисторията на спорта. 

 • Нидерландия, 1297 г. – В Лунен ан де Вехт, се играела игра, при която участниците използвали дървена палка, за да ударят кожен топ в дупка. Целта е да се завърши играта с най-малко удари.
 • 1389 г. –  Холандия отделя специално игрище за играта „колф“;
 • 1597 г. – Герит де Веер пише в дневника си: „На 3 април времето беше хубаво и ясно, с тих североизточен вятър. Създадохме клуб за колф и така разтягахме крайниците си“. Играта се играела целогодишно.

Въпреки че точният произход на спорта е неясен, се приема, че съвременната игра е произлязла от Шотландия. Името „голф“ се смята, че произлиза от по-ранната холандска версия на играта, наречена „колф“, което означава пръчка, бат или клуб. 

Основни правила и важни термини в голфа

Има 14 основни правила, които всеки един играч трябва да знае, преди да отиде на игрището.

 1. 14 стика – има лимит за оборудването, което носите на игрището. Може да започнете рунд, ако имате максимум 14 стика в чантата си. При надвишаване, получавате наказание от два удара. 
 2. Тийчета – винаги трябва да удряте топката си зад обозначенията (тийчетата). Дори да сте 3 сантиметра по-напред от тях, може да ви лишат от един удар. 
 3. Не местете топката – важи за вашата топка и за тази на опонента ви. Може да я преместите, ако е на пътеката за голф колички или на маркирано място, на което не може да се ходи. 
 4. Извън игрището – излезе ли топката ви извън границите на игрището, трябва да я върнете на мястото, от което сте играли последния удар, и да направите два допълнителни удара.
 5. Загубена топка – прилага се, когато играчът не може да намери своята топка до определено време. Тогава се пуска нова топка от мястото на последния удар и се добавя допълнителен удар към общия резултат.
 6. Непригодно за игра положение – обявява се, когато един удар не може да се изиграе от мястото си. Получавате допълнителен удар към своя резултат за дупката. 
 7. Помощ при пътека за колички – когато топка попадне на пътеката за колички, има различни опции за допълнителни удари или преместване на топката, за да се облекчи ситуацията: пускане на топката от мястото на пътеката или на две дължини разстояние от избрания от вас стик.
 8. Whiffing – преведено като “промахване”, е когато не успеете да ударите топката си, а само промахвате през нея. Ако това се случи, ви лишават от повторен удар. 
 9. Препятствия – има два вида, които трябва да избягвате: страничните (червени) и жълтите опасности. Водите, минавайки през игрището са маркирани с жълто. При наказание, имате две опции: да пуснете нова топка от мястото на последния удар с пеналтизиране на един удар или да върнете на топката на мястото на последния удар. При страничните опасности, има една допълнителна: да ударите топката странично.
 10. Не питайте или давайте съвети – всеки голфист разчита на своите умения и познания. Правилото насърчава самостоятелност и запазва състезателния характер на играта.
 11. Маркиране на топката – става чрез поставяне на малка маркерна монета на мястото на топката, когато не е ваш ред. По този начин освобождавате пространство за останалите играчи и предотвратявате риска да се размести топката ви.
 12. Завършване с една топка –  след като играчът е избрал определена топка, тя трябва да се използва до края на дупката, ако не е загубена или изхвърлена извън игрището.
 13. Картон с резултати  след приключване на рунда, играчите трябва да попълнят и подпишат картона, който съдържа броя на ударите им за всеки отделен хол (дупка) и общия брой за целия рунд. Това е важен документ и се предава на съдията или организаторите на турнира. Необходимо е да се уверите, че всички удари са правилно броени и записани, за да няма грешки или спорове по време на състезанието. Ако не е верна, може да ви дисквалифицират.
 14. Правила за бункерите – в бункерните зони се прилагат специфични правила и наказания за удари, които попадат в тях. Те са следните:
 • Не докосвайте пясъка със стика или ръцете си, преди удар. 
 • Започването на удара трябва да се извърши вътре в бункера.
 • Играчите трябва да се грижат да не причинят промяна на условията на бункера (например да изритат пясъка)
 • Ако топката се засегне при удар в бункера, това не се наказва.
 • Специфичните опции за освобождаване от бункера са: удар от бункера или връщане на топката в бункера от мястото на последния удар с наказание;

Всички тези правила служат, за да се запази спортсменството в играта и тя да е приятна за всички.

Важни движения и техники в голфа

За мнозина, голфът е само замах и удар, но истината е, че зад тази дисциплина се крият много техники и детайли. Какво трябва да правите, докато играете голф ли? Ето 5 полезни съвета:

 • движение в ханша (преди удар) – опростено, трябва да прехвърлите теглото си на задния ви крак, без да отдалечите цялото си тяло от топката. За да го изпълните правилно, представете си, че премествате кръста си по-близо до целта по време на “засилката” на стика, но не позволявайте на главата си да се насочва към целта или да преминава над задния крак. 
 • рамена (преди удар) – професионалните играчи накланят раменете като ги извъртат, когато стикът им е в най-високата точка на обръщането. Стремете се предното рамо да се движи директно към земята по време на движението. По този начин се накланяте и извъртате едновременно.
 • ханш (повреме на удар) – подобряването на използването на ръцете и гърдите е полезно, но това как използвате долния край на тялото също е важно. Направете катарамата си да е насочена по-към целта, а не към топката при удара и след това направете и двете колена да са насочени към целта след това.
 • рамене (повреме на удар) – те трябва да се накланят надолу в горната точка на обръщението и нагоре при удара. За да постигнете това, вашата катарама трябва да бъде над предния крак при удара, а главата ви трябва да остане в центъра. 
 • рамене (след удар) – по-дълги и по-високи замаси произвеждат повече скорост. Когато правите т.нар. завършек, опитайте се да сте с разширен торс и предният ви крак да е напълно изтеглен;

Добре е и да правите упражнения извън игрището, които ще ви помогнат да станете по-гъвкави и издръжливи. 

Какви са изискванията за едно голф игрище?

Разбира се, има неща, които са основни съставни части за едно игрище. Има ли начин да си направим собствено? Какво оборудване ни трябва? Главните неща, които трябват да бъдат изпълнени са:

 • Земя – необходимо е достатъчно площ, за да се разположи дизайна на игрището;
 • Дизайн – игрището трябва да е балансирано, за играчи с различни умения;
 • Грийнове – мястото, където се намира дупката, в която играчите трябва да залагат топката си, покрито с къса и гъста трева;
 • Феъруейс – представлява относително широка и поддържана тревна зона, разположена между старта и грийновете; 
 • Бункери – стратегически разположени по цялото игрище, те придават и допълнително предизвикателство;
 • Тий боксове – местата за стартовия удар, които трябва да са с различни нива на трудност;
 • Водни елементи – добавят красота и предизвикателство;
 • Клубна сграда – в нея може да има магазин за облекла, ресторант и учебни площадки;
 • Поддръжка – важна, за да се запази игрището в оптимално състояние, включително косене на тревата, напояване и контрол на вредителите;
 • Безопасност – знаци и огради около опасни зони, с цел защита на голфистите и да се гарантира тяхната безопасност;
 • Екологични аспекти – опазване на околната среда (пестене на вода, насаждения на местни растения и запазване на дивата природа);

Тези изисквания допринасят за създаването на приятен и предизвикателен голф опит за играчите, запазвайки природната красота и цялостност на игрището.

Кои са най-елитните голф турнири и състезания?

Вече разбрахме доста неща за голфа, а сега занай-престижните турнири по голф в света:

 • The Masters – един от главните турнири. Всички професионалисти мечтаят да го спечелят, а почитателите на спорта го чакат по цяла година. 
 • The Open Championship – също познат като British Open, това събитие печели титлата си за 2-рия най-добре познат голф турнир в света, поради факта, че е познат и посещаван от почти всички държави в света. Провежда се в Обединеното Кралство. Този турнир има много голямо влияние над голфа. 
 • The US Open – още един доста добре познат турнир, особено за Американците. Локацията се сменя всяка година; 

Гледайки тези турнири, може да следите методите на игра на професионалистите и да се учите от тях. 

Фитнес упражнения, които помагат в голфа

Има много различни програми, които помагат на голфърите. Кои, обаче, са частите на тялото, над които трябва да се фокусирате, ако тренирате сами и какво оборудване трябва да използвате?

 • кардио (30 минути) – подобряват издръжливостта ви, позволявайки ви да играете по-дълго без да се уморявате. Също освобождава ендорфини, намалявайки стреса и подобрявайки яснотата на ума. 
 • долна част на тялото –  упражнения като клекове, скокове;
 • ханш – deadlifts (мъртва тяга), kettlebell swings (замах с гирички);
 • преси – горна част на тялото – лицеви опори, планк, щанги;
 • дърпания – горна част на тялото – набирания; 
 • йога – тонизира и разтяга тялото;

Освен упражнения, балансираната диета също помага, както в голфа, така и във всекидневието. Намаляването на въглехидратите, увеличаването на протеиновия прием и ограничението на алкохола и сладкото, съчетано с фитнес, гарантира благополучието ви. Следвайки всички правила и съвети в тази статия, вие имате голям шанс да станете добър голфър и да изпитвате максималното удоволствие от играта. 

Източници

History of golf – a beginners guide 

Swing by numbers 

The rules of golf (simple version)

Golf course standarts

Workout plan for better golf

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0